Home / Cultură / Galerie FOTO: Intră să vezi ce ghidușenie s-a întâmplat aseară în Jazz

Galerie FOTO: Intră să vezi ce ghidușenie s-a întâmplat aseară în Jazz

Distribuie

Spectacol avangardist de operă în Jazz&Blues

Salonul Piano al clubului Jazz&Blues i-a primit aseară, după ora 18.30, pe studenţii Academiei „Gheorghe-Dima” din Cluj-Napoca, cu spectacolul „Opera de patru note” a lui Tom Johnson, în următoarea distribuție: Sopran – Maria Oltean (master, anul II), Mezzosopran – Măriuca Pop (anul IV), Tenor – Tudor Demeter (master, anul I), Bariton – Sándor Csaba (master, anul I), Bass – Ioan Stancu (anul IV). Regia este semnată de lector univ. dr. Ina Hudea, Pregătirea şi conducerea muzicală îi aparține prof. univ. dr. Francisc Fuchs, iar intrarea a fost liberă.

„Opera de patru note” a lui Tom Johnson, pe lângă cele doar patru note :), mai are l-a bază și un text avangardist, care transformă metatextul în text. Spectacolul studenților din Cluj-Napoca a fost, așadar, unul foarte ghiduș, ironic și autoironic. Practic o parodiere a unui spectacol clasic de operă, „Opera de patru note”, a sărit peste „teatrul liric” cu non-șalanță, sondându-l nițel, și scoțând în evidență evenimentele și conflictele auxiliare unui spectacol. Emoțiile, tracul sau lipsa de pregătire a interpretului, ori, și mai mult, conflictul dintre interpreți – parodie și, până la urmă satiră, interpretată cu talent și naturalețe de studenți.

Francisc Fuchs: „Ca-n viața de zi de zi!”

„Tom Johnson, scriitor american, a scris „Opera de patru note” în urmă cu 40 de ani, și este o prafrază a lumi nevăzute a tot ce înseamnă opera, a personajelor, a starurilor, a tot ce apare pe scenă. Lumea vede numai partea frumoasă, nu și luptele interne, pregătirile etc. Toată tematica a fost îmbrăcată în zona unor scenete repetative, sunt prezentate felurile în care se pregătește fiecare artist, temerile sale. Fiecare artist are practic problemele sale. Artiștii sunt niște sportivi, până la urmă, care au probleme de relaționare cu colegii, ca și-n viața de zi de zi. Asta prezentăm și noi, lupta de zi cu zi a omului”, a explicat Francisc Fuchs.

Prima reprezentație a spectacolului, în Jazz

Repetițiile au fost începute în luna octombrie și prima reprezentație a avut loc aseară în Jazz&Blues, urmând ca spectacolul să fie prezentat și în Cluj-Napoca, mi-a povestit profesorul universitar dr. Fuchs, care mi-a spus și că au acordul să joace „Opera de patru note”, fără să plătească drepturi de autor, însă doar cu studenți. „E un spectacol care se poate cânta pentru tineret. Actorii, bineînțeles, sunt studenți și și mai au probleme de exprimare, de expresivitate, dar mimica lor se dezvoltă. Și le place. Sper că am reușit să ne prezentăm foarte bine și în fața acestui public generos, atât cât a fost. Anul trecut am fost aici și cu actul întâi din „Nunta lui Figaro”. Acesta este, de fapt, a patra stagiune, în care în fiecare lună venim cu un spectacol sau cu un concert ori un recital. Încercăm să atragem atenția publicului, pentru că Târgu Mureșul duce lipsă de operă și cu fiecare spectacol încercăm să câștigăm măcar unul-doi spectatori. Luna viitoare vom veni cu un cvartet și din martie încercăm să venim iar cu operă. Pentru studenți sunt foarte bine venite aceste spectacole, pentru că au ocazia să iasă pe scenă, chiar dacă vorbim de un club”, a declarat Francisc Fuchs.

Mostre din program

La punctul 5 avem: „Aria tenorului. Nemulțumirea că nu primește nicio șansă de a-și cânta „Do-ul” acut”, sau la punctul 11: „Duet de 40 de măsuri. Fără indicații regizorale, totul e varză!”. Am asistat, așadar, aseară, la o ghidușenie de spectacol. Parcă să tot mergi la operă 🙂

[zizigallery id=469]


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.