Viitor dulce cu aromă franceză pentru Zahărul Luduş Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Viitor dulce cu aromă franceză pentru Zahărul Luduş

Anul 2012 a consfinţit un nou patronat pentru fabrica de zahăr din Luduş, fabrica fiind cooptată de Grupul multinaţional Tereos din Franţa. Despre bilanţul anului 2012, precum şi despre perspectivele acestui an pentru sectorul sfeclei de zahăr ne-a vorbit ing. Ioan Armenean, directorul general al Fabricii de zahăr din Luduş.

Reporter: Cum a fost anul 2012 pentru sectorul sfeclei de zahăr?

Ioan Armenean: Anul 2012 a demarat foarte bine din punctul de vedere al culturii sfeclei de zahăr. Cele 5000 de hectare contractate, s-au semănat la timp şi au fost culturi foarte bune până în luna iulie, când s-a instalat seceta. De la finele lunii iulie până în septembrie nu am primit niciun un gram de apă, nu a fost nici o ploaie consistentă, care a dus la oprirea creşterii sfeclei de zahăr. Pe o serie întreagă de parcele cu terenuri nisipoase sfecla a dispărut în totalitate, iar în final, ploile căzute în luna septembrie nu au putut reface potenţialul de producţie al sfeclei de zahăr în câmp. Din punct de vedere al producţiei a fost un an mediocru, producţia fiind undeva la 30 de tone de sfeclă la hectar. Conţinutul de zahăr a fost bun, din punct de vedere tehnologic sfecla când creşte în condiţii de secetă are calităţi tehnologice negative care şi-au pus amprenta şi în ce priveşte tehnologia de extracţie a zahărului.

Rep.: Cum s-a încercatcompensarea pierderilor datorate secetei?

I.A.: Pentru a salva anul 2012, având în vedere seceta deosebită pe care am avut-o, fabriica a contractat şi prelucrarea de zahăr brut, zahăr de o calitate bună care acompensat o serie din pierderile pe care le-a adus sfecla de zahăr din lipsa de cantitate şi a calităţilor tehnologice. În final, fabrica a avut o campanie de 60 de zile, timp în care am prelucrat în acelaşi timp sfeclă şi zahăr brut, am rafinat zahăr brut din Brazilia. În această situaţie rezultatele economice au fost positive. Putem spune despre anul 2012, dacă am fi avut condiţiile normale, puteam realiza 33000 de tone de zahăr. Nu am realizat decât 20000 de tone de zahăr din sfeclă  şi 12000 de tone de zahăr din zahărul brut. Anul s-a încheiat cu profit pentru fabrică, dar şi cu o serie întreagă de probleme pentru cultivatorii de sfeclă, probleme financiare care vor fi rezolvate în 2013 printr-un contract care apropie fabrica de cultivatori în ideea unui parteneriat corect între noi.

Rep.: Cum vedeţi 2013?

I.A.: Pentru acest an ne dorim peste 5000 de hectare, avem un contract cu numeroase bonusuri şi încurajări pentru cultivatori, rămânem mai departe să finanţăm 50 la sută din valoarea contractului pe care îl face cultivatorul şi să intervenim ca şi în ceilalţi ani în susţinerea financiară pentru cumpărarea de material agricol special pentru cultura sfeclei de zahăr.

Rep.: Anul 2012 a adus o schimbare majoră.

I.A.: Fabrica de zahăr Luduş şi-a schimbat acţionariatul, acţionar majoritar este Grupul francez Tereos, un gigant în producţia zahărului cu acoperire în toate continentele, cu 9 fabrici de zahăr în Franţa, plus alte fabrici în Brazilia, în Africa, în Cehia, şi noi Luduşul. Este un grup cu un mare potenţial financiar de investiţii, fapt pentru care am început un program de investiţii pentru fabrică, pentru sectorul agricol care ne face să fim optimişti pentru 2013.

Rep.: Ce speraţi de la acest an?

I.A.: Sperăm să realizăm cota, acesta este obiectivul nostru, de a produce 33.000 de tone de zahăr. Avem deja sigură o campanie de zahăr brut în timpul prelucrării sfeclei de zahăr. În funcţie de cum vom putea, dorim să reechipăm instalaţia pentru a putea rafina zahăr brut, cel din intercampanie. Toate acestea vor aduce un câştig fabricii şi posibilităţi pentru investiţiile viitoare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE