Home / Invatamant / Pregătiri pentru Olimpiada de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească

Pregătiri pentru Olimpiada de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească

Distribuie

Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, clasele VII – XII vizeazăcompetenţele generale decomunicare lingvistică şi de antropologie culturală cu punctaje cuprinse între 0 şi 120, iar punctajul final reprezintă media aritmetică a punctajelor acumulate de candidat la fiecare din cele două probe.

Probe individuale, obligatorii

“Lotul Olimpic al României la Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, clasele VII – XII este compus din elevii din clasele VII – VIII şi IX – XII, care au obţinut premiile I, II şi III la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română. Probele susţinute de concurenţi în cadrul Olimpiadei sunt probe individuale, obligatorii: proba A, proba scrisă individuală şi proba B, proba orală individuală, care îmbină o componentă practică şi o alta, teoretică”, a declarat Maria Kozak, inspector şcolar pentru limba şi literatura română. Comisia Centrală a Olimpiadei, înfiinţată cu cel cu cel puţin 45 de zile înainte de data programată a concursului, are în componenţa sa un preşedinte de onoare, personalitate marcantă a culturii româneşti, un preşedinte, cadru didactic universitar, doi preşedinţi executivi, doi vicepreşedinţi, precum şi secretari şi membri evaluatori. Numărul profesorilor însoţitori ai lotului reprezentativ al fiecărui judeţ este de un profesor la zece elevi.

Componenţă practică şi teoretică

“Pregătirea elevilor pentru olimpiadă vizeazăcompetenţele generale decomunicare lingvistică şi de antropologie culturală, dobândite atât în context formal, cât şi în context nonformal, corespunzător nivelurilor de vârstă şi pregătire ale elevilor şi tematicii elaborate anual, pentru fiecare clasă şi secţiune”,  a adăugat inspectorul şcolar. Rezultatele pentru fiecare probă se apreciază cu punctaje cuprinse între 0 şi 120, iar punctajul final reprezintă media aritmetică a punctajelor acumulate de candidat la fiecare din cele două probe. La proba A, subiectul conţine două texte, unul literar şi unul nonliterar, cu câte două cerinţe pentru fiecare tip de text: un item subiectiv de tip eseu structurat, care vizează elemente de analiză tematică, structurală sau stilistică, interpretarea textului suport şi încadrarea textului în curente şi tendinţe literare, arta narativă şi un item subiectiv de tip eseu nestructurat care vizeazăcomponenţa culturală a elevului, respectiv,compararea sistemelor de valori morale şi estetice, condiţia umană în raport cu micro sau macrocosmosul, misiunea şi viziunea în artă, raportul sacru-profan, tradiţie versus modernitate, reflectate în texte literare sau nonliterare, identificarea unor legături între literatura română şi cea universală. Proba B, având ocomponenţă practică, presupune o excursie tematică de documentare pentrucomponenta teoretică a probei. În ceea ce priveştecomponenta teoretică a probei B, aceasta include un discurs public pe teme de cultură şi spiritualitate românească: evenimente culturale, tradiţii, obiceiuri laice şi religioase, cutumă versus modernitate, elemente de antropologie culturală.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.