Home / Business / Scăderea TVA la pâine privită diferit de producătorii mureşeni

Scăderea TVA la pâine privită diferit de producătorii mureşeni

Distribuie

În lupta cu evaziunea fiscală, executivul încearcă noi metode de combatere a acestui fenomen, una dintre propuneri fiind reducerea TVA-ului la pâine la 9 la sută, în al doilea semestru din 2013. Evaziunea fiscală din acest sector este  de 70%. Potrivit reprezentanţilor Executivului, prin  reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat. Dacă producătorii de pâine s- au declarat optimişti în ce priveşte eventuala aplicare a acestei reduceri de TVA, care va genera şi ieftinirea preţului la pâine, producătorii implicaţi şi în activitatea agricolă, se declară sceptici în ce priveşte această măsură.

“Nu va mai fi nici o pâine neavizată”

“Cred că este o măsură binevenită această reducere de TVA la pâine, pentru că are ca consecinţă şi reducerea preţului la pâine. Se reduce şi preţul la făină. Este o măsură prin care se poate combate evaziunea fiscală, dacă se va aplica această măsură. Este o realitate că există făină la negru, fenomen care poate fi combătut cu aplicarea acestei măsuri, şi atunci nu va mai fi nici o pâine neavizată. Măsura cu siguranţă, dacă va fi aplicată corect va influenţa şi scăderea preţului la păine”, a precizat Nicolae Giurgiu, administrator Giurgiu Pan Prod SRL.

“Nu ne afectează pe noi ca producător”

O părere similară am găsit-o şi la Vasile Cristian Gliga, SC Bozon Com Ibăneşti. “Din punctual meu de vedere, cred că este o măsură bună care ar putea să aibă consecinţă şi în ce priveşte preţul pâinii. Totuşi e o diferenţă semnificativă de la 24 la 9 la sută în ce priveşte TVA, una destul de bună. Problema eviziunii fiscale nu mai depinde de TVA-ul normal. Cred că măsura va genera şi o scădere a preţului la pâine, destul de bună care nu ne va afecta pe noi ca producători, deoarece dacă se reduce preţul pâinea se va vinde şi mai bine”, a menţionat Vasile Cristian Gliga, asociat la SC Bozon Com Ibăneşti.

“Sunt sceptic faţă de această măsură”

În schimb, administratorul Ceragrim din Ungheni nu se declară prea optimist, pentru  că nu va schimba cu nimic preţul pâinii şi nici fenomenul evaziunii fiscale. “Reducerea TVA-ului la pâine nu va însemna şi scăderea preţului la pâine. Guvernul, după părerea mea greşeşte când consideră că această scădere de TVA va elimina evaziunea fiscală pe pâine. Se umblă doar la efect, dar ei trebuie să umble la cauză, nicidecum la efect, şi cauza evaziunii fiscale este existenţa grâului pe piaţă la negru şi a făinei aduse din alte ţări. Asta este cauza evaziunii fiscale la pâine, care se poate elimina foarte uşor, dacă se iau nişte măsuri corespunzătoare. Este o măsură pe care guvernul vrea să o aplice, probabil bine intenţionată, dar care nu-şi va atinge scopul, odată că nu se schimbă preţul la pâine şi apoi că nu vor creşte veniturile la bugetul de stat şi nu se va elimina evaziunea fiscală. Nu poţi face pâine la negru, dacă nu ai grâu la negru pe piaţă. Eradicarea grâului negru de pe piaţă şi a făinei care vine din afară se poate face uşor, dacă se condiţionează subvenţia pe suprafaţă care să fie legată de producţie, atunci obligă pe fiecare producător de grâu să-şi vândă producţia şi să poată obţine subvenţia, şi cu asta introducem tot grâul în circuitul şi cu asta s-a terminat şi cu evaziunea fiscală. Sunt sceptic faţă de această măsură fiindcă e o intenţie bună, dar nu se porneşte de unde trebuie”, a precizat Ionică Pop, administrator Ceragrim SA Ungheni.

 

Google
Google Maps
WikipediA
Twitter

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.