VIDEO: “Poveste irlandeză”, o feerie cu dans spiriduşesc! Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

VIDEO: “Poveste irlandeză”, o feerie cu dans spiriduşesc!

Echipa spectacolului “Poveste irlandeză”, însoţită de conducerea Teatrului Naţional Târgu Mureş, a susţinut joi, 17 ianuarie, o conferinţă de presă de pe marginea scenei din Sala Mare. Premiera spectacolului va avea loc marţi 22 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional, următorul spectacol fiind programat sâmbătă 26 ianuarie. Regizorul spectacolului este Oana Leahu, scenografia îi aparţine Rodicăi Arghir, iar păpuşile sunt cunstruite de Costache Gavril Siriţeanu, în timp ce coregrafia este asigurată de Hugo Wolff, Mihai Crăciun a coordonat partea de step, muzica originală fiind semnată de Pedro Negrescu. Scenariu original îi aparţine Oanei Leahu şi este realizat după texte traduse de Sorin şi Monica Rusu. Light-desingnul este realizat de Daniel Jlinger, iar asistent de scenografie este Măriuca Ignat.

“Oamenii au nevoie de poveşti”

“Oamenii, dincolo de probleme de zi cu zi, au nevoie de poveşti şi au nevoie de vis. E un gen de spectacol pe care nu poţi să-l realizezi decât cu o echipă alcătuită din oameni care vor să viseze cu tine. De aceea toţi actorii şi toţi artştii implicaţi în crearea acestui spectacol sunt oameni care cred în poveşti. De la început am rugat actorii teatrului să aleagă dacă vor sau nu, pentru că Teatrul Naţional are actori foarte foarte buni, dar numai o parte dintre ei mai au capacitatea sau îşi doresc să-şi assume acest gen de spectacol”, a declarat Oana Leahu, care a continuat prin a-i prezenta pe cei cu care a colaborat pentru realizarea spectacolului.

“Vrem să facem un teatru foarte viu”

Directorul general al Teatrului Naţional, Gáspárik Attila, a început prin a recomanda spectacolul, arătându-se încântat de ce a văzut până acum, la ultimele repetiţii. “E un spectacol care ţinteşte un spectru larg al publicului. Vrem ca generaţia care stă în faţa calculatorului sau a gadget-urilor, să vină şi la teatru. Şi nu din obligaţie, ci vrem ca ei să se şi regăsească aici. Vrem să facem un teatru foarte viu, care să ofere spectatorului acel sentiment pe care numai teatrul îl poate oferi”, a declarat Gáspárik Attila.

Actorul Mihai Crăciun, instructor de step

“Ceea ce se va vedea pe scenă este un soi de hibrid, pentru că nu s-a putuit face un dans irlandez în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că nu am avut un instructor de dans irlandez, nu am avut nici o suprafaţă potrivită şi, trei la mână, nu am avut nici încălţăminte necesară, atunci am apelat la un hibrid, care are ceva în comun cu dansul irlandez, stepul american. A ieşit un soi de dans spiriduşesc pe ritmuri irlandeze. Într-un fel a fost o nebunie să te apuci să înveţi pe cineva, într-o lună de zile, să folosească pantofii, să-şi însuşeacă nişte elemente de dans şi să urmeze şi o coregrafie, dar spre surprinderea mea colegii mei au reuşit să facă lucrul acesta”, a povestit Mihai Crăciun, completat de actorul, Costin Găvază, care a spus, că şi ei, actorii, au fost surprinşi. “A fost o colaborare foarte bună cu colegii mei, sper să fie valabilă şi reciproca”, a adăugat Mihai Crăciun, mai mult în glumă, răspunsul venind tot de la Costin: “E valabilă!”.

Hugo Wolff : “Sper să facem şi un musical mare!”

Coregraful Hugo Wolff a fost întrebat dacă este disponibil pentru o nouă colaborare cu Teatrul Naţional. “Eu m-am bucurat foarte tare, pentru că nu a fost nevoie decât de un pic zgândărit la mândrie pentru ca lucrurile să meargă foarte bine. Eu nu am umblat la partea irlandeză, deoarece consider că ar fi ca şi cum noi i-am învăţa pe irlandezi învârtita, şi m-am axat mai mult pe dans contemporan. Sper să facem şi un musical mare, cu nume şi aşa mai departe, dar asta nu depinde de mine”, a răspuns Hugo Wolff. Acesta a fost, de asemenea, plăcut surprins de entuziasmul arătat de actorii târgumureşeni, iar în finalul interveţiei, a mulţumit conducerii teatrului pentru sprijinul acordat.

Colaborare cu UAT şi Teatrul Ariel

Gáspárik Attila şi Alina Nelega, directorul adjunct, au ţinut să precizeze că spectacolul este realizat în colaborare cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş (UAT) şi cu Teatrul Ariel. Din distribuţia spectacolului fac parte 26 de actori, pe lângă actori ai Teatrului Naţional, sunt şi studenţi la actorie, actori păpuşari, de la Ariel, dar şi colaboratori. Aceştia vor fi acompaniaţi de violonistul Mihai Loghin şi de Sonia Crăciun. În comunicatul Naţionalului spectacolul este descris ca o feerie, “un spectacol în care spiriduşi, zâne şi oameni se întâlnesc într-o feerie scenică”.

Video

Oana Leahu, regizorul spectacolului, „Poveste irlandeză”,vorbeşte despre spectacol şi îi prezintă pe cei cu care a colaborat

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE