Share

Home / Sanatate / Bărbaţii suportă mai greu răceala

Bărbaţii suportă mai greu răceala

Bărbaţii zac şi se vaită la o răceală banală, ca şi cum ar fi mult mai grav bolnavi, comportamentul lor fiind  numit peiorativ „gripa bărbatului”. Un studiu recent sugerează că bărbaţii suferă într-adevăr mai mult decât femeile, din cauza unor răceli banale, deoarece au mai mulţi receptori de temperatură în creier, ceea ce îi face să resimtă mai neplăcut simptomele bolii. Studiul a fost realizat de dr. Amanda Ellison, neurolog în cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie. Copiii suportă răcelile la fel, indiferent de sex, deoarece aria respectivă din creier are aceeaşi mărime atât la băieţi, cât şi la fetiţe.

Dar, când băieţii ajung la pubertate, testosteronul influenţează aria cerebrală respectivă – numită nucleul preoptic – determinând creşterea ei în dimensiuni, comparativ cu aria corespunzătoare la femei. „Când eşti răcit, una dintre manifestări este creşterea temperaturii, un mijloc prin care organismul luptă cu microbii. Aceştia nu pot supravieţui la temperaturi mai ridicate. Când sistemul imunitar este atacat, nucleul preoptic determină creşterea temperaturii, pentru a distruge microbii. Dar bărbaţii au mai mulţi receptori de temperatură, deoarece aria respectivă din creier este mai mare decât la femei. Astfel, bărbaţii fac temperatură mai mare şi se simt mai rău – deci, dacă se plâng că se simt rău, probabil aşa este”, a explicat dr. Ellison. Un studiu anterior, publicat în 2009, sugerase de asemenea că „gripa bărbaţilor” e un fenomen real, dar acesta a fost criticat deoarece fusese făcut pe şoareci modificaţi genetic, nu pe oameni.

Sursa mail online

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Gărzi de noapte la farmaciile din Reghin

Conducerea Colegiului Farmaciștilor din Județul Mureș a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, lista …

Share
Share