Tratament ţintit de iradiere al tumorilor canceroase Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 536 Vizualizări

Tratament ţintit de iradiere al tumorilor canceroase

3caaaaaaaaaap_04.jpgClinica de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş a devenit al treilea centru din ţară privind dotarea cu aparatură performantă pentru tratamentul ţintit al tumorilor canceroase. Pacienţii care se adresează acestei clinici vor beneficia de un tratament de iradiere a tumorilor, care nu va permite lezarea ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.
Pentru mulţi pacienţi depistaţi cu tumori canceroase, tratamentul de iradiere sau chimioterapie sunt singurele opţiuni rămase pentru a anihila tumoarea canceroasă ce ameninţă să le scurteze viaţa. Şi nu puţini sunt cei care în urma unui tratament de câteva şedinţe de radioterapie se pomenesc şi cu alte afecţiuni, pentru că iradierea tumorii nu a fost ţintită şi a afectat şi celulele sănătoase. Cu ajutorul aparatului accelerator liniar de particule Varian Clinac 2100 pe care s-au montat dispozitive noi, eficienţa şi mai ales protecţia faţă de pacient a crescut. Aparatul a fost pus în funcţiune de săptămâna trecută. „Dispozitivele acestea sunt reprezentate de Multileaf Colimater, adică un sistem de lamele care se montează pe colimator şi face ca să alegem un punct de iradiere mult mai economic faţă de cele anterioare, în sensul că acest câmp se poate plia perfect pe marginile tumorii indiferent de formă. Înainte, aceste margini erau drepte, erau figuri geometrice: pătrat, dreptunghi. Acum, aceste lamele în număr de 80 şi cu lăţime de 0,5 cm se deplasează în funcţie de marginile tumorii şi se plasează peste această margine, ceea ce înseamnă că tot ţesutul acela sănătos care înainte rămânea în câmp, în interiorul unui pătrat sau dreptunghi, actualmente este protejat. Protejăm foarte bine cu acest sistem ţesuturile sănătoase din jurul tumorii”, a explicat dr. Cornelia Togănel, şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
Plan de tratament foarte precis
Un alt sistem introdus este sistemul Quality Control, un sistem care asigură controlul calităţii prin verificarea tuturor aparatelor care sunt cuprinse în sistemul de tratament al pacientului. Este practic un lanţ de calculatoare care verifică absolut toate informaţiile care se introduc în planurile de tratament, ca urmare nu pot să existe erori. ”Am primit un simulator Computer Tomograf, al doilea, noi mai avem unul, care încă nu este autorizat. Aşteptăm autorizaţia de la CNCAN  (n.r.- Comisia Naţională de Control a Activităţii Nucleare) pentru a putea lucra şi pe acela şi, foarte important, planul de tratament Eclipse. Atât pentru un fizician cât şi medic sunt două staţii, care de asemenea sunt computere cu un soft extraordinar de complet şi uşor de manipulat, care permite efectuarea unui plan de tratament foarte precis. Toate lucrurile acestea sunt importante în radioterapie. La ora aceasta putem să ne considerăm al treilea centru din ţară ca şi dotare după Cluj şi Bucureşti”, a declarat dr. Togănel. 
În prezent încă nu sunt liste de aşteptare, având în vedere că activitatea de abia a început, însă un pacient poate aştepta şi două luni de zile pentru a fi inclus în planul de tratament, în condiţiile în care nu reprezintă o urgenţă.
În cursul anului 2011 la Clinica de Oncologie a fost alocată de la Ministerul Sănătăţii suma de 1.425.000 lei pentru simulator computer tomograf şi de la Consiliul Judeţean Mureş suma de 75.000 lei. Pentru upgradarea sistemului de radioterapie accelerator de particule Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 2.280. 000 lei iar CJ Mureş suma de 120.000 lei.
Tumorile canceroase în creştere
La bărbaţi, pe primul loc este cancerul de plămâni urmat de cel de colon şi cancerul gastric, acesta din urmă având o incidenţă ridicată şi în rândul femeilor. În ceea ce priveşte sexul feminin, rămâne pe primul loc cancerul de sân şi cel de col uterin. „Ca şi număr, din păcate pentru noi toţi, această maladie este în creştere continuă. Mureşenii se pot considera norocoşi că au la ei acasă aceste echipamente, pentru că alţii nu au acest noroc şi fac drumuri de sute de kilometrii pentru a se putea programa pentru acest tratament în cadrul spitalului nostru”, a conchis dr. Togănel.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE