Home / Editorial / Metrologia, barometrul nivelului de civilizație al societății

Metrologia, barometrul nivelului de civilizație al societății

Distribuie

Metrologia, într-o accepție generală, este știința măsurării. De fapt, metrologia este știința care oferă cunoștințe asupra mărimilor fizice, cu referire la valoarea lor, folosind o exprimare într-un limbaj normal, sub formă de lege, a cărei justificare rezidă în originea sa matematică. Ea se aplică la toate fenomenele măsurabile, cu atât mai bine cu cât aceste fenomene sunt mai exact cunoscute, deoarece o măsurare este cu atât mai precisă cu cât mărimea care formează obiectul ei este mai bine definită.

Începutul metrologiei legale în România

Bogată în tradiții remarcabile în trecut, metrologia – atât de necesară și deopotrivă umană – contribuie azi și va contribui și mai mult în viitor la progresul civilizației. Nivelul tehnic din metrologia aplicată este barometrul nivelului de civilizație al societății. Pe teritoriul României, jalnicei stări a măsurătorilor, i se va pune capăt abia după Unirea de la 24 ianuarie 1859, când s-au creat condițiile adoptării unei legislații unice. În aceste condiții la 15 septembrie 1864, la Ruginoasa, Alexandru Ioan Cuza, Domnul cel Luminat, semnează Legea pentru adoptarea sistemului unitar de măsuri și greutăți din România, care reprezintă una din marile realizări ale Unirii. Legea a fost concepută în mare parte după legea franceză și proiectul de lege întocmit de Ion Ghica și reprezintă începutul metrologiei legale, moderne, în România.

Convenţia metrului

În 20 mai 1875 a fost fondată, prin semnarea de către 17 state ale lumii, a tratatului diplomatic, „Convenția metrului”, România a fost al 19 stat semnatar, în 1883. România, reprezentată de Biroul Român de Metrologie Legală(BRML), este membru al Comitetului Internațional de Măsuri și Greutăți (CIMP) – Convenția Metrului – din 1883, membru al Organizației Internaționale deMetrologie Legală (OIML) din 1956 și membru asociat al cooperării Vest-Europene de Metrologie Legală (WELMEC) din 1996.

La nivelul judeţului

Serviciul Județean de Metrologie Legală Mureș operează, în baza Legii Metrologiei, pe raza județului și nu numai, aspectând pe lângă activitatea de control metrologic, o sumă de domenii de măsurare cum ar fi: măsurarea energiei electrice, măsurarea cantității de apă, măsurarea cantității de gaz, măsurarea energiei termice, etalonări/verificări în domeniile electrice-temperaturi, fizico-chimice, mase, volume, presiuni, lungimi, jocuri de noroc, în domeniul sănătății populației, taximetrie etc.
Serviciul Județean de Metrologie Legală Mureș este preocupat de ridicarea performanțelor profesionale, prin dotări cu etaloane performante, utilaje aferente, precum și instruiri de specialitate ale personalului. Rezultatele spectaculoase obținute în cercetarea științifică, concretizate în introducerea noilor tehnologii, au condus la dezvoltarea fără precedent a metrologiei în fizică, aceasta fiind considerată, în prezent, o componentă importantă a infrastructurii societății. Au apărut astfel pentru metrologie domenii precum: nanotehnologii, laseri, năsurări electrice, scara timpului, radiații ionizante, știința materialelor, sănătate, siguranța populației și încercările în domeniul nutriției, frauda, aspecte legale, calitatea vieții, controlul poluării mediului, controlul schimbărilor climatice, chimie etc.

Metrologia și sănătatea

De exemplu, în domeniul sănătății, în ultimul deceniu s-au înregistrat progrese importante. Dezvoltarea tehnicilor de măsurare a permis ameliorarea considerabilă a diagnosticării afecțiunilor, ceea ce contribuia la sporirea șanselor de reușită a tratamentelor. Din nefericire, persistă numeroase probleme de uniformitate între măsurările din cadrul spitalelor, nu numai la nivel internațional, dar și între spitale și chiar în cadrul aceluiași spital. Rezolvarea acestor probleme ar conduce la o evoluție imediată în domeniul sănătății, precum și la economii financiare considerabile.

Fiz. Petru GLIGA, şef Serviciul Judeţean de Metrologie Legală Mureş

 

De asemenea, verificati

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.