Centenar Gheorghe Opriş Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Centenar Gheorghe Opriş

2-1_74f2a6.jpgPersonalitate complexă, dar şi un om cu o experienţă de viaţă fabuloasă. A cunoscut trei regimuri politice, dar a rămas consecvent idealurilor de stânga. Sângeorzanul Gheorghe Opriş, de la a cărui naştere se vor împlini 100 de ani pe data de 17 februarie, a fost coleg de şcoală cu marele actor George Calboreanu, prieten cu sculptorul Ion Vlasiu, subordonat al primarului Emil A. Dandea…Gheorghe Opriş, om cu multiple preocupări – inclusiv artistice – a fost în anii 50 ai secolului trecut, viceprimar al oraşului Târgu-Mureş, apoi şef al secţiei cultură a raionului Mureş, dar şi primar al localităţii Sângeorgiu de Mureş…
Evocarea personalităţii acestuia a avut loc sâmbătă, 11 februarie, la sediul Galeriei ”ExpoUnirea” din Târgu-Mureş, eveniment organizat de familia domniei sale şi de către Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş. Cu respectiva ocazie a fost organizată şi o expoziţie de pictură retrospectivă cuprinzând creaţii din arta plastică naivă a lui Gheorghe Opriş, precum şi sculpturi în metal din creaţia lui Ioan Itu.
Gheorghe Opriş, ” un rapsod autentic, cu talent nativ”
Cu această ocazie, Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene Mureş pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cultural, a declarat: ”Evenimentul de astăzi reprezintă un moment pe care artistul naiv Gheorghe Opriş îl merită cu prisosinţă, moment care prin grija fiului său Ilarie şi a întregii familii Opriş, a fost dealtfel prefigurat de editarea unui album ce adună la un loc creaţiile celui dispărut. A fost nevoie doar de suflet şi nu neapărat de eforturi materiale pentru a organiza un astfel de moment comemorativ şi, în felul acesta, să aducem un omagiu celui care a fost pictorul naiv Gheorghe Opriş.” Prezent la manifestare, poetul Lazăr Lădariu a precizat faptul că ”Cele 35 de lucrări din retrospectiva Gheorghe Opriş aduc în faţa noastră momente importante din istoria frământată a Ardealului nostru. Acest lucru îmi induce senzaţia că mă aflu între filele unei istorii pictate a acestor meleaguri transilvane redate în culoare de mâna şi talentul celui care a fost Gheorghe Opriş, un adevărat cronicar plastic.”
Despre semnificaţia creaţiei lui Gheorghe Opriş, artistul plastic Vasile Mureşan a arătat faptul că ”Momentul de astăzi îmi prilejuieşte o aducere aminte. Sala Unirea, 1995… Spuneam atunci că eu văd în Gheorghe Opriş un rapsod care nu se pregăteşte în facultăţi, un rapsod autentic, cu talent nativ şi exprimare simplă, nepretenţioasă şi nepoluată de învăţături mai mult sau mai puţin savante.”
Călin Bogătean, artist plastic profesionist, a ţinut să accentueze faptul că ”În viaţă este mai puţin important ceea ce faci. Important cu adevărat este ceea ce rămâne în urma ta. Iar de acest lucru ne dăm seama abia când avem ocazia – ca astăzi spre exemplu – să fim prezenţi la un astfel de eveniment prilejuit de comemorarea celui care a fost Gheorghe Opriş.” Se cuvine menţionat faptul că la reuşita manifestării a contribuit şi ansamblul folcloric ”Românaşul”, condus de Gheorghe Vanga şi care a agrementat comemorarea cu câteva reuşite şi apreciate momente folclorice.   

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE