Portul popular din Idicel redat  în imagini la Balul însuraţilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

Portul popular din Idicel redat în imagini la Balul însuraţilor

4_2_44.jpgUna din atracţile ediţiei din acest an a Balului însuraţilor de la Firmele Gliga a fost expoziţia de fotografii  prin care participanţii la bal au putut face o călătorie în lumea satului de odinioară, reuşind cu ajutorul exponatelor să descopere locuri, oameni, fapte din zona Idicelului. Sufletul expoziţiei a fost Mărioara Bârsan, din Idicel Sat, care a contribuit cu fotografii din colecţia proprie, uneşe dintre ele vechi de aproape un secol.
“Sunt foarte multe fotografii expuse, eu am în jur de 40 din colecţia proprie, şi cred că mai sunt în jur de alte 40 de la Idicel Pădure. Aş vorbi de pozele din colecţia proprie, care sunt şi cele mai vechi. Este fotografie veche, cele mai vechi sunt datate 1916, printre care fotografia bunicilor mei, în momentul în care bunicul se întorcea de pe front, rănit fiind, din Primul Război Mondial din Rusia. Împreună cu bunica au venit la Reghin la fotograf. Ea fiind cea mai veche fotografie din colecţia proprie.Tot din acea perioadă, până prin 1925, sunt cam 20 dintre fotografii. Apoi, cea mai mare sunt fotografii făcute în anii 40, multe dintre ele după cedarea Ardealului.Tata a fost plecat pe front, şi când s-a întors, a adus un aparat de fotografiat din Ungaria, mama făcând multe din pozele expuse aici la Balul Însuraţilor, în special poze de familie, dar şi alte fotografii vechi din sat din acea perioadă,” ne-a declarat Mărioara Bârsan.
Lecţie de istorie în imagini
Cu ajutorul fotografiilor expuse, privitorii au putut trece în revistă o evoluţie a portului popular specific Idicelului, graţie muncii depuse de Mărioara Bărsan, de a aduna  adevărate mărturii în imagini ale istoriei locului. „Am ales fotografii care reflectă portul popular, de aceea am intitulat partea noastră de expoziţi, „Idicel, oameni de altădată”, pentru că poate fi observată evoluţia portului, atât cel de muncă cât şi cel de sărbătoare, o parte din fotografii sunt făcute chiar în curtea casei, imagini de la câmp, altele la Târgul  Cireşelor, când oamenii veneau special la Reghin să se fotografieze. Se obişnuia ca mirii, înainte de nuntă, să vină pereche la Reghin la fotograf, şi în aceste ipostaze apar foarte multe persoane din Idicel. Este un manual de istorie în imagini, îmi sunt foarte dragi, nu sunt doar poze ale familiei mele, dar sunt şi prieteni, vecini, care au contribuit la această colecţie, şi mă bucur că vor rămâne peste ani, şi cred că şi pentru cei care le privesc, în special pentru tineri, pot să fie o lecţie despre satul de altădată, despre cum arătau părinţii şi bunicii noştri în tinereţea lor. Voi căuta în continuare să îmbogăţesc această colecţie, în acest an îmi propun să reuşesc să adun cam tot ce e frumos şi apoi să le adunăm într-un album să le poate admira cât mai multă lume,” a precizat  Mărioara Bârsan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE