Home / Administratie / După bal, la muncă la Chiheru de Jos

După bal, la muncă la Chiheru de Jos

Distribuie

Sâmbătă spre duminică, în avampremierea Bobotezei, la Chiheru de Jos a avut loc tradiţionalul “Bal al însuraţilor”, eveniment găzduit de Căminul Cultural din comună, la care au participat 200 de persoane, care au păstrat astfel tradiţia care spune că de Sfântul Ion, însuraţii petrec la aşa zisul “Bal al Ionilor.”

„A fost împrumutată de la noi”

„La noi este un obicei, manifestarea este unică deoarece toate celelate “Baluri ale însuraţilor” din zona Reghinului se organizează într-o anumită perioadă şi toată acestă tradiție a fost împrumutată de la noi, unde acest bal se organizează din cele mai vechi timpuri.  Chiar şi în perioada regimului trecut se organiza acest eveniment în preajma Bobotezei şi a Sfântului Ion. Specific acestui bal este că până la miezul nopţii pot participa şi alte persoane în afara celor însuraţi, copii, femei în vârstă, viitori însuraţi, dar după miezul nopţii rămân doar însuraţii să se distreze. A fost întinsă o masă mare unde fiecare a venit cu mâncarea şi acolo, în mijlocul tuturor, oamenii şi-au depănat amintiri, s-au cinstit şi s-au distrat până către dimineaţa. A fost o distracţie de pomină, a fost şi o tombolă unde fiecare a avut de câştigat”, a declarat Emanoil Hurdugaci, primarul comunei Chiheru de Jos.

Desemnarea ciobanilor şefi

După distracţie, înapoi la muncă, lucru adeverit şi la Chiheru de Jos, prioritatea numărul unu la început de an la nivelul comunei fiind stabilirea bugetului pentru acest an. De asemenea, în această perioadă vor fi aleşi cei care vor avea grijă de animalele, de oi, la munte, aceştia urmănd să fie aleşi până pe 20 ianuarie. „Voi prezenta în faţa Consiliului Local un bilanţ al anului trecut, precum şi principalele investiţii care se vor face în acest an. De asemenea, în acestă perioadă are loc alegerea ciobanilor care vor păstori animalele cetăţenilor la munte. Acest lucru se face de regulă în luna ianuarie, sperăm ca până în 20 ianuarie aceste alegeri să fie terminate şi pe urmă să continuăm cu lucrările de investiţii programate pentru acest an. Cei care vor fi aleşi, ciobanii şefi cum le mai spunem, trebuie în primul rând să aibă o parte din animale, şi care voi fi aleşi pe baza mai multor cereri din localităţile comunei. Vom avea adunări cetăţeneşti, joi, va avea loc o astfel de adunare la Chiheru de Sus, în care oamenii îşi aleg ciobanul care să răspundă de animale. La alegerea acestora se va ţine de modul cum s-au comportat în anii precedenţi, apoi după alegerea lor se stabileşte şi plata pentru îngrijirea oilor, şi obligaţiile acestora de creşte oile”, a menţionat Emanoil Hurdugaci.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.