Vezi care sunt principalele modificări ale codului rutier Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Vezi care sunt principalele modificări ale codului rutier

Principala modificare din codul rutier, ale cărui reglementari intră în vigoare în 19 ianuarie, vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu, acestea având nevoie de permis de conducere pentru categoria AM. Acesta va fi valabil 10 ani, iar obţinerea lui va fi condiţionată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

Valabilitate, 5 sau 10 ani

Referitor la valabilitatea permiselor de conducere, pentru categoriile destinate şoferilor profesionişti, aceasta va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori,  zece ani. O altă modificare presupune trecerea de la subcategorii la categorii. Astfel, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 şi D1E vor deveni categorii. Şoferii care vor să-şi reînnoiască permisul de conducere vor fi obligaţi, din 19 ianuarie, să facă examinarea medicală. Până acum, fişa medicală era obligatorie doar după expirarea permisului de conducere.

Permis pentru motociclete, la 24 de ani

Permisele auto îşi schimbă şi înfăţişarea, fiind realizate după o directivă europeană şi concepute cu anumite elemente standard. Astfel, şoferilor cărora le expiră permisul în perioada următoare li se va elibera unul nou după model european de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Noua lege a circulaţiei prevede şi faptul că cei care doresc să obţină permis de conducere pentru motociclete din categoria A trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani. În prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obţine la 18 ani.

Bicicliştii, sancţionati dacă încalcă regulile de circulaţie

Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni, de la 6 la 8 puncte-amenda, si „nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor”. (Sursa: jurnalul.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE