Share

Home / Eveniment / Unirea Principatelor aniversată la Batoş

Unirea Principatelor aniversată la Batoş

Unirea Principatelor a fost marcată la Batoş, joi, 24 ianuarie, cu ocazia unui program artistic oferite de elevii din comună şi ansamblurile artistice din Batoş şi din satele aparţinătoare comunei.

Unitatea comunităţii

Joi seara, la lumina nocturnei de pe terenul de sport cu gazon sintetic, au fost prezenți peste 150 de persoane venite să marcheze aniversarea celor 154 de ani de la momentul Unirii Principatelor Române. Au fost prezenţi, pe lângă primarul Dumitru Cotoi, viceprimarul Ioan Gliga, consilierii locali Marius Câmpean, Ica Câmpean, Emil Tămăşan, Elena Banciu, Alexandru Andone, Dorin Todea, Maria Todea şi Ilie Şulea.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat, după care primarul a invitat-o la cuvânt pe profesoara de istorie Silvia Câmpean, care a oferit o mică lecţie de istorie despre evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859. În continuare, elevii Şcolii Generale au recitat poezii şi au interpretat cântece dedicate sărbătorii Unirii Principatelor. Grupurile folclorice din satele comunei, Batoş, Dedrad, Goreni şi Uila, au interpretat cântece patriotice după care toată lumea s-a prins într-o mare Horă a Unirii, iar la final participanţii au fost serviţi cu vin fiert şi ceai.

“Prin faptul că cetăţenii comunei Batoș au participat la această manifestare, cetăţeni din toate satele comunei, respectiv Batoş, Dedrad, Goreni şi Uila, şi prin faptul că majoritatea au fost îmbrăcaţi în costume populare dovedeşte faptul că spiritul patriotic este puternic la nivelul comunei. Au fost prezenţi români, maghiari şi germani, fapt ce dovedeşte unitatea comunităţii de aici, unitate pe care le-am cerut-o să o aiba în continuare, unitate care se vede că dă roade la noi în comună”, a precizat Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş.

Serbările continuă la Batoş, Goreni şi Uila

Momentele de sărbătoare la nivelul comunei Batoş continuă în perioada următoare și vor reuni toate etniile care convieţuiesc în zonă. “După concertul de duminică, 27 ianuarie, susţinut de Vizi la Batoş, urmează sâmbătă, 2 februarie, alte evenimente de tradiţie. La Goreni, comunitatea ortodoxă va primi vizita comunităţii ortodoxe din satul Gledin, comuna Monor, judeţul Bistriţa, la Batoş va avea loc Sărbătoarea Maria Doch, iar la Uila va avea loc tradiţionalul Bal Mascat. De asemenea, pe 9 februarie, tot la Batoş va avea loc Kosorosbal”, a menţionat primarul comunei Batoş.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

GALERIE FOTO CU 110 FOTOGRAFII. Flori și cântece patriotice pentru cei căzuți în luptă acum 75 de ani la Oarba de Mureș și la Târgu Mureș

Joi, 26 septembrie, în Piața Trandafirilor din Târgu Mureș, la Monumentul Ostașului Român, a fost …

Share
Share