Andrei Poponuţ, „zburătorul” pe două roţi Sport
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 493 Vizualizări

Andrei Poponuţ, „zburătorul” pe două roţi

Cotidianul “Zi de Zi” vă propune un miniserial de prezentare a sportivilor şi antrenorilor originari din judeţul Mureş, a căror activitate a fost omisă, din cvarii motive, de organizatorii ediţiei din 2013 a Galei Sportului Mureşean. Întrucât din ierarhia premiată în luna decembrie de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Mureş lipsesc numeroase nume care ar fi fost îndreptăţite de rezultatele din 2013 să aspire la o clasare în elita sportului mureşean, ne facem datoria de onoare faţă de cei care au trudit pentru a înregistra performanţe naţionale şi internaţionale. Persoanele care doresc să facă propuneri de sportivi şi antrenori de excepţie care au făcut în anul 2013 cinste sportului mureşean sunt rugate să ne contacteze la adresa de e-mail redactia@zi-de-zi.ro sau la numerele de telefon 0757-036-968 (Alex Toth) şi 0759-022.321 (Mihai Vereş).

Episodul de astăzi este dedicat lui Andrei Poponuţ, multiplu campion naţional la motociclism. Sportivul are vârsta de 12 ani, este domiciliat în satul Poeniţa, comuna Livezeni, şi speră că anul 2014 îi va aduce în palmares un nou titlu de campion european.

Reporter: De unde ai pasiunea pentru motociclete?

Andrei Poponuţ: Am început să merg pe bicicletă la vârsta de doi ani, iar la patru ani am avut prima motocicletă. Până la şase ani mergeam cu ea pe lângă casă, pe dealuri, iar la şase ani am participat la prima competiţie.

Rep.: Dulapul de acasă e plin de trofee. Ai un palmares impresionant…

A.P.: Am la activ cinci titluri de campion naţional, două la clasa Supermoto, unul la clasa Motociclism viteză şi unul la clasa Motocros, iar pe plan internaţional am fost vicecampion european la clasa Supermoto, în 2011, şi am ocupat locul trei la Campionatul European de Supermoto, în 2012. La acestea se adaugă multiple medalii de argint şi bronz la diverse competiţii naţionale.

Rep.: Ce rezultate ai obţinut în anul 2013?

A.P.: La clasa Motocros am ieşit campion naţional, la 65 de centimetri cubi, competiţia desfăşurându-se între lunile martie şi septembrie.

Rep.: Ai concurat doar la o clasă în 2013?

A.P.. Da. Între 2010 şi 2012 am concurat la clasele Supermoto, Motociclism viteză şi Motocros, dar lipsa fondurilor ne-a determinat, pe mine şi pe tatăl meu, să particip la o singură clasă.

Rep.: În 2013 ai participat şi la competiţii internaţionale?

A.P.: Da, la o singură etapă. Aş fi concurat la mai multe, dar decizia a fost luată nu din motive sportive, ci financiare. Am participat doar la prima etapă a Campionatului European de Motocros, unde m-am clasat pe locul 15…

Rep.: Care a fost cea mai inedită experienţă trăită la competiţiile la care ai participat?

A.P.. La Europene, la Supermoto, în 2011, am dat mâna, la festivitatea de premiere, cu trei miniştri ai sporturilor, din Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Rep.: Ai participat în decembrie, la Gala Sporturilor cu Motor de la Timişoara?

A.P.: Da. Am fost premiat atât la echipe, unde m-am clasat pe locul trei, cât şi la individual, unde am ocupat primul loc.

Rep.: La ce echipă eşti legitimat în prezent?

A.P.: La Jitsu Zărneşti, dar anul acesta voi concura, mai mult ca sigur, pentru Vectra Zărneşti.

Rep.: Ce îţi doreşti să realizezi, din punct de vedere sportiv, în anul 2014?

A.P.: Să ies campion naţional la clasa 85 centimetri cubi. E deja o clasă mai mare la care vreau să concurez şi la Campionatul European de Motocros, unde cu puţină susţinere am şanse la unul din primele trei locuri.

Rep.: În ce ar consta susţinerea?

A.P.: Deplasările sunt costisitoare, sunt diverse taxe de plătit şi eu sunt susţinut doar de tatăl meu. Cred că un buget de 3.000 de euro, pe lângă cei 7-8.000 de euro pe care tatăl meu îi asigură anual, ar fi suficient pentru a atinge obiectivul propus. Bugetul anual necesar pentru a fi în topul mondial este de 10-15.000 de euro. Pe această cale ţin să le mulţumesc prietenilor noştri de la Peco Via pentru sprijinul pe care mi-l acordă, dar şi celorlalţi sponsori, cum ar fi domnii Teofil şi Emanuel Berghean.

Rep.: Cum te descurci pe două planuri, şcoală şi sport?

A.P.: Eu zic că foarte bine. Sunt elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală din Ivăneşti şi am terminat anul şcolar cu media 8 şi ceva.

Rep.: Cum te antrenezi?

A.P.: Iarna fac pregătire fizică foarte intensă, iar vara mă antrenez cu motocicleta. Fac cam 500-600 de ore cu motocicleta pe an, dar ca să ajung iar în topul european ar fi nevoie să fac peste 1.000 de ore.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE