Perspective 2013 pentru OARZ Mureş Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 303 Vizualizări

Perspective 2013 pentru OARZ Mureş

“Doar cu 17 angajaţi este destul de greu”  

Finele anului 2012 a adus pentru  Oficiul pentru Ameliorare si Reproducţie în Zootehnie Mureş  un nou coordonator, Maria Fola, care îi succede inginerului Suba Kalman. Despre activitatea instituţiei precum şi despre perspectivele anului 2013, puteţi citi în interviul acordat de Maria Fola cotidianului Zi de zi.

Reporter: Care sunt activităţile care stau la baza OARZ Mureş ?

Maria Fola: Coordonarea activităţii de reproducţie, ameliorare şi conservare a patrimonuiului genetic prin intermediul inspecţiei de stat, creşterea numărului de însămânţări artificiale prin şcolarizarea şi autorizarea operatorilor, extinderea controlului oficial al performanţelor la speciile taurine, ovine şi caprine prin acreditarea organizaţiilor de control, îmbunătăţirea calităţii genetice a efectivelor de animale prin aplicarea programelor de ameliorare şi extinderea biotehnologiilor moderne de reproducţie pentru creşterea nivelului mediu al performanţelor de producţie, organizarea şi efectuarea inspecţiei de stat în domeniul de activitate, coordonarea programelor naţionale de ameliorare genetică a animalelor. De asemenea, avem în vedere monitorizarea activităţii de reproducţie organizată prin montă naturală şi însămânţarea artificială, precum şi acordarea de consultanţă tehnică crescătorilor de animale cu efective cuprinse în programe tehnice de selecţie, reproducţie prin creşterea, nutriţia şi ameliorarea efectivelor în vederea îmbunătăţirii fermelor în condiţii impuse de economia de piaţă.

Rep.: Cum a fost anul 2012?

M.F.: Se putea şi mai bine, probleme au fost cu anumiţi crescători care nu sunt receptivi la însămânţările artificiale şi folosesc montă naturală cu tauri neautorizaţi, aici mă refer la bovine. De asemenea, la crescătorii de cabaline care nu respectă regulilor privind paşapoartelor la animale, să fie cu acte în regulă pentru caii pe care îi deţin şi umblă prin târguri fără paşaportul ecvideelor.

Rep.: Au fost date anenzi?

M.F.: Da, în decursul anului 2012 am dat 64 de amenzi. În general s-a mers pe valoarea minimă de amendă. Amenzile au fost acordate în baza Legii Zootehniei şi a Legii Calului, valoarea minimă a amenzii conform Legii Calului este de 300 de lei, plătită în 48 de ore, ea este de 50 de lei. A apărut o lege nouă, dar fără normele metodologice prin care amenzile pot fi cu mult mai mari.

Rep.: Cum vedeţi anul 2013 în contextul preconizatelor reorganizări de instituţii şi ministere?

M.F.: Noi am fost un serviciu tehnic zonal, iar acum suntem birou tehnic zonal, care s-a făcut prin structura organizatorică din 4 octombrie 2010, în cadrul centrului tehnic regional 7 Centru, care are sediul la Braşov, noi figurăm ca biroul zonal Mureş. Pentru noi ar fi mai bine dacă am rămâne aşa cel puţin cum suntem acum, conform legii privind reorganizarea ANARZ, şi a noii organigrame, din data de 4 octombrie 2012 am trecut la centrul regional 7 şi figurăm ca Biroul zonal Mureş în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea 17 angajaţi, şi avem activitatea pe trei judeţe, coordonăm activitatea din punct de vedere tehnic şi pentru Covasna şi Harghita.

Rep.: Doar cu cei 17 angajaţi?

M.F.: Doar cu 17 angajaţi este destul de greu, după obiectivele pe care vrem să le atingem suntem foarte puţini. Nu avem nici personalitate juridică, pentru că aparţinem direct la ANARZ Bucureşti. Avem 17 funcţii publice din care o funcţie de conducere. Şef birou zonal şi 16 funcţii de execuţie şi avem de acoperit cele trei judeţe.

Rep.: Cum vedeţi activitatea în perioada următoare?

M.F.: Noi, cum suntem sub forma actuală, putem desfăşura activitatea de inspecţie şi conform legii prin care microciparea este trecută la medicii concesionari, la noi rămâne o persoană care se ocupă de întreţinerea bazei de date. În această variantă rămânem la nivel de Mureş patru inspectori, să facem inspecţia în zootehnie. În atare condiţii ne-am descurca, să sprijinim asociaţiile care sunt formate şi acreditate în domeniul controlului oficial al producţiei la taurine, ovine, caprine. Avem, de asemenea, la nivel de judeţ două ferme de suine acreditate pentru controlul oficial, şi activitatea noastră să fie mai mult pe partea de inspecţii.

Rep.: Ce speraţi de la 2013?

M.F.: Să putem aplica toate metodele moderne în ce priveşte creşterea, reproducţia şi selecţia animalelor, să avem înţelegere cu organizaţiile acreditate şi cu crescătorii de animale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE