Sondaj: „Care au fost cei mai buni 10 ani din istoria noastră?” Editorial
  • Erika Marginean
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

Sondaj: „Care au fost cei mai buni 10 ani din istoria noastră?”

Ce recuperăm din trecut poate fi prima cărămidă pusă la baza efortului de a construi viitorul”, sunt de părere realizatorii sondajului din Historia. Ro. Iată părerile spicuite din răspunsurile unor oameni, de la freelancer, prin  poet până la diplomatul din Bucureştiul de azi.

Decada ’90. Atunci am intrat prima oară în cabina de votare, alegerile erau libere şi pe bune, chiar dacă în Duminica Orbului. Am urmărit primul campionat mondial de fotbal, am văzut prima reclamă profesionistă, la “Adidas torsion”, am călătorit pentru prima oară în afara ţării. Televizorul şi politica le-am mâncat pe pâine, chiar şi atunci când lucrurile o luaseră razna.

Perioada domniei lui Carol I şi a lui Ferdinand, în care s-a încercat punerea bazelor democraţiei instituţionalizate, dar şi prăbuşirea comunismului, şi cam din aceleaşi motive.

Perioada interbelică. Existau enorm de multe teatre. La Ateneul Român erau invitaţi cei mai în vogă muzicieni ai vremii. Orice carte publicată arată că nivelul intelectual era cu mult mai ridicat. Oamenii erau mai serioşi în gândire, politeţea era o regulă de aur, bunul-simţ părea că tronează peste tot.

Cea mai bună perioadă din istoria României a început la 24 martie 2004, când Romania s-a alăturat NATO.

Perioada  1930-1940, când Eliade, Cioran sau Tzara puneau România pe harta culturală a lumii. Cea mai bună perioadă din punct de vedere politic tocmai a trecut, odată cu intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.

Anii 90. Între începutul trimestrului al II-lea din anul şcolar 1989-90, atunci când s-a renunţat la cravata de pionier.

-În anii 90. Atunci am învăţat să gândim şi am descoperit Universul într-o perioadă în care libertatea era deplină.

Între 100 şi 110 după Hristos. Statul dac devine parte a Imperiului Roman şi Dacia intră în Uniunea Europeană de atunci. Şi chiar în spaţiul Schengen al antichităţii. .. romanii au privatizat cu succes Roşia Montana lucru de neînchipuit astăzi, 2000 de ani mai târziu.

Anii ’90 . E drept, am avut conflicte interetnice, mineriade, dar şi manifestaţiile din Piaţa Universităţii, primele alegeri libere şi poate singura politică comună a partidelor politice din România – aderarea la UE şi NATO.

 Perioada paşoptistă, dar atunci în Principatele Române încă exista sclavie. Perioada reformelor lui Cuza, cu siguranţă, pentru noi, (rromii)…, în comunism, membrii unor comunităţi marginale au devenit pentru prima dată în România cetăţeni egali de facto.

Nu există deceniu perfect, ci doar evenimente sociale, economice politice, culturale, sportive care ne determină să etichetăm ca “cea mai bună..”

Cel dintre 20 şi 30 de ani. Atunci am fost nemuritor, aveam un curaj nebun în a ignora viaţa, în a paria împotriva ei şi, bineînţeles, în a pierde pariurile cu zâmbetul pe buze. Atunci m-am îndrăgostit prima data „serios” şi atunci, pentru prima dată, n-am ştiut că nu va dura o veşnicie.

În loc de concluzie:

Viaţa e frumoasă chiar dacă nu e o prăjitură, însă erodează, oboseşte şi chinuie vieţuitoarele. Poate că tocmai de aceea e frumoasă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE