Share

Home / Invatamant / Olimpiada de lingvistică, continuarea concursului ‘’ +_Poezie‘’

Olimpiada de lingvistică, continuarea concursului ‘’ +_Poezie‘’

Antrenarea elevilor de gimnaziu la Olimpiada de lingvistică se înscrie în continuarea Concursului Interdisciplinar de Limba Română şi Matematica ‘’ +_Poezie‘’şi are drept scop antrenarea acestor elevi în vederea participării în viitor, cu succes, la etapa internaţională a Olimpiadei de Lingvistică. Pregătirea lotului restrâns va avea loc în luna aprilie, la Universitatea din Bucureşti. Etapa internaţionala se va desfăsura între 22-26 iulie 2013, în Manchester, Marea Britanie

Concepte fundamentale din lingvistică şi matematică

“Concursul stimulează performanţa la nivel comunicativ functional şi se inscrie în tendinţele moderne în comunicare, vizând eliminarea limitelor şi a barierelor existente din perspectivă strict idiomatică”, a declarat Maria Kozak, inspector şcolar pentru Limba şi literatura română. Competitia pune în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării şi se bazează pe nivelul de cultură generală al participanţilor, fără a presupune cunoştinţe speciale, ci doar o bază teoretică minimală, fiind vorba de concepte fundamentale din lingvistică şi matematică, însuşite prin parcurgerea  programelor  şcolare.

Pentru a “învăţa să înveţi”

“Pregătirea lotului restrâns va avea loc în luna aprilie, la Universitatea din Bucureşti. Etapa internaţionala se va desfăsura între 22-26 iulie 2013, în Manchester, Marea Britanie”, a adăugat inspectorul şcolar. La etapa internaţională, vor participa primii trei clasaţi dintre elevii de liceu participanţi la etapa naţională a olimpiadei. Subiectele urmăresc  valorificarea, prin analogii, a logicii semantice în raport cu logistica gramaticală şi cu aspectul morfosintatic al enunţului, contribuind substantial la ordonarea structurilor lingvistice, a formelor de construcţie a comunicării, cu scopul  înţelegerii  mesjului, în relaţia  emiţător-receptor. Rolul concursului este de a dezvolta competenţa-cheie fundamentală, aceea de a “învăţa să înveţi”, prin: creşterea interesului pentru componenţa lingvistică a comunicării, promovarea diversitaţii lingvistice, stimularea abilităţilor elevilor pentru gândirea logică creativă a cunostinţelor generale în rezolvarea problemelor de lingvistică şi crearea abilitătii de a rezolva probleme  autonome  de  lingvistică, folosind datele lingvistice oferite, fară a cunoşte limbile respective.

Româna sau engleza, la Olimpiada Internaţională

Proba de concurs este scrisă individual şi se desfasoară pe parcursul a trei ore. Se pot înscrie elevi din toate clasele gimnaziale şi liceale, indiferent  de profil. La etapa naţională vor participa doi elevi de gimnaziu şi doi elevi de liceu din judeţ. Pentru Olimpiada Internaţională, vor fi selectaţi primii trei clasaţi la nivel naţional, indiferent de clasă, dintre elevii de liceu participanţi la etapa naţională. Elevii selectaţi vor beneficia de o pregătire intensivă gratuită, timp de o săptămână, în timpul vacanţei de vară. Participanţii la Olimpiada Internaţională de Lingvistică pot alege, ca limbă de concurs, româna sau engleza. La etapa naţională, clasamentul va fi realizat pe nivel, gimnaziu şi liceu, iar nu pe clase. Se acordă câte trei premii pentru elevii de liceu si trei premii pentru elevii de gimnaziu şi menţiuni pentru cel mult 10% din numărul elevilor participanţi, cu respectarea ierarhiei, gimnaziu, respectiv liceu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bani pentru dotarea cabinetelor medicale şi de medicină dentară şcolare din Sighişoara

Consilierii locali ai municipiului Sighişoara au aprobat, recent, cu unanimitate de voturi, alocarea sumei de …

Share
Share