Home / Agricultura / O lege a profesiei de agricultor

O lege a profesiei de agricultor

Distribuie

Şi eu cred că este nevoie de o lege prin care să se definească profesia de agricultor. Sa fii agricultor nu e o meserie pentru oricine, deşi mulţi aşa o văd. In Franţa, de exemplu, unde există o lege a profesiei agricole, tânărul care vrea să se instaleze intr-o ferma trebuie sa aibă minim un bacalaureat agricol. Plus un stagiu de practică de câteva luni, intr-o ferma situată la 60 km distanţă de adresa de reşedinţă.

 Un agricultor, de exemplu, trebuie să fie autorizat să folosească insecticide, pesticide, îngrăşăminte şi tot ce înseamnă chimicale. Unele dintre aceste substanţe sunt deosebit de periculoase, nu pot fi date pe mâna oricui. La noi, produsele chimice se aplica aproape necontrolat. Neglijenţa aici este periculoasă şi pentru consumatori.

 Nici pământul agricol nu trebuie să-l lăsăm pe mâna oricui. Trebuie să avem siguranta ca cel care îl cultivă are o anumită conduită profesională. Că nu îl iroseşte. Totusi, pamantul agricol este un bun care ne priveşte pe toţi.

Sunt de acord ca agricultorul este important şi din unghiul de vedere al fiscalizarii. Cei care lucrează şi câştigă din agricultură sunt datori, ca toţi ceilalţi cetăţeni, să plătească taxe si impozite catre buget. Şi ei beneficiază de asistentă sanitară (aşa cum e!), de şcoli, de drumuri etc.

 Este nefiresc ca statul sa plateasca subvenţii pe suprafaţă la un milion de agricultori din care doar cateva mii sa isi respecte datoriile fiscale. Aflu că sunt oameni care au chiar peste o mie de hectare pe care le exploatează „pe persoana fizică”. Incasează mai mult de o sută de mii de euro fără să plăteasca nimic la stat!

 De aceea, cred ca avem nevoie de o lege a profesiei de agricultor. O lege riguroasa, nu facuta de cineva care isi da cu presupusul. O lege care sa se si aplice.

Pe de alta parte, o astfel de lege ar fi de mai mare folos daca am avea si scoli pentru profesionişti ai agriculturii. Liceele agricole au rămas doar cu numele. Universitatile scot ingineri agronomi pe banda rulantă, dar 60% din absolvenţi nu ştiu aproape nimic. Daca învăţământul în domeniu se va îmbunătăţi, iar aceasta lege va fi aplicată, cu siguranta domeniul agricol va face un pas important.

Dimitrie MUSCA, Curtici, jud. Arad


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fermierii cer suspendarea sistemului anti-grindină. „Face mai mult rău decât bine”

Distribuie Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.