Horațius Dumbravă răspunde hărțuielilor ANI Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Horațius Dumbravă răspunde hărțuielilor ANI

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a reacționat la acuzațiile de conflict de interese aduse de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, care îl verifică pentru judecarea, în anul 2010, a unei cauze care îl avea în prim plan pe fostul rector al Universității ”Petru Maior” din Târgu-Mureș, unitate de învățământ la care Horațius Dumbravă a lucrat ca preparator. Totodată, Horațius Dumbravă susține că soluția dată de el în respectivul dosar nu poate fi pusă la îndoială atâta timp cât a fost confirmată de o decizie ulterioară de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Ce fel de metode sunt acestea? Sper că nu de intimidare”

„Având în vedere faptul că în 16 ianuarie 2013, a apărut în mass-media informația potrivit căreia sunt subiectul unei proceduri derulate de Agenția Națională de Integritate și atâta timp cât această chestiune a fost scursă în presă “pe surse”, în mod tendențios și cu omisiunea vădită a unor informații esențiale, devenind un subiect de interes general, sunt nevoit să fac și eu câteva clarificări publice.

Respect dreptul autorităților competente de a derula procedurile prevăzute de lege împotriva oricărui demnitar cât și confidențialitatea procedurii demarate de ANI, dar consider că îmi revine obligația, ca membru CSM și reprezentant al magistraților, de a informa corect și complet asupra evenimentelor ce au făcut obiectul sesizării, care mi s-a comunicat de ANI la 07.01.2013, imediat după data alegerilor pentru președintele și vicepreședintele CSM.

După cum am fost informat sunt cercetat pentru faptul că în anul 2010 am soluționat un dosar care îl impica pe rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș în contradictoriu cu ANI, proces pierdut irevocabil de autoritatea care face cercetările împotriva mea, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a respins recursul împotriva hotărârii pe care am pronunțat-o.

La data judecării cauzei am formulat o cerere de abținere pentru că în urmă cu mai mulți ani am fost preparator la Universitatea „Petru Maior”, cerere ce mi-a fost respinsă în mod irevocabil de un alt judecător, dată de la care orice refuz de a judeca în continuare ar fi echivalat cu o încălcare a legii, în ceea ce mă privește.

ANI a fost parte în procesul respectiv, iar în prezent investigator în ceea ce mă privește.

Aici ridic doar problema juridică, nu am în vedere derularea în sine a procedurii ANI. Dar, trebuie să recunoaștem că situația este una inedită: să fii parte într-un proces pe care-l pierzi, după care să te transformi în investigatorul judecatorului care ți-a respins sesizarea. Cu atât mai mult cu cât în astfel de cazuri în legea specială privind statutul judecătorului, Legea nr. 303/2004, există o abatere disciplinară specială, articolul 99 litera a, care sancționează tocmai nerespectarea incompatibilităților judecătorului în exercitarea actului de justiție. Oare competența în a verifica existența incompatibilității nu revine Inspecției Judiciare, așa cum prevede o lege organică (Legea nr. 317/2004)?

Nu în ultimul rând, cum este posibil ca ANI să transmită prin fax încunoștiințarea potrivit căreia mi se aduce la cunoștință că sunt supus procedurii administrative de verificare, deși articolul 20, alineatul 3, din Legea nr. 176/2010 prevede că această comunicare se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, tocmai pentru a păstra confidențialitatea? Cum este posibil să apară public informații dintr-o cauză administrativă? Ce fel de metode sunt acestea? Sper că nu de intimidare.

În orice caz, pe această cale, solicit atât Agenției Naționale de Integritate, cât și Consiliului de Integritate să investigheze modul în care au apărut în spațiu public informații confidențiale dintr-o cauză administrativă. Dar și cum s-a respectat legea, în condițiile în care chiar dispozițiile sunt foarte clare și anume că modalitatea de transmitere a încunoștiințărilor în faza cercetării administrative este prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire”.

Judecător Horațius Dumbravă, membru al CSM

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE