Home / Social / Andreea Nistor, din Târnăveni stewardesă în Dubai

Andreea Nistor, din Târnăveni stewardesă în Dubai

Distribuie

3_83.jpgNăscută în Târnăveni în urmă cu 22 de ani, Andreea Nistor lucrează în prezent ca însoţitoare de zbor pentru Emirates Airlines din Dubai (Emiratele Arabe Unite), a doua companie aeriană din lume. De asemenea, tânăra nu a abandonat studiile, în prezent fiind în anul doi de masterat la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Studii Europene, specializare Management Educaţional.
Primul loc de muncă, în Grecia, la 19 ani
După terminarea Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu”, adolescenta şi-a îndreptat paşii către Universitatea de Litere şi Arte Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea Română – Engleză, pe care a absolvit-o în 2010. “Momentul în care m-am desprins de părinţii mei a fost la vârsta de 19 ani. Atunci am început să-mi câştig proprii mei bani. Eram în primul an de facultate, în ultima lună de şcoală şi îndreptându-mă spre facultate am primit un fluturaş cu joburi în Grecia. L-am luat doar pentru a nu o jigni pe fata care le împărţea, însă la facultate în timpul cursurilor m-am gândit că nu este o idee rea să încep a-mi câştiga proprii bani. Am luat legătura cu părinţii mei deoarece eram în Sibiu şi le-am comunicat faptul că voi pleca în Grecia să lucrez pe o perioadă de trei luni, vara, deoarece îmi doresc să am banii mei şi să încep să fiu independentă. Părinţii mei nu au luat în serios ceea ce le-am comunicat însă eu doar le-am adus la cunoştinţă faptul că voi pleca nu le-am cerut şi permisiunea”, îşi aminteşte tânăra.
Zis şi făcut. Studenta a început să îşi pregătească actele pentru Grecia singură, iar în momentul în care mai avea doar câteva zile, le-a reamintit părinţilor că va pleca. “Atunci i-am lăsat oarecum în stare de şoc, mi-au spus: “Dar tu nu ai muncit în viaţa ta şi nu ai plecat niciodată din România, eşti prea mică să faci lucruri atât de mari şi Grecia nu e la o aruncătură de băţ, nu e uşor să pleci şi să te întorci dacă nu-ţi place!” Cu cât îmi spuneau mai mult asta, cu atât ambiţia mea era mai mare să le demonstrez faptul că pot, că sunt capabilă să fac ceva deşi am o vârstă fragedă”, rememorează stewardesa.
Ajunsă în Grecia, tânăra din Târnăveni a realizat că lucrurile nu sunt tocmai uşoare, însă ambiţia a fost mult mai puternică în faţa gândului că aventura elenă s-ar putea solda cu un eşec. “Am susţinut un interviu în limba engleză la o firmă din Sibiu care recruta persoanele şi am fost selecţionată. Era primul job pe care l-am avut, aveam un program de opt ore pe zi şi eram cea mai mică angajată din hotel, având doar 19 ani”, spune Andreea Nistor, care în scurt timp şi-a mai găsit al doilea loc de muncă, datorită căruia s-a iniţiat în vorbirea limbii greceşti. “M-am hotărât să-mi caut un al doilea job deoarece am observat că se plăteşte foarte bine, prin urmare în numai două săptămâni aveam deja două joburi, primul de recepţioneră şi al doilea baby-sitter la o familie grecească. Copiii vorbeau doar greaca şi pentru a mă înţelege cu ei am început să învăţ limba greacă. A fost o perioadă foarte grea însă banii pe care-i câştigam mă stimulau să lucrez şi mai mult şi cu plăcere. Lucram 14 ore pe zi de la opt ore în recepţie şi opt ore ca şi baby-sitter. De abia atunci am realizat ce înseamnă să-ţi câştigi proprii bani. Acesta a fost practic punctul culminat din viaţa mea, din acel moment nu le-am mai cerut niciodată bani părinţilor mei, deşi aceştia uneori se rugau sau îmi puneau pe ascuns bani în ghiozdan deoarece refuzam mereu banii lor”, explică tânăra.
Următoarele joburi, la bancă şi hostess
La terminarea verii, târnăveneanca a revenit în România, continuându-şi studiile şi angajându-se operator de date cu jumătate de normă la o bancă din Sibiu. Până într-o zi în care a primit un telefon din Grecia… “Dimineaţa mergeam la facultate iar după-masa la serviciu. După ceva timp am fost sunată din nou de managerii hotelului din Grecia, dacă doresc să accept un post de recepţioneră la acelaşi hotel, de data aceasta la secţiunea Spa, însă altă insulă, în Corfu. Răspunsul meu a fost unul afirmativ desigur deoarece primeam mai mulţi bani decât lucram la bancă part time. Aşadar am terminat anul doi de facultate şi am plecat în Grecia având deja al treilea job ca şi experienţă”, spune Andreea Nistor.
După absolvirea facultăţii, tânăra s-a mutat în Cluj Napoca, pentru a începe primul an de master, orientându-se din nou spre găsirea unui loc de muncă. “Mergeam în fiecare zi la interviuri dar mereu renunţam din cauza salariului prea mic. Apoi am găsit un job într-o firmă de modeling. Am început să lucrez ca şi hostess şi am ajuns coordonator şef în aceea firmă, apoi firma s-a mutat în Paris iar eu deja aproape terminasem primul an de facultate şi m-am întors în Târnăveni…”, rememorează Andreea Nistor.
“Niciodată să nu spui niciodată”
Fiind în vacanţă şi căutând pe diverse site-uri de specialitate, tânăra a găsit la un moment dat un job care i-a stârnit curiozitatea: însoţitoare de bord la Emirates Airlines, una din cele mai importante companii aeriene din lume. “În timp timp ce dădeam click la unele joburi a apărut şi “Cabin Crew in Emirate”. Am citit, mi s-a părut interesant, însă am trecut mai departe spunând în gândul meu niciodată nu-mi voi risca viaţa pentru bani şi mai mult decât atât eu nu am şanse să ajung vreodată stewardesă, deoarece ştiam că şansele pentru ca cineva să ajungă  aici sunt extrem de mici, recrutarea fiind incredibil de strictă. Însă, după cinci minute m-am reîntors la acest job şi am zis nu mă costă nimic să dau un simplu click pe “Trimite CV” deoarece mereu mă duc pe principiul “never say never” şi aşa am şi făcut”, spune târnăveneanca.
Selecţionată din 3.200 de CV-uri
După două săptămâni, Andreea Nistor a primit un e-mail în engleză în care i se aducea la cunoştinţă faptul că a fost selecţionată printre cei 400 de candidaţi pentru a susţine două examene la Bucureşti. “În acel e-mail mi se aducea la cunoştinta faptul că au aplicat 3.200 de candidaţi şi au fost selectaţi 400 printre care eram şi eu. Am vorbit cu părinţii mei, mama nu a fost deloc încântată deoarece mi-a precizat că pe lângă faptul că este o meserie foarte grea e şi foarte riscantă, deoarece în cazul în care se întâmplă ceva indiferent cât de minor e incidentul, şansele de supravieţuire în avion sunt foarte mici, însă tatăl meu mi-a sugerat să risc pentru că nu am nimic de pierdut. Eu doar doream să ascult părerea părinţilor mei deoarece ei mă cunosc foarte bine şi ştiu că mereu fac ceea ce consider că este mai bine pentru mine, le cer părerea, le-o respect însă mereu iau deciziile de una singură în ceea ce mă priveşte. Niciodată nu mi-aş fi închipuit că voi trece prin momente atât de grele odată cu luarea acestei decizii”, afirmă stewardesa.
Primele examene şi interviuri nu au fost extrem de grele însă treptat gradul de dificultate a început să crească. Mai ales că toate contracandidatele erau foarte frumoase… “Am rămas extrem de surprinsă când am ajuns, cele aproape 400 de fete erau superbe. Mă simţeam ca la un concurs de fotomodele nicidecum de stewardese, eram mai mult ca sigură că nu am absolut nicio şansă să trec de acest interviu. Fetele erau perfecte din toate punctele de vedere însa am rămas mergând pe principiul meu binecunoscut de prietenii mei, niciodată să nu spun niciodată. După sesiunea de examene şi interviuri au fost admişi 140, aceştia ne-am reîntors la Bucureşti în următoarea săptămână pentru susţinerea altor interviuri de data aceasta cu reprezentanţii firmei Emirates, însă din nou şoc maxim: examenele au durat de dimineaţa de la 8 pănă seara la 10. Două ore intram în examene o jumătate de oră ieşeam până se corectau lucrările, apoi intram în sala de conferinţe cu toţii şi primeam un plic cu rezultatul pe care scria “Felicitări” sau “Din păcate, n-aţi fost selectată pentru interviul următor”, rememorează tânăra.
Într-o altă lume: în Dubai…
În cele din urmă, reprezentanţii companiei au selectat trei fete, una din ele fiind Andreea Nistor. Urma acomodarea în Dubai… “După ce am fost acceptată, procesul a durat aproximativ două luni, timp în care mi s-au cerut tot felul de analize şi mi s-au trimis unele poze în ţinută business înapoi, precizându-mi-se să refac toate pozele deoarece groomingul meu nu e perfect. Am câteva fire blonde în păr care nu stau lipite de cap şi mi s-a precizat să folosesc foarte mult fixativ. Am zis că e imposibil aşa ceva, dar totuşi mi-am refăcut pozele şi multe alte documente. Practic, mi-am făcut analizele la absolut tot corpul. Când am ajuns în Dubai am rămas surprinsă văzând locurile de cazare, nişte blocuri noi, imense, singure în cameră, cu baie proprie, sufragerie imensă, bucătaria la fel, transport gratuit, iar plata utilităţilor e făcută de ei. De când am ajuns aici viaţa mea s-a schimbat radical, am ajuns să trăiesc la un alt nivel şi mi-am dat seama că a avea ambiţie înseamnă să muţi şi munţii din loc pentru a-ţi atinge scopul. Cred că a ajunge dintr-un oraş mic, cum e Târnăveniul, să lucrez pentru a doua companie aeriană din lume, la 22 de ani, este ceva excepţional”, spune tânăra.
Training-uri obositoare
Referindu-se la locul de muncă, târnăveneanca afirmă că în pofida aparenţelor meseria de stewardesă este una din cele mai grele din lume. “Viaţa de stewardesă nu e deloc uşoară, am urmat un training de două luni, aproximativ 12 ore pe zi, şi am avut ca şi materii SEP (Safety Emergency Procedures), GMT (Medicina) , Service şi Security etc. După fiecare examen, în cazul în care cineva nu promova trebuia să repete din nou de la început totul, lucru care era aproape imposibil deoarece trainingul era foarte greu. Îmi amintesc că dormeam câte patru ore pe noapte pentru că aveam foarte multe teme de realizat pentru a doua zi, acestea fiind corectate individual pentru fiecare cursant, urmând la sfârşitul orei un feed-back individual din partea profesorului”, îşi aminteşte Andreea Nistor.
Pasionată de călătorii
Pe de altă parte, târnăveneanca spune că nu regretă nicio clipă momentele grele prin care a trecut, meseria de stewardesă având şi foarte multe părţi bune, una dintre ele fiind călătoriile. ”E incredibil de frumos, în ciuda faptului că multa lume consideră ca a fi stewardesă înseamnă a sta numai în avion sau doar a servi ceai, ei bine eu la 22 de ani am vizitat foarte multe ţări cum ar fi Brazilia, Africa de Sud, Franţa, Rusia, Anglia, Indonezia şi altele. În unele ţări stai uneori şi două – trei zile, deci ai timp să vizitezi absolut tot ce îţi propui şi în ceea ce priveşte cunoştinţele şi cultura generală, acestea se dezvoltă pe zi ce trece”, mărturiseşte tânăra.
Nu există “nu pot” sau “nu reuşesc”
Rugată să dezvăluie care a fost cheia reuşitei la doar 22 de ani, târnăveneanca afirmă că în vocabularul ei nu există expresiile “nu pot” şi “nu reuşesc”…“Nu trebuie să încetăm a visa deoarece uneori visele devin realitate. Visul meu de a deveni prezentatoare TV nu s-a îndeplinit, însă nu trebuie să uităm că mereu exista alternative, lucru pe care vi-l pot confirma chiar eu. Sfatul pe care încerc să-l dau oricărui om este de a nu se subestima niciodată. Am ajuns la concluzia că nu există “nu pot” sau “nu reuşesc”, există doar teama de a nu şti să faci anumite lucruri, însă prin multă practică, dăruire şi seriozitate poţi excela în anumite domenii. Pentru a reuşi în viaţă trebuie să aflăm mai întâi insuccesul pentru a aprecia mai târziu succesul, şi după cum spunea însuşi Whinston Churchill “Succesul înseamnă capacitatea de a trece peste eşecuri fără a-ţi pierde entuziasmul”, a conchis Andreea Nistor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.