SRI: Octombrie Roşu, cel mai mare atac cibernetic Eveniment
  • Erika Marginean
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

SRI: Octombrie Roşu, cel mai mare atac cibernetic

Iniţial, SRI a anunţat că atacul asupra României nu a avut o anvergură atât de mare, spionii reuşind doar accesul la informaţii confidenţiale, nu însă şi la cele secrete. Conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), operaţiunea de spionaj a afectat doar 4 adrese de IP ale unor ambasade şi instituţii străine din România.

Politica externă a României vizată de spioni

SRI a demarat investigaţia asupra acestei operaţiuni de spionaj încă din 2011, conform unui comunicat de presă.”În afară că s-a urmărit accesul la reţelele naţionale de informaţii, s-au căutat informaţii despre politica externă a României, despre resursele naturale şi politica din zona Mării Negre şi despre spaţiul economic din această zonă”, a mai spus oficialul SRI. Acest lucru nu înseamnă însă că spionii nu au încercat mai mult, susţine Sorin Sava. „Au fost doar 4 IP-uri, dar în spatele unui IP se pot afla mii de calculatoare. Intensitatea atacului a fost contracarată datorită ripostei destul de agresive şi dure a SRI. Am luat toate măsurile şi am informat instituţiile guvernamentale şi private să se protejeze. De aceea s-a ajuns doar la informaţii confidenţiale, nu şi la cele clasificate.

SRI continuă să întreprindă măsuri active pentru identificarea autorilor atacului, pentru că agresorul cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României”, a mai declarat Sorin Sava.

Firma de securitate IT Kaspersky a anunţat luni că a descoperit o operaţiune de spionaj cibernetic care se derulează de 5 ani, cu precădere în zona Europei de Est şi a fostelor state sovietice. Denumită „Octombrie Roşu”, operaţiunea se folosea de viruşi creaţi de hackeri chinezi, care erau plantaţi în reţelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruşi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE