Home / Social / Peste 100.000 de români riscă să-şi piardă casele

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Peste 100.000 de români riscă să-şi piardă casele

Unul din patru români cu un credit de cel puţin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuşeşte să-şi plătească la timp datoria către bancă. La finalul lunii mai 2012 erau peste 850.000 de debitori persoane fizice care datorau băncilor aproape 89 de miliarde de lei, circa 20 de miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Centrala Riscului de Credit. Situaţia este dramatică atât pentru români, cât şi pentru bănci. Se caută soluţii pentru a limita numărul rău-platnicilor şi a evita executarea silită, care lasă pe drumuri familii şi pune pe pierdere băncile, având în vedere că preţul locuinţelor s-a redus drastic începând cu anul 2008.

Propunere legislativă

Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune un proiect de lege care prevede ca imobilele cu destinaţie de locuinţă ale cetăţenilor români persoane fizice, supuse executării silite din cauza neachitării ratelor la credite bancare sau a facturilor la utilităţi, să beneficieze de un moratoriu de amânare pentru doi ani în ceea ce priveşte aplicarea executării silite. Conform proiectului, sunt vizaţi debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinaţie de locuinţă şi care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii: veniturile familiei care urmează să fie evacuate nu depăşesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie, debitorul este singurul întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii, debitorul face dovada lipsei unui loc de muncă, face dovada unor afecţiuni încadrabile în categoriile gradelor de handicap aşa cum sunt definite de lege şi nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria. Însă, la încheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul va fi obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluţia executării silite a imobilului, urmând ca pentru datoriile restante să nu se perceapă altă dobândă decât cea prevăzută în contract, dar actualizată cu rata inflaţiei. Totodată, dacă în perioada moratoriului debitorul efectuează plăţi în contul datoriei, acestea vor fi scăzute în mod corespunzător din datoria acumulată.

Cine hotărăşte

Proiectul mai prevede ca persoanele care fac obiectul legii să obţină de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pe raza căreia se află un certificat care să ateste îndeplinirea condiţiilor de aplicare a moratoriului de amânare a executării silite a locuinţei personale. În termen de cinci zile lucrătoare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are obligaţia să emită certificatul solicitat. Acesta va fi prezentat băncii, firmei de utilităţi, firmei de recuperare a datoriilor sau oricărei persoane juridice care a solicitat evacuarea silită din locuinţa personală sau executorului judecătoresc. Totodată, în proiectul elaborat de deputatul PSD se menţionează că legea se va aplica persoanelor aflate în risc de evacuare silită începând cu data de 1 martie 2012, nu şi celor care au fost deja evacuate la data intrării în vigoare a prezentei legi.

100.000 de români, în executare silită

Peste 100.000 de persoane se află în situaţia de risc de evacuare din locuinţe în urma contractării de credite şi a imposibilităţii de a achita ratele, potrivit informaţiilor postate de Bogdan Diaconu pe blogul personal săptămâna trecută. Situaţia se referă atât la creditele ipotecare, cât şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite. O altă categorie de cetăţeni este ameninţată de evacuare din locuinţe din cauza neplăţii taxelor la utilităţi. Astfel, peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei, adăuga iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului legislativ. (Sursa: jurnalul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Tânăr de 19 ani prins cu două infracțiuni la regimul rutier

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a transmis joi, 17 septembrie, prin intermediul unui buletin de …