Bancă de os la Târgu-Mureș Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 311 Vizualizări

Bancă de os la Târgu-Mureș

Până la sfârșitul acestui an conducerea Spitalului Clinic Județean Mureș are în plan realizarea unei bănci de os și un laborator de biomecanică la Clinica de Ortopedie. Investiția s-ar ridica la suma de 550.000 de lei, bani care se încearcă să fie obținuți de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Mureș.

Proiect mai vechi

Printre direcțiile strategice ale Spitalului Clinic Județean Mureș pentru perioada 2013-2015 se numără îmbunătățirea continuă a calității serviciilor hoteliere, respectiv repații capitale la Clinica Ortopedie, realizarea unui laborator de biomecanică și bancă de os, măsură care este propusă spre a fi realizată până la finele anului 2013. ”Încă de anul trecut ne-am străduit să realizăm acest obiectiv. Nu am reușit din motive obiective, dar am reluat pentru că are o mare importanță. În clinica noastră de Ortopedie și traumatologie există posibilitate de prelevare a țesutului osos. În prezent prelevăm țesut osos de la pacienți dar tot la aceiași pacienți este implantat. Dacă am avea o bancă de os am putea folosi și pentru alți pacienți de la care nu s-a putut preleva. Este o cerință foarte mare în țară și noi am putea realiza o mică parte. Și calitatea serviciului medical ar crește foarte mult”, a declarat dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Colaborare cu Spitalul „Colentina”

În prezent există o colaborare cu Spitalul „Colentina” din București, țesutul prelevat fiind trimis acolo, prelucrat și dacă ar exista o bancă de țesut osos la Târgu-Mureș ar putea fi stocat aici. ”În mod normal un transplant de țesut în condițiile actuale și în medicina modernă nu se poate realiza decât prin bancă de țesut și anume bancă de os. Țesutul trebuie prelevat, în condiții corecte să fie sterilizat, să nu aibă reacții imunologice și, desigur, ca și la o donare de organe trebuie să avem o evidență corectă în ceea ce privește donorul și receptorul. Asta înseamnă în mod normal funcționarea unei bănci de os. Acel țesut osos, în asemenea condiții, poate fi folosit de la un om la alt om și nu de același om”, a explicat prof. dr. Nagy Ors, șeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Dacă investiția se va realiza în prima fază la Târgu-Mureș, pe viitor ar putea exista și posibilitatea ca la Clinica de Ortopedie să fie pregătit țesutul osos pentru transplant, lucru ce în prezent se face la Spitalul „Colentina” din București.

Laborator de biomecanică pentru studii știițifice

O altă realizare la Clinica de Ortopedie o reprezintă laboratorul de biomecanică care, potrivit șefului unității, va fi de un real ajutor pentru studiile clinice și paraclinice privind țesutul osos. ”Dacă vrem să facem și activitate ștințifică, laboratorul biomecanic este absolut necesar, pentru că acolo putem efectua nu numai studii clinice, ci și studii paraclinice în legătură cu rezistența osului, a ligamentelor în diferite tehnici chirurgicale”, a completat prof. dr. Nagy Ors.

Pentru realizarea celor două obiective există deja alocat și spațiul necesar, respectiv mansarda Clinicii de Ortopedie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE