Home / Politic / Cine sunt cei 23 de senatori şi deputaţi “penali” ai Parlamentului

Cine sunt cei 23 de senatori şi deputaţi “penali” ai Parlamentului

Distribuie

În forma actuală, legea prevede că: „cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiţiei”. În forma propusă de parlamentari, procedura, prevăzută la articolul 24, se modifică astfel: „cererea ministrului justiţiei trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate”. Altfel spus, dacă un procuror doreşte să aresteze un deputat va fi nevoit să îşi prezinte toate probele în faţa Comisie Juridice din Senat sau Camera Deputaţilor. Adică înainte ca cererea de arestare să ajungă la un judecător, ea va fi analizată de politicieni.

Dan Voiculescu are termen pe 25 aprilie în dosarul cu Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Dosarul a fost repartizat completului 4 de la secţia penală format din judecătorii: Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, complet care a judecat pe fond dosarul Trofeul Calităţii si au dispus condamnarea lui Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare.

Liviu Dragnea, senator de Teleorman, urmărit penal de DNA pentru fraude electorale,

acuzat de procurori că a creat un sistem naţional de fraudare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Relu Fenechiu are  termen pe 23 ianuarie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, pentru că ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreţ societăţii Electrica Moldova.

Gigi Neţoiu trei ani cu suspendare în dosarul transferului a 12 jucători în străinătate. Procurorii DNA au descris în detaliu cum au eludat greii fotbalului românesc legislaţia şi cum şi-au umplut conturile evitând să plătească taxe la stat.

– Senatorul Tudor Chiuariu (PNL) este preşedintele Comisiei Juridice a Senatului şi este judecat pentru corupţie. În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, şi fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, au fost trimişi în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs. Curtea Supremă nu a stabilit încă un termen pentru recursul dosarului în care este inculpat Chiuariu.

Antonie Solomon este senator PPDD şi a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Dian Popescu este acuzat de dare de mită, fals, uz de fals şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

Ion Stan, urmărit penal pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Olosz Gergely a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă.

– Fostul secretar de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe

Laszlo Borbely, deputat şi fost ministru al Mediului, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă. Camera Deputaţilor a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely.

Marian Ghivechiu (PSD) acuzat de corupţie, dar votat de 71% din alegători a fost trimis în judecată, în decembrie 2011, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie,

Miron Mitrea, acuzat de luare de mită. Liderul PSD a fost trimis în judecată în martie 2009 pentru luare de mită

Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată pentru corupţie, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.

Teodor Atanasiu, „coleg” cu interlopi în dosarul referendumului. Teodor Atanasiu este acuzat de mită electorală şi de ” folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală”.

Victor Paul Dobre, apărat de Parlament. În 10 august, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a cerut Camerei avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători. Cererea a fost respinsă de Parlament.

Sebastian Ghiţă, patronul postului RTV, a fost ales deputat într-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghiţă intră şi el în parlament cu un dosar penal care s-a judecat pe fond aproape 10 ani. Ghiţă ar fi comis faptele în anul 2000 când avea 22 de ani.

Gigi Becali, trimis în judecată de către DNA în dosarul „Valiza”.

– Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată în dosarul de corupţie din Portul Constanţa. Dosarul este judecat la Curtea Supremă.

Sorin Roşca Stănescu este senator PNL a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol alături de Dinu Patriciu.

Nicolae Vasilescu este deputat PSD şi în 2012 a fost trimis în judecată într-un dosar de corupţie. Dosarul se judecă pe fond.

Thuma Hubert Petru Ştefan este acuzat de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Sursa Gândul


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Márk Endre (UDMR) candidează pentru un nou mandat la Reghin

Distribuie După candidaturile anunțate de Stelian Doru Cătană din partea PNL și Vasile Oprea din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.