Home / Sanatate / VIDEO: Programe pilot ale Ministerului Sănătăţii la Târgu Mureş

VIDEO: Programe pilot ale Ministerului Sănătăţii la Târgu Mureş

Distribuie

Târgu-Mureş este unul dintre centrele în care se va implementa programul experimental de sprijin pentru accidentele vasculare cerebrale, un program prin care bolnavii la care li se descoperă un cheag de sânge la nivelul cutiei craniene pot fi salvaţi fără să existe riscul de a rămâne paralizaţi pe viaţă, a anunţat dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Trecem deja de prespital, de unitate de primiri urgenţă în sprijinirea altor etape, în îngrijirea bolnavului grav. Aici va fi un program din partea bugetului de stat pentru secţiile de Terapie Intensivă pe partea de consumabile, materiale, medicamente, un program de sprijin pentru accidentele vasculare cerebrale. Este un program pilot în cinci centre, din care face parte şi Mureşul. Este un proiect experimental de terapie de urgenţă la bolnavii care au un cheag de sânge în cap, nu este o hemoragie ci este un cheag de sânge, li se administrează unele medicamente care pot să dizolve cheagul înainte să rămână omul paralizat pe viaţă”, a explicat dr. Raed Arafat. Programul va fi implementat din luna martie şi dacă se va dovedi că are rezultate va fi extins şi la nivelul altor centre în următorii doi ani.

Un alt program pilot ce urmează să fie implementat este destinat traumei, deoarece implanturile şi dispozitivele medicale reprezintă un cost mare pentru spitale. Deocamdată va fi funcţional în câteva centre, urmând ca anul viitor să fie extins la nivel naţional.

Pentru aceste programe dr. Arafat a afirmat că au fost deja alocate sume în buget. „Domnul ministru Nicolaescu a prevăzut fondurile necesare. Pot să spun că avem alocat în acest an pentru traumă, terapie intensivă şi accidentele vasculare cerebrale în jur de 220 milioane lei. Este o sumă destul de semnificativă din punct de vedere al faptului că noi nu finanţăm prin el salariul, este o sumă destinată numai materialelor sanitare, medicamentelor pentru un număr de spitale de urgenţă”, a mai spus dr. Arafat.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.