Cozi interminabile pentru permis fără analize medicale Social
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 162 Vizualizări

Cozi interminabile pentru permis fără analize medicale

Ore întregi de aşteptare, înghesuială şi îmbrânceli. Acesta este scenariul ce are loc zilele acestea în clădirea de pe str.Călăraşilor ce adăposteşte Serviciul Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Auto Mureş. Sute de mureşeni, speriaţi de noile regmentări privind regimul de obţinere şi preschimbare a permiselor care va intra în vigoare de la data de 19 ianuarie au luat cu asalt ghişeele instituţiei.

De la intrarea în clădire şi până la etaj sute de oameni îşi aşteaptă rândul pentru a-şi preschimba permisul, accesul la nivelul superior al clădirii fiind restricţionat de jandarmi. Cei mai mulţi dintre ei sunt persoane vârstnice, care deşi mai au câţiva ani până la expirarea permisului aleg să stea ore în şir la coadă pentru a-şi schimba permisul de teamă că pe viitor îl vor pierde din cauza rezulotatelor pe care le-ar obţine în urma efectuării analizelor medicale.

Permis nou doar cu analize medicale

Legea nr. 203 din 2012 prevede modificări şi completări aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Astfel se modifică modalitatea de preschimbare a permisului de conducere, care la ora actuală nu prevede obligativitatea efectuării de analize medicale. „Dacă legislaţia în vigoare permite preschimbarea permisului de conducere chiar dacă acesta mai este valabil, fără a fi nevoie de analize medicale, începând cu 19 ianuaruie 2013 preschimbarea permisului de conducere se face numai după expirare fiind obligatorie prezentarea analizelor medicale. Cei care se prezintă de aproximatiov două săptămâni pentru preschimbarea permisului de conducere, mai mult de 95% sunt cei care mai au permisele valabile dar care pot să le preschimbe fără a prezenta analize medicale şi sunt cazuri în care se prezintă şi dacă mai au valabil şase-şapte ani evocând diverse metode, plecarea din ţară, etc”, a declarat Gheorghe Băcilă, şeful Serviciului Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Auto Mureş.

Dacă într-o zi normală de lucru, se preschimbau în trecut  30-40 de permise de conducere, în ultimele zile acestea au fost preschimbate cu sutele, respectiv 210 vineri, 330 luni, iar marţi s-au preschimbat „Cu siguranţă după 19 ianuarie nu o să fie nici 20-30 de permise preschimate pentru că atunci se vor preschimba doar cele care expiră”, a mai spus Băcilă.

De asemenea, o altă noutate aduse de lege este valabilitatea permiselor, în sensul în care permisul pentru categoria C, CE, D, DE va fi valabil numai cinci ani de zile, iar în cazul deteriorării, pierderii sau furtului permisului de conducere se eliberează alt permis de conducere dar cu aceeaşi valabilitate care l-a avut permisul precedent, nu se mai eliberează ca în prezent pentru încă zece ani.

 

Permis de conducere pentru mopede

 

Alte modificări aduse de noua lege este introducerea obligativităţii deţinerii de permis de conducere pentru conducerea tractoarelor şi mopedelor. Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1, 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr, 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A, 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A şi 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb şi Tv.

CASETA 1

„Îl preschimb pentru că plec în Uniunea Europeană şi mai e valabil un an de zile”.

George Cătană

 

 

 

 

 

CASETA 2

„Dacă aşa de defavorabilă e  treaba trebuie schimbat. Se zice că numai pe bază de vizite medicale se va putea. Probabil că mai îmbătrânim şi mai scârţâie câte ceva. Eu am permis de 34 de ani, mai e valabil încă trei ani şi mi frică că l-aş pierde. Nu am încredere şi mai bine îl schimb acuma.”

Gheorghe Şuteu

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE