Home / Business / Lista marilor proiecte de infrastructură finanţate cu prioritate în 2013

Lista marilor proiecte de infrastructură finanţate cu prioritate în 2013

Distribuie

Guvernul a nominalizat în buget 14 mari proiecte de infrastructură care vor fi finanţate cu prioritate în acest an. Pentru acestea s-a prevăzut o sumă totală de 5,8 miliarde de lei iar banii provin, în mare măsură, din fonduri europene nerambursabile.

Autostrada, drum ocolitor, cale ferată…

Pentru Autostrada Orăştie – Sibiu se vor aloca 700 de milioane de lei, integral din fonduri europene nerambursabile. Autostrada Cernavodă-Constanţa va primi 435 de milioane de lei din care 9 milioane reprezibntă asistenţă externă neramursabiă, restul fiind tot finanţare externă însă rambursabilă. Autostrada Lugoj-Deva va primi 430 de milioane de lei, integral din fonduri europene nerambursabile. La Autostrada Bucureşti-Braşov se vor da doar bani de la buget. Pentru acest an sunt prevăzute 369 de milioane de lei. Varianta de ocolire a oraşelor Deva şi Orăştie la nivel de autostradă este un proiect ce va primi o alocare bugetară de 324 de milioane de lei, integral de la bugetul de stat. Autostrada Arad – Timişoara şi by-pass Arad va fi finanţată cu 250 de milioane de lei, din care 19 milioane de lei din fonduri nerambursabile iar restul din credite externe. Varianta de ocolire a municipiului Constanţa „înghite” 246 de milioane de lei din care 72 de milioane sunt bani neramursabili iar restul credite angajate. Autostrada Braşov-Cluj-Borş primeşte o sumă de 188 de milioane de lei, integral din bugetul de stat. Pentru autostrada Nădlac-Arad se alocă o sumă de 170 de milioane de lei. Banii provin în totalitate din fonduri externe nerambursabile. Proiectul de infrastructură care va primi cei mai mulţi bani este reabilitarea căii ferate Braşov -Simeria. Cele două secţiuni Coşlariu-Sighişoara şi Simeria-Coşlariu vor primi 1,25 miliarde de lei, totul fiind din fonduri europene nerambursabile. Acest tronson face parte din Coridorul 4 Pan-European şi va fi continuat cu linia de Frontieră-Curtici -Simeria care primeşte, la rândul ei, 413 milioane de lei, tot asistenţă externă nerambursabilă. După ce lucrările vor fi finalizate trenurile vor putea să atingă pe această rută o viteză de 160 de kilmetri pe oră. Pentru reabilitarea a 1.112 kilometri de drumuri naţionale Guvernul a prevăzut în buget 530 de milioane de lei, toată suma fiind din credite externe.

Centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare

Proiectul ELI de la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele primeşte 520 de milioane de lei în 2013, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile. ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga, Cehia şi, respectiv, Szeged, Ungaria. Costul total al dezvoltării proiectului din România este de 1,45 de miliarde de lei din care 83% reprezintă asistenţă externă nerambursabilă. În total, cele 14 mari proiecte de infrastructură care sunt finanţate cu prioritate de Guvern, în acest an, primesc o sumă de 5,825 miliarde de lei – circa 1,4 miliarde de euro. (Sursa: economica.net)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.