Ţepuiţi de angajatori şi concediaţi Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Ţepuiţi de angajatori şi concediaţi

4-1_74.jpgAtenţie unde vă angajaţi şi ce vi se cere pentru angajare. În judeţul Mureş a devenit o obişnuinţă ca angajaţii să fie păcăliţi de angajatorii care cer bani pentru analize medicale şi echipament de protecţie pentru angajat, urmând ca după câteva săptămâni să fie şi concediaţi.
Potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş au crescut numărul reclamaţiilor din partea mureşenilor care s-au văzut păcăliţi de patron. „Tinde să devină un fenomen la nivel de judeţ. Avem foarte multe sesizări pe această temă. Domnule, m-am angajat, a doua zi mi-a cerut bani pentru analize medicale, a treia zi pentru echipament de protecţie şi după 20 de zile m-a dat afară. Omul a dat şi banii, a şi lucrat două-trei săptămâni şi nici nu a fost plătit”, a declarat Andrei Mureşan, inspectorul şef al ITM Mureş.
Cele mai multe victime sunt din rândul populaţiei cu un nivel scăzut de cultură, care în disperarea de a-şi găsi un loc de muncă pot fi uşor păcăliţi. Tragedia este mai mare dacă renunţă şi la şomaj, în favoarea unui job de care nu se pot bucura. Inspectorii ITM Mureş atrag atenţia populaţiei cui se adresează pentru un loc de muncă şi să conştientizeze că angajatul nu trebuie să plătească nimic, anagajatorului revenindu-i obligaţia de a achita toate cheltuielile legate de angajare. „Din păcate în această capcană cad oamenii care au un nivel mai redus de cunoştinţe, care sunt disperaţi că nu au posibilitatea să îşi asigure un trai. Dar tragedia este mult mai mare pentru că ei sunt scoşi din şomaj ca să intre în astfel de joburi capcană şi îşi pierd şi drepturile băneşti, şi dau bani şi sunt şi puşi pe drumuri după ce au lucrat. Îi rog pe cei care îşi caută un loc de muncă, chiar dacă sunt disperaţi, în aceste situaţii de criză economică, în momentul în care din prima zi de la angajare i se solicită sume de bani pentru efectuarea analizelor medicale, pentru a plăti  echipamente de protecţie, mai bine să renunţe şi să se îndrepte spre alţi angajatori”, a precizat Mureşan.
Acesta a adăugat că prejudiciul angajatului ajunge şi la 800 lei plus munca pe care o prestează, iar angajatorii care se pretează la asemenea tertipuri nu sunt din judeţul Mureş.
De la începutul anului şi până în prezent la ITM Mureş s-au înregistrat şase reclamaţii vizând un singur angajator, care sunt în curs de rezolvare. „Urmează să finalizăm actele de control şi ce nu este de competenţa noastră se va trimite la Parchet şi la Poliţia Economică pentru cercetare”, a conchis Mureşan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE