Căldura muzicii adusă de Filarmonică în februarie Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Căldura muzicii adusă de Filarmonică în februarie

După luna ianuarie bogată în concertele de Anul Nou, de Re-Revelion şi cele de divertisment, luna februarie aduce un program bogat şi divers melomanilor. Despre cadourile oferite publicului în luna următoare ne-a vorbit Vasile Cazan, directorul Filamonicii Târgu Mureş.

Reporter : Ce surprize pregăteşte Filarmonica în luna februarie?

Vasile Cazan: Primele două concerte din luna februarie vor fi sub aceaşi impresie a muzicii de divertisment care a dominat programul începutului de an la Filarmonică. Joi, 7 februarie, este programat un concert  foarte frumos şi atrăgător, care va cuprinde arii din opere şi operete, intitulat „Invitaţie la vals”. Am ales acest titlu pentru că se va cânta celebra uvertură „Invitaţie la vals” de Carl Maria von Weber. Sunt trei artişti de excepţie care vor evolua pe scena Filarmonicii, dirijorul Marius Hristescu, cunoscut publicului de la concertele în care le-a acompaniat pe renumitul Tudor Gheorghe, soprana Diana Ţugui şi baritonul târgumureşean Balla Sandor.

Rep.: 14 februarie e Ziua îndrăgostiţilor. Ce surprize pregătiţi?

V.C.: Cu ocazia acestei sărbători a dragostei avem un concert extraordinar, chiar pe 14 februarie intitulat „Veşnica poveste de iubire”, dirijor fiind maestrul Shinya Ozaki, foarte îndrăgit de public. În prima parte va fi interpretat un concert romantic pentru pian şi orchestră de Robert Schumann, iar în partea a doua l-am rugat pe Maestrul Ozaki să gândească un program bazat pe o muzică de divertisment, cu lucruri foarte interesante cu creaţii alecompozitorilor Ceaikowski, Grieg, Sibelius, Debussy şi alţii.

Rep.: Ce umează în programul lunii februaie?

V.C.: Trepat vom intra în normalitate, deoarece următoarele concerte simfonice ale lunii februarie vor fi mai caracteristice, unul dintre ele fiind cel dirijat de maestrul Mihai Agafiţa, pe 21 februarie, cu o lucrare contemporană „Ethos 1” de Adrian Pop, la care se adagă “Concertul pentru clarinet şi orchestră” de Carl Maria von Weber şi “Simfonia nr. 4 în mi minor” de Bhrams. Pe 26 februarie,  va veni un dirijor din Germania care va fi prezent în premieră la Târgu Mureş, Walter Hilgers, unul dintre pilonii renumitului Ansamblu de alamă German Brass, care timp de două decenii a dominat scena muzicii cu acest gen al muzicii de alamă. Va fi un program foarte interesant cu Uvertura “Hebridele “ de Mendelssohn-Bartholdy, şi “Simfonia concertantă în Mi bemol major” de Mozart, soliştii fiind artiştii din orchestra Filamonicii Târgu Mureş, Ferencz Janos, Kelemen Antal, Dan Docolin şi Radu Gavril.

Rep.: Ce concerte educative aveţi programate în februarie?

V.C.: Nu aş omite să amintesc din oferta lunii februarie şi  concertul dedicat elevilor, seria de concerte lecţie va continua cu o tematică foarte interesantă, „Animale şi muzica lor”. Pe 22 februarie este programată renumita lucrare a lui C. Saint-Saëns, „Carnavalul animalelor”, dirijor Remus Grama.

Rep.: Care sunt concertele corale ale lunii următoare?

V.C.: Avem şi două concerte camerale, pe 19 februarie, cu două tinere artiste din Târgu Mureş, Lokodi Rozalia, oboi şi Bordos Kinga, pian, şi un concert cu un pianist de excepţie, Nicolae Dumitru, pe 26 februarie, care a cântat la noi în urmă cu câţiva ani, care propune o tematică foarte interesantă, „Paradisul pierdut sau Patimile după Bach”, un program cu lucrări de Bach, Liszt şi Rahmaninov.

Rep.: O invitaţie adresată publicului pentru luna februarie la Filarmonică?

V.C.: Februarie aduce un program frumos, chiar dacă este o lună de iarnă, şi este bine să fim mai mult la gura sobei, dar merită să fim şi în Sala mare a Palatului Culturii, casa noastră, cum îmi place mie să-i spun, pentru că vor fi lucruri frumoase şi atmosfera friguroasă de afară va ficompletată cu căldura pe care o degajă muzica şi tot ce înseamnă ambianţa Palatului Culturii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE