Bomba socială de la Salubriserv, aproape să explodeze Social
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 947 Vizualizări

Bomba socială de la Salubriserv, aproape să explodeze

Un grup de aproximativ 20 de angajaţi ai Salubriserv SA Târgu-Mureş acuză conducerea societăţii de nerespectarea unor drepturi contractuale şi de tărăgănarea, de aproximativ opt ani, a semnării contractului colectiv de muncă. Nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi, reprezentanţii salariaţilor s-au prezentat miercuri, 8 ianuarie, la redacţia cotidianului „Zi de Zi”, în speranţa că apariţia în presă a problemelor cu care se confruntă va avea ca efect soluţionarea acestora. De cealaltă parte, reprezentanţi ai conducerii Salubriserv SA au evitat să ofere public vreun punct de vedere despre situaţia societăţii.

„Pe când trăia Sorin Ţerbea, problemele se rezolvau”

Grupul angajaţilor a sosit la redacţia cotidianului „Zi de Zi” cu puţin înainte de ora 13.00. Oamenii au mărturisit, la unison, că sunt supăraţi de modul în care sunt trataţi şi au început să îşi înşire ofurile: incertitudinea de la nivelul conducerii firmei, salariul care trebuia primit dar nu a fost primit, sporurile care teoretic se acordă dar practic lipsesc, contractul colectiv de muncă a cărui semnare întârzie de aproximativ opt ani şi incompetenţa unor şefi puşi în funcţie deşi nu deţin studiile necesare. „Vrem să cunoaştem şi noi patronul firmei”, a spus unul dintre bărbaţi, delegat să vorbească în numele tuturor. „Nu ştim la cine lucrăm. Lucrăm pentru doi oameni care fără şcoală conduc fabrica? Acum sunt vreo şase directori şi şefi. Director general e Moldovan Sorin, dar nu ştim cine e şeful cel mare. Mai erau probleme şi când trăia Sorin Ţerbea, dar întotdeauna discutam cu el şi se rezolvau. Acum nu mai avem cu cine să vorbim când avem probleme, nu ne ascultă nimeni”, a completat salariatul Salubriserv. „Trebuia să primim salariul astăzi dar au zis că numai luni îl primim, că nu sunt bani. Eu ce să îi spun copilului meu? Că am muncit o lună şi acum nu am bani pentru o pâine pentru că nu am primit salariul? Ce să îi spun? Noi trebuie să ne întreţinem familiile în mod cinstit. Am lucrat pentru a ne primi salariile. În situaţia asta sunt peste 150 de oameni”, a intervenit un alt angajat nemulţumit.

„De ce nu se semnează contractul colectiv?”

O altă nemulţumire majoră a salariaţilor de la Salubriserv vizează neprimirea sporurilor. Acest fapt este unul dintre efectele nesemnării, de mai mulţi ani, a contractului colectiv de muncă. „Nu primim sporuri şi vă spun de ce: pentru că nu e semnat contractul colectiv de muncă. Ăsta e baiul. Drepturile noastre acolo sunt. De atâţia ani ne promit că semnăm contractul colectiv de muncă, dar nimic. De vreo opt ani avem promisiunea asta. De ce nu se semnează contractul colectiv? Acum nu primim nici spor de vechime, nici spor de ruşine sau bani pentru periculozitate. Nici măcar lapte pentru că lucrăm în mediu toxic. Premii nu sunt niciodată. De ce, unde sunt banii? Atâta ştim şi noi că firma are contracte bune. Dacă mergem să ne cerem drepturile, sau doar să întrebăm de ele, ni se spune că vom fi daţi afară. Suntem ameninţaţi, terorizaţi”, s-a mai plâns reprezentantul salariaţilor nemulţumiţi de la Salubriserv. „În fiecare lună, doamna Olga Cocan ne minţea că semnăm contractul. Hârtiile se pregătesc de vreo opt ani”, a mai spus bărbatul.

„Vrem să vină nişte şefi competenţi, care au şcoală”

De asemenea, grupul de angajaţi de la Salubriserv s-a plâns şi de calitatea profesională a unor şefi, solicitând schimbarea acestora cu alte persoane, cu şcoală. „Avem doi şefi, prin intermediul lor conducerea ameninţă toţi oamenii. Domnul Ţerbea i-a pus şefi, dar n-au şcoală, sunt analfabeţi. Vrem să vină nişte şefi competenţi, care au şcoală ca să fie şefi de secţie. Să nu îşi bată joc de muncitori. Este acolo domnul Mişu, care are şcoală de ingineri, el să ne conducă pe noi, nu nişte analfabeţi. Ei primesc salariu pe spatele nostru”, a afirmat liderul salariaţilor nemulţumiţi.

Administrator către salariat: „Eu nu trebuie să argumentez dumnitale”

Potrivit informaţiilor furnizate de portalul www.listafirme.ro, societatea Salubriserv SA are trei administratori: Stanca Negreanu, Petrică Alin Runcan şi Bogdan Călin Dascăl. Întrucât directorul general al Salubriserv SA, Sorin Moldovan, avea telefonul închis şi astfel nu putea oferi explicaţii cu privire la situaţia societăţii, unul din angajaţii nemulţumiţi a apelat la numărul de telefon afişat pe portalul www.listafirme.ro ca fiind al unuia dintre cei trei administratori.

Angajat Salubriserv: Sărut mâna, aş avea o rugăminte la dumneavoastră, cu cine vorbesc, vă rog?

0752-200.431: Pe cine căutaţi?

Angajat Salubriserv: Aş dori cu un administrator. Negreanu Stanca?

0752-200.431: Nu, Negreanu Stanca este juristă. Administrator este domnul Pop Zaharie.

Angajat Salubriserv: Aş avea o întrebare, de ce nu s-au dat salariul astăzi la Salubriserv? Noi sunem angajaţi…

0752-200.431: Nu s-a dat salariul.

Angajat Salubriserv: De ce, doamna?

0752-200.431: Eu nu trebuie să argumentez dumnitale. Vii şi te interesezi dacă eşti salariat, dacă nu, prin telefon nu pot.

Angajat Salubriserv: Dacă dumneavoastră sunteţi administrator acolo la Salubriserv trebuie să ştiţi…

Salariatul de la Salubriserv nu a reuşit să termine ce a avea de spus deoarece interlocutoarea a închis, brusc, telefonul…

Şefa de personal: „Nu pot să vorbesc despre asta”

Contactată de cotidianul „Zi de Zi”, Olga Cocan, şefa de personal a societăţii Salubriserv SA a evitat, elegant, să ofere prea multe informaţii atât cu privire la drepturile salariaţilor, cât şi despre motivele pentru nesemnarea, de atâţia ani, a contractului colectiv de muncă.

Reporter: Bună ziua, vă sun de la ziarul „Zi de Zi” din Târgu-Mureş, Alex Toth mă numesc. Cu doamna Cocan aş dori, vă rog.

Olga Cocan: Da, eu sunt.

Rep.: Vă sun cu o mică problemă. Am la mine la redacţie un grup de angajaţi de la Salubriserv şi oamenii sunt destul de nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariul.

O.C.: Am înţeles, dar să ştiţi că nu sunt eu competentă să vă dau niciun fel de relaţii, sunt numai şefa de personal, căutaţi un director, un administrator care să vă dea relaţii despre ceea ce se întâmplă. Nu pot să vă spun decât că astăzi nu vor fi, probabil, salariile. Din lipsă de fonduri.

Rep.: O să caut un director, dar vă rog să mă ajutaţi pentru că nici oamenii nu ştiu exact cine e şef acum la Salubriserv.

O.C.: Cum să nu se ştie, dar colegii mei care sunt acum la dumneavoastră la ziar trebuie să vă spună un nume. Dânşii, dacă ştiu să se plângă, înseamnă că ştiu şi cui sau de ce trebuie să se plângă. Eu nu pot să vă dau alte relaţii. Îmi cer scuze.

Rep.: Colegii dumneavoastră chiar asta mi-au spus, că nu prea ştiu unde să se plângă şi mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a schimbat contractul colectiv de muncă de mai mulţi ani.

O.C.: Aaa, dar asta e altă problemă, nu ştiu dacă dumneavoastră vă poate interesa aşa ceva. Nu, nu pot să vă dau relaţii. Îmi cer scuze, dar chiar nu pot să vorbesc despre asta cu dumneavoastră.

Preluaţi „prin învăluire” de bucureşteni?

La doar o lună de la dispariţia prematură a omului de afaceri Sorin Ţerbea, decedat într-un accident de elicopter în iulie 2013, cotidianul „Zi de Zi” publica un articol despre o posibilă preluare a societăţii Salubriserv SA de către compania Sama Activ Invest Consulting din Bucureşti. Deşi negau că au preluat societatea Salubriserv SA, reprezentanţii companiei bucureştene au recunoscut că sunt în continuare interesaţi de achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni a operatorului de deşeuri din Târgu-Mureş.

Conform aceluiaşi portal www.listafirme.ro, Salubriserv SA are trei asociaţi persoane fizice, Constantin Ichim, Karacsony Laszlo şi Emilia Elvira Pop, şi doi asociaţi persoane juridice, Manadas Prod SRL şi Fondul Proprietatea SA.

Surpriza vine odată cu verificarea firmei Manadas Prod SRL care analizând după numărul de înmatriculare J40/14454/2013 s-a „reînfiinţat” în anul 2013, după ce timp de şapte ani a avut sediul social la Târgu-Mureş. În prezent, Manadar Prod SRL şi-a păstrat obiectul de activitate, şi anume „Restaurante”, şi are sediul social în capitală, pe strada Zmeica nr. 12.

Afaceri de 33,85 milioane lei în 2012

Tranzacţia nu ar fi tocmai rea, dacă analizăm indicatorii de performanţă ai Salubriserv SA din ultimii ani, care a derulat afaceri de 32,31 milioane lei în 2010, de 39,41 milioane lei în 2011 şi de 33,85 milioane lei în 2012. În ceea ce priveşte profitul înregistrat, acesta a fost de 678.874 lei în 2010, de 961.809 lei în 2011 şi de 431.709 lei în 2012, an în care numărul salariaţilor a fost de 386.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

    • firma nu e vanduta nimanui.Actionarul majoritar este d-na Hulpus Emilia care in acelasi timp detine controlul legal asupra intregii averi detinute de Sorin Terbea.Restul nu conteaza ,sunt doar speculatii.


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE