Home / Sanatate / Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Distribuie

Peste 30 de femei din judeţul Mureş şi-au pierdut viaţa anul trecut, fiind răpuse de cancer de col uterin. Altele 30 au fost diagnosticate cu această boală. Această săptămână, 21-27 ianuarie, este dedicată în Europa luptei împotriva cancerului de col uterin, numărându-se printre principalele tipuri de cancer care duc la deces în rândul femeilor.

Testul Babeş-Papanicolau

Cancerul de col uterin se numără printre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în România, acordându-se o atenţie deosebită metodelor de tratament, dar în special prevenţiei. Printr-un simplu test, femeile îşi pot urmări starea sănătăţii. Testul Babeş-Papanicolau este cel care evaluează starea de sănătate a colului uterin, astfel încât orice problemă ar apărea să poată fi diagnosticată şi tratată cât mai repede posibil.

„În medie la un an sau doi ani trebuie să facă acest test. La anumite vârste se stabileşte la un an, la altele la doi, trei ani, dar media se stabileşte la doi ani. Depinde de simptomatologie, schimbarea partenerului, etc”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan, medic primar obstetrică ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

 Analize gratuite

Ministerul Sănătăţii a implementat anul trecut programul de screening de cancer de col uterin ce se desfăşoară în judeţul Mureş la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Centrul Medical Top Med, Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin şi Spitalul Orăşenesc “Dr. Valer Russu” Luduş. Anul trecut, în cadrul programului au fost consiliate 5700 de femei privind acest program. În lunile noiembrie şi decembrie 2012 s-au făcut 3800 de recoltări pentru testul Babeş-Papanicolau, 92% din rezultate fiind negative. “Doar 8% din cazuri au fost trimise la ginecolog cu suspiciunea de displazie, practic acest lucru înseamnă test Babeş Papanicolau pozitiv. Continuă investigaţiile pentru a depista dacă este vorba despre un cancer de col uterin în stadiu incipient 1-2 sau mai avansat”, a declarat dr. Cosmina Uzun, coordonator al Unităţii regionale de screening de cancer de col uterin.

Vaccinarea previne infecţia cu HPV

Ministerul Sănătăţii acordă atenţie programului de promovare a vaccinării împotriva virusului HPV, considerat principalul vinovat pentru apariţia cancerului de col uterin şi care este derulat prin cabinetele de medicină şcolară şi cele ale medicilor de familie.

Vaccinul HPV protejează femeile de virusul uman papiloma, acesta fiind cel mai răspândit virus cu transmitere sexuală. “Vaccinul este recomandat tuturor fetelor la vârsta de 12 ani, respectiv tinerelor între 13 şi 26 ani care nu au fost vaccinate.
Vaccinul se realizează în trei doze, de-a lungul unei perioade de şase luni. Cea de-a doua doză se face la două luni distanţă de prima, iar cea de-a treia la şase luni de la prima vaccinare. În judeţul nostru au fost vaccinate complet 1060 de fete şi femei. În curs de vaccinare se află încă 36 de fete şi femei, urmând a se vaccina cu doza II sau III în următoarele 4-5 luni. Menţionez că, până la această dată, nu au fost raportate reacţii postvaccinale”, a declarat dr. Gabriela Uifălean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş. Astfel, au fost vaccinate 590 de persoane cu vârsta între 12-14 ani, 213 cu vârsta între 15-19 ani, 237 între 20-24 ani şi peste 24 de ani au beneficiat de vaccine 24 de femei.

Anul trecut în judeţul Mureş, pe primele nouă luni au fost confirmate 30 de cazuri noi de cancer de col uterin. De asemenea, au decedat 33 de femei, 13 cu vârsta cuprinsă între 35-50 de ani şi 20 de femei cu vârsta peste 50 de ani.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.