Home / Social / Luptătorii anticomunişti, comemoraţi la Răstoliţa

Luptătorii anticomunişti, comemoraţi la Răstoliţa

Distribuie

Luptătorii anticomunişti Ioan Eugen Cengher, Alexandru Grigorescu şi Ioan Virgil Gheorghiu, care au făcut parte din grupul de rezistenţă armată de pe linia Răstoliţa-Deda-Vătava-Reghin, ucişi de autorităţile comuniste, au fost comemoraţi la Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din Răstoliţa, în 30 decembrie 2012. Cei trei au fost împuşcaţi în 29 decembrie 1948 şi îngropaţi într-o groapă comună de la marginea cimitirului.

Slujbă de pomenire

“Din mărturiile oamenilor din partea locurilor am aflat locul unde au fost îngropaţi. Am săpat în mai multe locuri până i-am găsit pe toţi, în 1995, şi au fost mutaţi lângă biserică. Săpăturile şi deshumarea s-au făcut cu procuratura, la iniţiativa noastră a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. De atunci, mergem în fiecare an, între Crăciun şi Revelion, când se slujeşte o slujbă de pomenire. Acolo este şi un mormânt monument. Anul acesta am plecat mai mulţi din Târgu Mureş cu un microbus până la Rostoliţa. Preotul Moldovan ştia că mergem şi, împreună cu oamenii din sat, am făcut un nou ritual de îngropăciune, după care s-a vorbit despre însemnătatea lor. Am vorbit eu şi istoricul Dimitrie Poptămaş. Apoi a fost o masă de pomenire. Au fost mulţi oameni, mai mulţi ca niciodată. Le-am spus că prezenţa osemintelor acestor luptători pentru libertate în localitatea lor este un motiv de mândrie, pentru că au fost anticomunişti de mare calitate, cu caractere deosebite”, a relatat Nistor Man, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România(AFDPR), filiala Mureş.

Omorâţi la “reconstituire”

Slujba de comemorare a memoriei luptătorilor anticomunişti Ioan Eugen Cengher, Alexandru Grigorescu şi Ioan Virgil Gheorghiu a fost oficiată de preotul Ioan Moldovan-Lirca din Răstoliţa. La mormintele acestora fiind depuse şi coroane de flori din partea AFDPR Mureş şi a PNŢCD Mureş. “Dintre cei trei, doar Ioan Eugen Cengher este originar din judeţul Mures, Alexandru Grigorescu fiind din Ilfov, iar Ioan Virgil Gheorghiu din Iaşi. Organizaţia din care făceau parte aceştia este similară Grupului lui Ion Gavrilă Ogoranu, din Munţii Făgăraşului, înscriindu-se în mişcarea de rezistenţă armată declanşată la nivel naţional după cel de Al Doilea Război Mondial. Cei trei au fost anchetaţi într-un mod barbar la procuratura din Târgu Mureş, după arestare, apoi, fără niciun proces, au fost duşi pe Valea Mureşului, la Răstoliţa, pentru o reconstituire, se-ntâmpla la sfârşitul lunii decembrie, şi acolo, legaţi în lanţuri şi încătuşaţi, au fost omorâţi prin împuşcare”, a declarat istoricul Dimitrie Poptămaş, preşedintele PNŢCD Mureş.

Ioan Eugen Cengher, paraşutat pe Valea Mureşului?

Născut în Săcalu de Pădure, Ioan Eugen Cengher, era economist şi locuia în Răstoliţa. “Despre Cengher se spune că ar fi avut studii înalte atât în ţară, cât şi în Austria. De asemenea, se vorbeşte că ar fi fost paraşutat pe Valea Mureşului pentru a organiza rezistenţa anticomunistă în zonă”, a completat Dimitrie Poptămaş, care a ţinut să menţioneze că unul dintre cei care îi menţine în memoria locală şi se luptă pentru amintirea eroilor rezistenţei armate anticomuniste din Răstoliţa este localnicul Gheorghe Lirca.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Incendiu într-o benzinărie din Târgu Mureș

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit marți după-masă, 26 martie, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.