Sonia Deaconescu: “Avem o calitate a actului de justiţie” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Sonia Deaconescu: “Avem o calitate a actului de justiţie”

3-1_6513c2.jpgConducerea Tribunalului Mureş şi-a prezentat luni, 13 februarie bilanţul activităţii pe anul 2011. Potrivit preşedintelui Sonia Deaconescu, volumul de activitate pe anul trecut a fost de 17.706 cauze, din care 6.837 cauze civile, 9.523 cauze de contencios administrativ şi fiscal şi 1.346 cauze penale.
Faţă de anul 2010, anul trecut s-a înregistrat o creştere de 1.929 dosare înregistrate, majoritatea provenind de la secţia contecios administraticv şi fiscal. „Volumul de muncă a crescut faţă de 2010  cu 2.000 de cauze, dosare noi înregistrate faţă de cele înregistrate în 2010. În condiţiile în care rămânem şi cu stocul, cu dosarele cu care intrăm de la un an la altul, vă pot spune că volumul de activitate pe 2011 a fost de 17.706 cauze, din acestea noi înregistrate fiind 11. 859, într-un singur an s-au înregistrat dosare noi, de 11.859 la nivelul Tribunalului Mureş”, a precizat Sonia Deaconescu, preşedintele Tribunalului Mureş.
Dosarele soluţionate, în creştere
Tot la capitolul statistici, indicele de operativitate la Tribunalul Mureş pe 2011 a fost de 56,16 la sută, în creştere faţă de 2010. 
„A crescut foarte mult numărul dosarelor soluţionate cu peste 2000 de cauze. Asta înseamnă că eforturi se fac, încercăm să lucrăm cât mai mult. Proporţia pe secţii, din ce soluţionăm noi care apoi sunt atacate este în jur de 50% în ce priveşte numărul dosarelor  Cam jumate din hotărârile pronunţate de Tribunal sunt atacate de Parchet. Din cele atacate, indicele de desfinţare, de casare, este până în 4%. Avem şi o calitate a actului de justiţie din punctul nostru de vedere, şi din punct de vedere al efortului pe care îl depunem pot spune că procentul este unul extrem de bun”, a explicat Deaconescu.
Volum de muncă mare pentru judecători
În ce priveşte volumul de muncă pentru un judecător, anul trecut unui judecător i-a revenit în medie un volum de 983 de dosare, iar în ce priveşte numărul dosarelor rulate, media a fost de 2.031 de dosare. „Noi suntem tot aceeaşi, toţi atâţia câţi am fost înainte, poate chiar mai puţini. Nu avem scheme de personal mai mari, schme actuală nu o avem completă,  repetitiv avem aceleaşi probleme, număr mult prea mare de cauze, volum mult prea mare de activitate raportat la numărul de judecători. Vreau să se vadă că independent de noi, datorită unei legislaţii care este total imprevizibilă, care dă naştere la litigii, volumul nostru de activitate creşte şi nimeni nu se gândeşte oare nu există o limită, oamenii aceia cât mai pot duce, cu cât îi mai putem încărca. An de an spunem aceleeaşi lucruri şi rămânem cu ele”, a menţionat preşedintele Tribunalului Mureş.
Nevoia de legi mai bune
Preşedintele Tribunalului Târgu-Mureş a mai precizat că volumul mare de muncă al judecătorilor, în contextul în care schemele de personal rămân aceleaşi, dau mari bătăi de cap activităţii. „Ceea ce se vede în sala de judecată, la şedinţa, nu este nici 20% din activitatea unui judecător. În nici un caz aceasta nu se rezumă la ce se vede în sală, ea presupune studiul unui dosar, dacă ai o şedinţă între 50 şi 100 de dosare, cât timp poate fiecare studia. Creşterea numărului de judecători nu singura soluţie, ci  să facem să nu ajungă atâtea litigii în instanţă, ceea ce implică legi mai bune, astfel încât să nu se ajungă la atâtea litigii”, a precizat Sonia Deaconescu.
Vezi si galeria foto: https://www.zi-de-zi.ro/galerie-foto/horatius-dumbrava-lobby-noului-cod-de-procedura-civila.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE