Home / Agricultura / Laboratorul DSVSA Mureș așteaptă acreditarea

Laboratorul DSVSA Mureș așteaptă acreditarea

Distribuie

Începând cu 17 ianuarie, interimatul la conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş este asigurat, pe o perioadă de maximum şase luni de către Constantin Lupescu, detaşat de la centru să asigure conducerea DSVSA Mureş până la numirea unui nou director.

Reporter: Care a fost activitatea dumneavoastră anterioară?

Constantin Lupescu: M-am prezentat la noul meu loc de muncă pe 17 ianuarie în baza unui ordin emis de preşedintele ANSVSA, pe o perioadă de cel mult şase luni. Din punct de vedere profesional am trecut prin aproape toate etapele profesionale, am ocupat foarte multe funcţii începând de la perioada tinereţii, când am fost la Combinatul pentru Industrializarea cărnii de porc din Ialomiţa, similar Comtim-ului în perioada 1979-1982, unde am fost medic veterinar epidemiolog şi şef de staţie de zooforturi, apoi o perioadă de 13 ani la institutul de diagnostic şi sănătate publică, unde am fost şeful laboratorului de patologie porcină. Apoi, din 1993 până în 2000, am fost director la Direcţia Sanitar Veterinară Bucureşti. Am venit la ANSVSA în 2004 pe postul de director la Direcţia de Inspecţii şi Control şi Coordonarea Punctelor de Inspecţie Frontieră. Doi ani am fost subsecretar de stat la ANSVSA având în coordonare igiena alimentelor, atât de origine animală cât şi nonanimală. De doi ani sunt director la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti.

Rep.: Cum aţi primit această detaşare de la Bucureşti la Târgu-Mureş?

C.L.: Am primit-o în mod normal ca pe o sarcină de serviciu, m-am conformat, ca dovadă m-am prezentat aici să-mi intru în atribuţiuni.

Rep.: Ce legături aţi avut cu judeţul Mureş?

C.L.: Mă leagă foarte multe amintiri de judeţul Mureş, de oraşul Târgu-Mureş, având în vedere activitatea pe care am desfăşurat-o din 1981 până în 1993, fiind şeful Laboratorului de patologie poorcină, am venit în foarte multe delegaţii aici ocupându-mă de patologia porcină. Veneam la Complexul de porci de la Gorneşti, care era unul extraordinar, de asemenea, lacomplexul de la Luduş. Când izbucnea o boală majoră pentru animale, în special la porci, veneam pentru stabilirea diagnosticului şi stăteam să dispunem măsurile care trebuie luate în unitate până la ridicartea măsurilor de carantină. Erau vorba de boli majore care presupuneau şi impunerea unor restricţii sanitar veterinare. În acea perioadă am stat foarte multe zile în delegaţii în judeţul Mureş.

Rep.: Cum aţi găsit DSVSA Mureş?

C.L.: Faţă de ce ştiam, am găsit-o într-o stare minunată, în ce priveşte amplasamentul. Cunoşteam vechiul sediu, ultima delegaţie aici a fost în 2006, când eram subsecretar de stat, şi era o clădire veche făcută în urmă cu 40 de ani. Am rămas foarte plăcut surprins de ce am găsit acum, sunt condiţii de lucru excepţionale. Până acum mă mândream că la Bucureşti, din 98, când am fost director, am construit un sediu nou al direcţiei care la vremea respectivă era unul de top. Acum constat că la Târgu-Mureş condiţiile sunt mai bune ca la Bucureşti.

Rep.: Cum aţi găsit personalul de aici?

C.L.: Cât am apucat să-l cunosc, cred că vom lucra foarte bine, după câte ştiu de la nivel central personalul este unul bun, calificat, instruit. În această perioadă scurtă, că va fi o lună, că vor fi şase luni, o să încerc, în baza unui raport al activităţii, să optimizez activitatea colegilor în funcţie şi de experienţa mea, astfel ca împreună cu ei să să fie cel mai bine pentru activitatea noastră, noi avem un singur ţel şi anume apărarea sănătăţii animalelor şi implicit apărarea sănătăţiii publice. După ce am văzut până acum, mi-am propus un obiectiv principal care sper să-l îndeplinesc cât timp voi sta la Târgu-Mureş. Având în vedere că şi laboratorul beneficiază de o clădire nouă, va trebui acreditat ca să poată să funcţioneze. Deja am demarat procedura de acreditare, am luat legătura cu instituţiile naţionale de referinţă, de sănătate publică şi cel de sănătate animală de la Bucureşti să trimită specialişti aici ca împreună cu specialiştii laboratorului DSVSA Mureş să urgenteze întocmirea procedurilor legate de fluxul probelor, proceduri destul de greoaie, şi ca să meargă mai repede avem sprijinul acestor instituţii. Am vorbit cu directorii în cursul săptămânii trecute şi cele două instituţii mi-au dat garanţia că vor trimite specialişti aici să ne ajute. Sper ca în câteva luni acest laborator să fie acreditat şi să funcţioneze ca orice laborator sanitar veterinar dinţară, mai mult decât atât, poate extindem şi metodele care au fost aplicate pân acum pe determinări perntru produsele de origine non-animală. Se ştie că activitatea noastră în ultimii ani include şi acest aspect al alimentelor de origine non-animală.

Rep.: Ce speraţi de la şederea dumneavoastră la conducerea DSVSA Mureş?

C.L.: Sper ca pe perioada cât voi fi aici la Târgu-Mureş de maximum şase luni, dorinţa mea ar fi să demarez dacă nu să finalizez acreditarea laboratorului sanitar veterinar al DSVSA Mureş şi după o analiză temeinică a raportului de activitate care va fi gata pe 23 ianuarie, acolo unde ar exista mici imperfecţiuni sau nerealizări să încerrc împreună cu colegii să optimizăm activitatea astfel încât să funcţioneze foarte bine această instituţie. Sunt convins că va funcţiona în condiţii foarte bune şi după ce voi pleca din această direcţie sunt convins că în judeţul Mureş sunt colegi, medici veterinar care pot să conducă această direcţie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fermierii cer suspendarea sistemului anti-grindină. „Face mai mult rău decât bine”

Distribuie Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.