Serviciul de evidenţa populaţiei în casă nouă Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

Serviciul de evidenţa populaţiei în casă nouă

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Mureş funcţionează de miercuri, 16 ianuarie într-o nouă locaţie, la parterul şi etajul 1 din clădirea fostului Hotel “Parc” din Târgu Mureş. Despre noua casă şi de condiţiile pe care le oferă ne-a vorbit Codruţa Sava, directorul  executiv al instituției.

Reporter: Cum s-a ajuns la acestă nouă locaţie pentru Serviciul Judeţean de Evidenţă a Populaţiei?

Codruţa Sava: Urmare a hotărârii Consiliului Judeţean Mureş din 20 decembrie 2012 s-a stabilit ca noul sediu al instituţiei noastre să fie în strada Primăriei nr. 2, în sediul fostului Hotel “Parc.” Mutarea efectivă s-a realizat marţi, 15 ianuarie, dată din care funcţionăm efectiv în noua locaţie. Condiţiile în noua locaţie sunt optime desfăşurării activităţii şi păstrării documentelor de stare civilă şi evidenţa persoanelor pe care le deţinem.

Rep.: Ce aduce în plus noua locaţie faţă de cea de pe strada Călăraşilor?

C.S.: Spaţiile sunt conforme normelor pentru păstrarea documentelor de stare civilă care sunt în păstrarea noastră pentru o perioadă de o sută de ani, conexiunile pentru accesul la baza naţională de date şi evidenţa persoanelor sunt realizate cu sprijinul specialiştilor şi practice condiţiile de muncă sunt îmbunătăţite substanţial.

Rep.: Ce asigură această nouă locaţie?

C.S.: Avem o suprafaţă de 347 de metri pătraţi în acest sediu, pentru starea civilă avem destinate trei birouri plus partea de arhivă care este un spaţiu generos şi optim, iar pentru restul compartimentelor funcţionale încă nouă încăperi. Spaţiile destinate instituţiei noastre sunt la parter şi la la etajul unu al clădirii.

Rep.: Noua locaţie aduce şi un mod mai plăcut de a lucra?

C.S.: Ca mod de lucru în principal pentru starea civilă, în vechiul sediu erau efectiv între registrele de stare civilă, cel mai vechi datează din 1885. Aceste documente au acumulat în timp anumiţi agenţi microbieni, bacterii, şi locuind opt ore pe zi în acel mediu, este impropriu sănătăţii funcţionarilor publici. Condiţiile în noul sediu sunt potrivite astfel încât să prevenim apariţia unor boli profesionale.

Rep.: Care este activitatea de bază a instituţiei pe care o conduceţi?

C.S.: Pe latura de stare civilă avem toate registrele de stare civilă, de naştere, căsătorie şi deces, exemplarul doi, din tot judeţul, din anul 1885 şi până în prezent. Este un volum de 9.500 de registre care se manipulează aproape zilnic în funcţie de dinamica modificărilor care intervin în statutul civil al persoanelor care sunt evidenţiate în aceste registre. Practic, toţi cetăţenii judeţului au un act de naştere, un act de căsătorie, un act de deces, după caz, şi aceste registre sunt la noi.

Rep.: Cum se va reflecta această mutare pentru populaţie?

C.S.: Noi îndrumăm, coordonăm şi controlăm activitatea de stare civilă şi evidenţa persoanelor din judeţ. Populaţia nu este afectată de mutarea în noul sediu, cei care se adresează în continuare pentru obţinerea actelor de identitate se vor adresa serviciului din Târgu-Mureş de pe strada Călăraşilor nr. 26-28 unde la parter sunt ghişeele pentru preluarea documentelor şi eliberarea actelor de identitate. Acesta este mesajul care trebuie transmis cetăţenilor, să se adreseze în continuare în stada Călăraşilor. Mutarea instituţiei nu afectează cetăţenii care până în prezent s-au adresat acestor ghişee de lucru de la parterul clădirii din strada Călăraşilor, se pot adresa în continuare acolo. În rest, colaborarea noastră este cu instituţiile publice şi prea puţin cu cetăţenii, doar cei care au nemulţumiri, sesizări, reclamaţii faţă de activitatea pe linie de stare civilă sau evidenţa persoanelor care se desfăşoară în judeţ se pot adresa nouă şi ne găsesc pe strada Primăriei nr. 2 în clădirea fostului Hotel “Parc.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE