Home / Eveniment / Votaţi Raluca Sabău pentru Grachtenfestival Concours

Votaţi Raluca Sabău pentru Grachtenfestival Concours

Distribuie

“Un concurs are  potenţialul de a deschide uşi”

Originară din Reghin, Raluca Sabău îşi definitivează în prezent studiile la ArtEZ Conservatorium din Arnhem. Duminică, 27 ianuarie va intra în competiţia intitulată Grachtenfestival Concours găzduită de Conservatorul din Amsterdam. Despre parcursul ei artistic, despre prezenţa la acest concurs  şi  cum o puteţi ajuta cu un vot în interviul care urmează :

Reporter : Cum a început pasiunea ta pentru muzică ?

Raluca Sabău : M-am născut în Reghin, unde am început studiul pianului la vârsta de şase ani, la şcoala de muzica, cu profesoara Macarie Gabriela. Cu toate că nici unul dintre membrii familei nu este muzician profesionist, am crescut într-un mediu muzical. Jucăria mea preferata a fost un pian roşu de jucărie, la care „tzăcăneam” toată ziua… Părinţii mei ascultau opere de Wagner acasă, aşa că dragostea mea pentru muzica a început chiar înainte de a începe şcoala. Am urmat Liceul de Artă din Targu-Mures la clasa profesorului Szonyi Zoltan şi apoi Academia de muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, unde am absolvit la clasa de pian a prof.univ.dr. Adriana Bera si clasa de acompaniament a Silviei Sbârciu. Studiile de masterat le-am absolvit la clasa profesorului Daniel Goiti. După ce am terminat conservatorul m-am intors la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, de data asta ca profesoară de pian şi acompaniament, unde am predat timp de patru ani. În această perioadă am continuat să particip la masterclass-uri de pian unde, printre alţii, am avut ocazia să-l cunosc şi să lucrez cu actualul meu profesor de pian, Frank van de Laar. M-am hotărât să-mi continui studiile în Olanda, urmând al doilea masterat în interpretare pianistică la ArtEZ Conservatorium din Arnhem.

Rep. Care au fost persoanele care te-au influenţat în activitatea ta ?

R. S.: Mă simt norocoasă pentru că am nişte părinţi minunaţi, care m-au susţinut în tot ce am vrut să fac. De asemenea, am avut parte de profesori care m-au învîţat lucruri fără de care nu mi-aş putea închipui viaţa mea de acum. Dacă mă întrebi ce mă inspiră, pot să spun că viaţa de zi cu zi, cu tot ce aduce nou, oamenii pe care îi am în preajmă, un peisaj frumos din natură, sau o mâncare delicioasă.  Am norocul să am prieteni în alte domenii ale artei, cum ar fi dansatori, graficieni, designeri, etc, cu care putem să purtam discuţii nesfârşite şi să ne inspirăm reciproc.

Rep. :Cateva cuvinte despre ArteEZ Conservatorium din Arnhem.

R. S.: ArtEZ este una dintre cele mai mari şcoli din Olanda, cuprinzand o multime de departamente, de la muzică clasică, jazz & pop, music theatre, dans şi coregrafie, design vestimentar, grafică şi arte de toate felurile. ArtEZ îşi desfăşoara activitatea în trei orase:Arnhem, Enschede şiZwolle. Eu urmez şcoala din Arnhem.

Rep.:  Duminică vei participa la un concurs. Despre ce este vorba ?

R. S.: Grachtenfestival Concours se desfăşoară în fiecare an şi este un concurs între studenţi de la toate conservatoarele din Olanda, şapte la număr (destul de multe pentru oţarăde mărimea Ardealului).În urma unei audiţii interne care are loc în fiecare dintre conservatoare sunt aleşi unul, sau maxim doi studenţi, sau ansambluri camerale care să participe. Ce este special la acest concurs e faptul că participanţii sunt de la toate intrumentele, aşa că voi concura cu flautişti, percuţionisti, acordeonişti, violoncelişti, sau cântăreţi. Prima etapa a concursului va avea loc duminică, 27 ianuarie, la conservatorul dinAmsterdam. În urma primei etape vor fi aleşi 5 participanţi, care vor merge mai departe în finală. Finala va avea loc pe 24 februarie în sala mică a Concertgebouw din Amsterdam.

Rep. :Există şi posibilitatea votului la acest concurs ?

R. S.: Pe lângă premiul acordat de juriu, mai există un premiu al publicului, care se acorda pe bază de vot. Fiecare dintre participanţi a avut parte de o scurtă sesiune de înregistrări şi un interviu la televiziunea Brava.nl. Filmuleţele se pot viziona pe canalul youtube al televiziunii, pe pagina Facebook a Grachtenfestival şi evident, la televizor. În urma acestora, publicul acordă voturi trimiţând numele candidatului prin email la concours@bravanl.nl, până sâmbătă la miezul nopţii. Participantul cu cele mai multe voturi va primi premiul publicului.

Rep. :Ce speri de la participarea la acest concurs ?

R. S.: Orice apariţie muzicală în public e binevenită. Îmi doresc ca acest concurs să fie o rampă de lansare pe piaţa muzicală olandeză. Participarea la un concurs are oricum potenţialul de a deschide uşi. Nu ştii niciodată cine e acolo să te asculte, aşa că rămâne de văzut ce va urma.

Foto : RoZa Zah


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.