Buget subfinanţat pentru Centrul Medical Nova Vita Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 78 Vizualizări

Buget subfinanţat pentru Centrul Medical Nova Vita

4-1_76.jpgSubfinanţarea din sistemul de sănătate a afectat în acest an nu numai spitalele publice, ci şi cele private. Potrivit directorului medical al Centrului Medical Nova Vita, dr. Dragoş Popa, deşi unitatea medicală pe care o conduce a dezvoltat o paletă largă de servicii medicale, multe oferind o complexitate ridicată a cazurilor, adresabilitatea pacienţilor este într-o continuă creştere, finanţarea primită pentru anul 2012 este redusă cu 10% faţă de cea din anul 2011.
Reporter: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş a finalizat negocierile pentru contractarea serviciilor medicale pentru anul 2012. Cum se prezintă situaţia în ceea ce priveşte Centrul Medical Nova Vita?
Dr. Dragoş Popa: Faţă de contractul de anul trecut este o uşoară diminuare a fondurilor, asta în contextul în care totuşi adresabilitatea către Centrul Medical Nova Vita a crescut şi preconizăm că şi în acest an se va simţi această creştere. Categoric, această subfinanţare generală care există în sistemul medical implică o subfinanţare şi a sistemului privat. Oricum, noi ne vom strădui în continuare să nu facem rabat de calitatea şi promptitudinea serviciilor medicale pe care le vom oferi pacienţilor şi vom încerca să suplinim cât mai mult lipsa de finanţare adecvată din partea statului.
Rep.: Cu cât s-a diminuat contracul faţă de anul trecut şi ce efecte negative va atrage după sine?
D.P.: Finanţarea a scăzut undeva cu 10% faţă de contractul total al anului trecut. Pacienţii vor avea de suferit probabil prin diminuarea numărului de cazuri pe care Nova Vita le va putea efectua în titlul de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi asta ar putea influenţa oarecum reducerea adresabilităţii către Nova Vita, mulţi dintre pacienţi neputând beneficia de serviciile asigurate de către Casa de Asigurări. Cred, în schimb, că poate schimbarea mentalităţii unora dintre pacienţi şi încercarea să se orienteze de acum încolo şi către asiguratori privaţi le va putea suplini necesarul de finanţare pentru a beneficia şi de servicii medicale private. Şi anul trecut au fost modificări ale bugetului de stat în care s-au reaşezat fondurile şi s-au redistribuit către sănătate, poate până la finalul anului se va face o rebugetare a sistemului medical şi asta va putea să fie un lucru benefic pentru Nova Vita.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre rulajul pacienţilor în cursul anului trecut şi pe ce segmente a fost mai mare adresabilitatea?
D.P.:
În total pacienţi spitalizaţi în Centrul Medical Nova Vita au fost 3642 în cursul anului 2011. S-a observat o creştere a adresabilităţii pe toate secţiile noastre clinice, pornind de la partea de cardiologie, recuperare, maternitate, secţiile chirurgicale. Ne bucură că se confirmă că maternitatea Nova Vita a devenit un brand local şi foarte multe dintre pacientele care au nevoie de servicii de obstetrică ginecologie apelează la maternitatea noastră. Aceste paciente vin atât din judeţul Mureş, cât şi din judeţele din jur şi chiar mai îndepărtate. De asemenea, departamentul de recuperare, care este departamentul cu cea mai mare tradiţie din centrul nostru medical a reconfirmat şi în cadrul anului trecut o prezenţă şi o adresabilitate mare din partea pacienţilor care apelează la serviciile noastre şi sunt extrem de mulţumiţi de evoluţia stării lor de sănătate. Din punct de vedere chirurgical a crescut numărul pacienţilor care au beneficiat de intervenţii chirurgicale faţă de anul 2010 şi, de asemenea, a crescut şi gradul de dificultate a intervenţiilor chirurgicale efectuate. Sunt puţine centre medicale în ţară care efectuează intervenţii chirurgicale de tumori pancreatice, cerebrale şi cu atât mai puţin centre private care tratează asemenea cazuri.
Rep.: Se va diversifica paleta serviciilor medicale în acest an?
D.P.:
De la începutul acestui an ne-am orientat spre creşterea serviciilor din ambulatorul de specialitate, astfel că vor începe activitatea serviciile de pneumologie, chirurgie şi ortopedie pediatrică. Din punct de vedere al spitalizării infrastructura spitalului s-a modificat în urma unui aviz primit de la Ministerul Sănătăţii. Spitalizăm şi pacienţi cu afecţiuni de neurologie, endocrinologie, diabet, medicină internă, gastroenterologie, chirurgie toracică, chirurgie buco maxilo facială, chirurgie pediatrică. Avizul l-am primit undeva la mijlocul lunii ianuarie şi numai din februarie le-am putut demara, odată cu noua contractare cu Casa de Asigurări.
De asemenea, am demarat un proiect care se referă la educarea gravidelor, Şcoala mamei, şi pe partea de recuperare am creat un serviciu nou, care este unic la nivel naţional şi care se adresează pacienţilor cu deficite neuro musculare, în urma accidentelor vasculare cerebrale sau a traumatismelor, care se numeşte departamentul de terapie ocupaţională.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE