Pictura şi icoana pe înţelesul celor mici cu Vasile Mureşan Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 406 Vizualizări

Pictura şi icoana pe înţelesul celor mici cu Vasile Mureşan

Implicarea tinerei generaţii în vederea cunoaşterii artei plastice a fost una dintre preocupările Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Asociaţiei Artiştilor Plastici(AAP) Mureş, concretizată într-un proiect iniţiat de DJTS Mureş, proiect care a reunit două tematici „Pictura, pasiunea mea” şi „Iniţiere în pictură”, Timp de peste 6 luni, copii de la unităţile de învăţământ din Târgu Mureş au pătruns în universul picturii în acril pe pânză şi a icoanelor pe sticlă, sub atenta îngrijire a profesorilor şi a coordonatorilor atelierelor de pictură, conduse de artiştii plastici Vasile Mureşan, pentru pictura în acril, respectiv Kulscar Maria şi profesorii de arte plastice, pentru icoanele pe sticlă. Iniţierea în tainele picturii s-a făcut atât la şcolile din oraş, cât şi la Galeria Unirea a AAP Mureş şi la sediul DJTS Mureş, care a şi găzduit expoziţia de final a proiectului la finele anului trecut, expoziţie care a reunit 100 de icoane pe sticlă şi lemn şi aproximativ 20 de picturi în acril pe pânză.

Unul dintre profesorii copiilor în materie de pictură, artistul plastic Vasile Mureşan s-a declarat încântat de munca cu cei mici, activitate menită să le deschidă orizontul cunoaşterii precum şi descoperirea valorilor tradiţionale prin intermediul icoanelor.

„Este ceva fantastic”

„Este important ca copii să înţeleagă pictura deoarece este o altă lume, o lume de refugiu, o lume miraculoasă pe care dacă o înţeleg şi dacă o pătrund se pot bucura, ei, părinţii lor, şi au altă preocupare decât acel calculator care câteodată chiar îi îndobitoceşte. Activitatea noastră s-a axat pe două direcţii, cunoaşterea limbii culorilor, ce se poate face cu o culoare, şi copii au pictat în acril pe pânză lucrări minunate, flori, peisaje, şi o cunoaştere tradiţională. Deoarece am dorit să oferim ceva de-al nostru, şi anume icoana pe sticlă, Kulcsar Maria a fost instructoarea principală, ea s-a deplasat la şcoli, şi împreună cu profesorii şi diferiţi colaboratori de-ai noştrii a lucrat cu grupuri de copii. Dacă eu am lucrat cu aceşti copii pe pictura în acril la sediul Asociaţioei, Teodora Chira împreună cu Kulcsar Maria au lucrat la şcoli cu copiii în ce priveşte icoana pe sticlă. E vorba de spiritualitatea românească, copiii trebuie să aibă şi această parte de spiritualitate creştină. Iată că, copii la o vârstă destul de fragedă se pot întâlni cu nişte lucruri la aceste activităţi şi ele devin o pasiune, o altă lume pentru ei, ceea ce este ceva fantastic”, a precizat Vasile Mureşan, artist plastic, membru AAP Mureş

Copiii, personajele principale ale proiectului

Proiectul se speră a fi continuat şi în acest an, fapt pentru care cei implicaţi în proiect aduc mulţumiri celor care au făcut posibil ca cei mici să pătrundă într-o lume pe cât de minunată pe atât de necesară, cea a picturii, a culorilor şi a spiritualităţii creştine. „Le mulţumesc tuturor colaboratorilor mei, începând de la copiii care au pictat cu atâta pasiune, ei sunt personajele principale, profesorilor, dascălilor, şi celor care au finanţat cum au putut, părinţilor, Direcţiei pentru Tineret şi Sport, care a achiziţionat pânzele, acrilurile, pensulele, şi uite aşa am reuşit să facem lucruri extraordinare. Mulţumiri le aduc şi celor care ne-au găzduit, şcoliile din oraş, Direcţiei pentru Tineret şi Sport şi Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, Galeria Unirea, unde copii au avut la dispoziţie un spaţiu larg, încălzit, cu cele necesare să poţi picta. Plus că cei mici s-au putut inspira şi din picturile aflate în galerie”, a precizat Mureşan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE