Home / Eveniment / GALERIE FOTO+VIDEO: Spectacolul de Mica Unire de la Teatrul Naţional şi Hora Unirii

GALERIE FOTO+VIDEO: Spectacolul de Mica Unire de la Teatrul Naţional şi Hora Unirii

Distribuie

Spectacolul organizat astăzi, de la ora 17.30, cu ocazia aniversării zilei Unirii Principatelor sau Mica Unire, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş a atras foarte mulţi târgumureşeni. Aceştia şi-au putut manifesta spiritul patriotic în mod civilizat, bucurându-se de dansuri şi muzică populară şi de recitaluri de poezie, susţinute de actori cunoscuţi ai scenelor mureşene şi nu numai.

Au cântat Dumitru Fărcaş şi Ionuţ Fulea

Spectacolului a început cu o mică lecţie de istorie, fiind prezentate circumstanţele politico-istorice care au dus la unirea Ţării Româneşti cu Moldova în 24 ianuarie 1859. Melodiile şi cântecele interpretate de Dumitru Fărcaş au încântat spectatorii, care au fredonat împreună cu acesta. Momentul culminant al spectacolului înregistrându-se la intrarea pe scenă a lui Ionuţ Fulea. Până atunci au recitat poezii temă socială sau patriotică actorii Liviu Pancu, Dan Rădulescu şi Nicu Mihoc. Între momentele acestora evoluând dansatorii de la Ansamblul „Mureşul”.

Florea a îndemnat la unitate

La finalul momentului său muzical, interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea l-a invitat în scenă pe primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea. Acesta a mulţumit spectatorilor, prezenţi în număr foarte mare, şi-a exprimat părerea de rău pentru cei rămaşi afară. De asemenea, a regretat faptul că spectacolul nu a avut loc la Palatul Culturii, mulţumindu-le celor de la Teatrul Naţional pentru găzduire. „Mica Unire nu s-ar fi realizat fără unitatea elitei din 1859”, a spus edilul-şef, deplângând dezbinarea de acum. „Nu o sa mai fim jigniţi sau priviţi cu neîncredere, dacă vom fi uniţi”, a continuat acesta. În final, după un schimb de replici amuzante cu Ionuţ Fulea, în care, făcând referire la reorganizarea administrativă, l-a asigurat pe interpret că Mureşul va conduce bine şi judeţul lui, înterpretul replicând: „Şi noi vă vom cânta bine!”, oamenii au fost invitaţi afară la Hora Unirii.

Hora Unirii, în faţa Teatrului

Oamenii rămaşi în afara Teatrului Naţional, au urmărit spectacolul pe un ecran, şi au început să joace Hora înainte ca cei dinăuntru să iasă. Spectatorii veniţi din sală integrându-se în cercurile deja formate. Deasupra celor care au dansat s-a desfăşurat şi un tricolor imens.  Oficialităţile prezente la eveniment nu au luat parte la Horă.

[zizigallery id=475]


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.