Galerie FOTO: MAMŰ s-a întors la Târgu-Mureş cu o expoziţie mamut Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

Galerie FOTO: MAMŰ s-a întors la Târgu-Mureş cu o expoziţie mamut

Mana Bucur, preşedintele UAP Mureş, s-a arătat încântată de faptul că Galeriile UAP găzduiesc expoziţia “Timp-dependenţe” şi le-a urat bun venit acasă artiştilor originari din Târgu Mureş

Expoziţia „Timp-dependenţe”, a Asociaţiei Culturale MAMŰ, din Budapesta, a fost vernisată vineri, întâi de la ora 17.00 la Casa Bernady, apoi de la ora 18.00 la Galeriile UAP din Palatul Culturii. MAMŰ, o asociaţie născută la Târgu Mureş, s-a întors în oraş, cu ocazia aniversării a 35 de ani de existenţă, cu o expoziţie mamut. „Timp-dependenţe” va mai fi prezentată la Sfântu Gheorghe şi la Veszprem, în Ungaria. Expoziţia este una foarte vastă, cuprinde lucrări foarte diferite de la tematică la tehnica în care sunt realizate. În cele două spaţii gazdă sunt expuse picturi, sculpturi, fotografii, instalaţii, lucrări video, grafică şi, de asemenea, lucrări care îmbină mai multe genuri şi tehnici. Sunt prezenţi peste 70 de artişti din Ungaria, România, Germania, Austria sau Olanda, fiind expuse aproximativ 140 de lucrări. Discursul inaugural de la Casa Bernady a fost susţinut de criticul de artă Nagy Miklós Kund, iar la Galeriile UAP a fost citit textul de prezentare al expoziţiei şi al Asociaţiei MAMŰ, realizat de Vécsi Nagy Zoltán, critic şi istoric de artă. Din păcate, acesta nu a putut ajunge la vernisaj din cauza unor probleme de sănătate.

MAMŰ se naşte la Târgu Mureş

„Asociaţia MAMŰ a pornit din Târgu Mureş, acum are 35 de ani de activitate, iar în anii ‘78-‘83 au funcţionat aici în cadrului acelui Atelier 35, din care făceau parte toţi artiştii profesionişti care nu împliniseră 35 de ani. Erau sub tutela Uniunii Artiştilor Plastici, dar aveau o anumită independenţă şi între ei erau câţiva, 15-20 de artişti tineri, care au vrut şi au încercat să facă altceva decât o cerea cursul oficial de atunci, când cenzura şi ideologia Partidului erau încă foarte prezente. Ei au încercat să realizeze ceva nou în idea artei europene, occidentale, contemporane. Realizările lor au constat mai ales în lucrări şi experimente de tipul performance-urilor, instalaţii; genuri artistice care pe acea vreme nu erau agreate de oficiali. Majoritatea erau artişti talentaţi şi au reuşit să realizeze lucrări care le-au adus faimă în oraş, în împrejurimi şi chiar peste hotare. Tocmai din acest motiv, fiind persecutaţi de autorităţile comuniste, nu aveau posibilitatea să expună unele lucrări din cauza cenzurii; au fost şi încercări de a-i convinge să intre pe făgaşul considerat normal al artei de oficialităţi. Aşa că au fost nevoiţi să emigreze, unii au plecat în Ungaria, unii în Germania. Această Asociaţie a devenit oficială abia în Ungaria. Numele lor, „MAMŰ”, e un joc de cuvinte, „MA” vine de la Marosvásárhely (Târgu Mureş), iar „MŰ”, de la műhely (atelier). Asta la început, pentru că astăzi deja se numeşte, „MAMŰ – Creaţii născute astăzi”. Asociaţia, cu sediul în Budapesta, are şi o galerie cu expoziţii periodice, şi acum s-a întors în Târgu Mureş”, ne-a povestit criticul de artă Nagy Miklós Kund.

Apariţiile publice sunt interzise

Tinerii artiştii din Târgu Mureş erau foarte interesaţi de arta din Occident, ajunsă la ei prin reviste, cataloage sau prin colegi din afară. De asemnea, „aerul de libertate din Vest au dat naştere unor grupări artistice periferice, care se dezvoltau concomintent în diverse oraşe din Transilvania: Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov etc. Aceştia au prevestit naşterea unui noi estetici”, a explicat Nagy Zoltán. În continuare, acesta a prezentat disensiunile dintre această generaţie şi vechea generaţie, care privea cu neîncredere „forţarea înnoirii formei”, încercată de tinerii lor colegi. Vécsi Nagy Zoltán consideră că interzicerea apariţiilor publice ale grupării ar fi fost cauzată mai mult de faptul că erau maghiari, decât din cauză că erau etichetaţi ca anarhişti. Situaţia sufocantă şi emigrarea lui Elekes Károly, unul dintre lideri, a dus la dizolvarea grupului din România, ajungându-se chiar la arderea documentelor MAMŰ.

MAMŰ se dezvoltă în Ungaria

„După 1984, prin activitatea din Ungaria, s-a dat o luptă pentru supravieţuire, sediu şi loc de expunere. Asociaţia a fost sprijinită şi de alti artişti maghiari, şi, în final, a fost primită la Budaörs”, a precizat criticul şi istoricul de artă Vécsi Nagy Zoltán. Prima întâlnire oficială a Asociaţiei Culturale MAMŰ are loc în 1991, la Budaörs. Asociaţia s-a dezvoltat foarte mult în anii ‘90. „Deja jumătate dintre membri nu sunt născuţi în Transilvania şi mai puţin de o treime sunt născuţi în Târgu Mureş, dar caracterul transilvănean a rămas preponderent”, a explicat Nagy Zoltán. Acesta considerând că elementul care ţine încă împreună artiştii în cadrul acestei Asociaţii este complicitatea de a nu depinde financiar de o instituţie de stat şi, bineînţeles, viziunea artistică comună. „Activitatea constantă este motorul grupului”, consideră acesta. În finalul expunerii, Vécsi Nagy Zoltán a venit cu o întrebare: „după ce aceşti oameni au învăţat să trăiască fără casa lor, simt nevoia de întoarcere?”.

Expoziţia

„Au venit mai mulţi foşti târgumureşeni, câţiva sunt artişti renumiţi, cu lucrări de doctorat şi premii obţinute în Ungaria. Printre ei se află Elekes Károly şi Nagy Arpad. Publicul de aici, mulţi dintre ei fiind prezenţi şi în viaţa artistică de acum 30 de ani a oraşului, nu i-a uitat. Au adus atâtea lucrări încât nu le-au ajuns Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici şi au solicitat şi Casei Bernady să le punem la dispoziţie aceste săli. Aici se află lucrările puţin mai pe linia tradiţiilor, nu sunt lucrări nebuneşti, doar instalaţia cu scaune este puţin mai ieşită din comun”, a declarat Nagy Miklós Kund.
„Asociaţia a dorit mai demult să organizeze o mare expoziţie itinerantă pentru membri, pentru a marca aniversarea de 35 de ani. Asociaţia are acum 178 de membri, care constituie o bază intelectuală, şi organizează foarte multe evenimente. Noi sperăm că şi expoziţia „Timp-dependenţe” va avea succes în Târgu Mureş şi că va fi vizitată de mulţi oameni, nu neapărat artişti, ci şi de simpli vizitatori, amatori de artă”, a declarat Fándly Edit, curatorul expoziţiei.

[zizigallery id=455]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE