Home / Business / Cele mai tari afaceri spaniole din Mureş

Cele mai tari afaceri spaniole din Mureş

Distribuie

La data de 31 decembrie 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 2,41 miliarde euro, în creştere cu 2,08% faţă de anul 2011, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Schimburi bilaterale în creştere

Conform aceleiaşi surse, Spania are o pondere de 2,42% din totalul comerţului exterior al României, iar în exerciţiul financiar 2012 exporturile s-au cifrat la 1,10 miliarde euro, înregistrând o creştere de 0,63% comparativ cu exporturile realizate în anul 2011. În ceea ce priveşte importurile, acestea au atins suma de 1,30 miliarde euro, înregistrând o creştere de 3,37% faţă de importurile realizate în anul 2011, iar soldul balanţei comerciale a fost de 194,68 milioane euro, favorabil părţii spaniole.

De asemenea, în primele trei luni ale acestui an, respectiv la data de 31 martie 2013, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 556,82 milioane euro, în creştere cu 7,35% faţă de 31 martie 2012, exporturile au fost de 265,26 milioane euro, în creştere cu 0,52%, şi importurile de 291,57 milioane euro, în creştere cu 14,41% faţă de primele trei luni ale anului 2012.

Matricon, investiţia spaniolă nr. 1 din Mureş

În judeţul Mureş, principala investiţie spaniolă este cea de la CIE Matricon SA Târgu-Mureş. Potrivit portalului listafirme.ro, fabrica are ca obiect de activitate turnarea metalelor neferoase uşoare, este controlată de compania spaniolă CIE Automotive Nuevos Mercados şi are trei administratori, toţi cetăţeni spanioli: Arenaza Alvarez Ander, Edmundo Fernandez Murillo şi Urquiri Rasines Iratex. În exerciţiul financiar 2012 societatea a asigurat 237 de locuri de muncă, a derulat afaceri de 80,76 milioane lei şi a raportat o pierdere de 2,73 milioane lei.

O altă investiţie spaniolă din Mureş pe care o consemnăm este Catalonia Inox SRL Târgu-Mureş. Firma s-a înfiinţat în 2009, are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice, este controlată de companiile Inversiones Upsala SL din Spania şi Carston Enterproses LLC din SUA şi are un administrator, Adrian Hota. În 2012, societatea a raportat următorii indicatori de performanţă: cifră de afaceri de 17,12 milioane lei, pierderi de 50.822 lei şi 25 de angajaţi.

În fine, lista societăţilor spaniole care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Mureş este întregită de JR&MM European Company SRL Luduş. Societatea datează din 2005, se ocupă cu colectarea deşeurilor nepericuloase şi are trei asociaţi, persoane fizice din Spania, Juan Antonio Estevez Olivia, Manuel Farre şi Rodriguez Quesanda Jesus care deţine şi funcţia de administrator. În 2012, JR&MM European Company SRL Luduş a derulat afaceri de 188.589 lei, a raportat profit de 31.941 lei şi a avut 2 angajaţi.

Copisa Constructora Pirenaica, constructor strategic

Una dintre cele mai importante investiţii care se va derula în judeţul Mureş în perioada viitoare va fi realizată de compania spaniolă Copisa Constructora Pirenaica SA, care a câştigat, în 6 august 2013, licitaţia pentru construirea variantei de ocolire a municipiului Târgu-Mureş. Licitaţia a fost organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de Drumuri din România şi a fost adjudecată de spanioli, din 13 oferte depuse, pentru suma de 134,798 milioane lei, fără TVA.

Lucrarea va fi realizată în maxim 48 de luni, iar varianta de ocolire a municipiului Târgu-Mureş va avea 11,64 kilometri lungime, carosabil de 7 metri lăţime, respectiv 10,5 metri, în funcţie de numărul benzilor de circulaţie, două sau trei.

Conform portalului listafirme.ro, compania spaniolă Copisa Constructora Pirenaica SA deţine din 2009 o sucursală la Bucureşti, are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi cinci administratori, toţi cetăţeni spanioli: Josep Cornado Mateu, Javier Coll Estruga, March Nomen Francesc Xavier, Anna Cornado Vidal şi David Saiz Olmo. În 2012, societatea a raportat afaceri de 45,93 milioane lei, pierderi de 7,33 milioane lei şi 38 de angajaţi.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Parc fotovoltaic construit în județul Mureș, pe un teren de 41,9 de hectare

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.