Dr. Chiorean: „Un om cu spiritualitate bună se vindecă mai uşor” Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

Dr. Chiorean: „Un om cu spiritualitate bună se vindecă mai uşor”

Starea de bine a unui om este dată şi de natura spiritualităţii sale, motiv pentru care un pacient ar trebui evaluat şi din punct de vedere spiritual atunci când se prezintă la medic, susţine prof.dr. Mircea Chiorean, medic la Policlinca Hipocrate 2000 din Târgu Mureş. În lucrarea sa de specialitate „Spiritualitatea. Evaluare psihologică”, profesorul tratează necesitatea implementării şi în România, la fel ca în Statele Unite, a unor cursuri de predare a spiritualităţii în universităţi şi şcoala medie, dar şi implicarea medicilor care trebuie să înţeleagă „impactul spiritualităţii pacientului asupra vieţii, sănătăţii şi a morţii”.

 

Reporter: De ce este necesară spiritualitatea în practica medicală?

Prof. dr. Mircea Chiorean: Spiritualitatea este importantă în practica medicală pentru că spiritualitatea omului caracterizează personalitatea omului, care are conotaţii nu numai fizice, ci şi civice. Şi din punct de vedere civic pot să apară comportamente deviante care merg până la patologic. Până acum spiritualitatea se confunda fie cu religia omului, fie cu personalitatea lui deviantă tip psihologică, psihiatrică. Dar nu este adevărat pentru că orice om normal are spiritualitatea lui proprie care îl caracterizează ca individ şi care are conotaţie cu sine, cu cei din jur, cu starea de bine, de rău etc. Din punct de vedere medical spiritualitatea individului contează până acolo încât un om cu o spiritualitate bună se poate vindeca mai uşor decât unul care are o spiritualitate negativă.

 

Rep.: Cum trebuie valorificată spiritualitatea pentru a ajunge la starea de bine? Care este rolul medicilor?

M.C.: Spiritualitatea are o componentă, după părerea mea, de ordin genetic. Adică fiecare individ se naşte cu o spiritualitate pe care o moşteneşte ca predispoziţie. Aceasta trebuie auto-educată, educată de părinţi, în şcoli şi trebuie educată şi prin universităţi. La ora actuală, am atenţionat în această lucrare, în Statele Unite trei sferturi din universităţi predau cursuri de spiritualitate la studenţi. Lucru care pe mine m-a surprins şi mi se pare un lucru extraordinar. Şi cred că nu ar fi rău dacă în şcoala medie şi în universităţi, la noi, s-ar preda astfel de cursuri de psihologi sau chiar de medici care au preocupări speciale în domeniul acesta. Fiindcă la ora actuală, mai ales tineretul, are tendinţa la anumite devieri negative. În lucrarea respectivă chiar se pomeneşte că prezentarea spiritualităţii ar putea contribui la aşa numita nouă medicină, „new medicine”. Se naşte o nouă medicină care are o spiritualitate. Medicii trebuie să ajute. Din păcate, la ora actuală marea masă a medicilor nu acordă o suficientă importanţă acestei probleme. În ce mă priveşte, în programul meu de medicină preventivă, alături de alte teste de sănătate, introduc şi un test de spiritualitate, nouă puncte pe care acum le sistematizez cu care vor fi chestionaţi bolnavii pentru a-i caracteriza din punct de vedere spiritual.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE