Operaţiile pe creier, costisitoare, delicate şi tehnologizate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 3034 Vizualizări

Operaţiile pe creier, costisitoare, delicate şi tehnologizate

Într-un top al celor mai sofisticate şi delicate operaţii, operaţiile pe creier şi pe coloana vertebrală ocupă locul fruntaş. Astăzi, când vorbim despre neurochirurgie, trebuie să stabilim din start un lucru foarte important, şi anume că neurochirurgia înseamnă intervenţii la microscop, ea fiind cea mai tehnologizată ramură a chirurgiei. De altfel, specialiştii spun că nu poţi să mai vorbeşti de neurochirurgie modernă fără să ai aparatura necesară, indiferent cât de sigură ar fi mâna sau clinica respectivă. Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş face aproximativ două intervenţii pe creier pentru patologie cronică pe zi, ceea ce înseamnă zece pe săptămână, 40 pe lună şi aproape 500 de intervenţii anual.

„Astăzi, neurochirurgia înseamnă intervenţii la microscop”

Operaţiile pe creier implică tehnică, echipament şi tehnologie sofisticată. Fiind o ramură tehnică şi foarte exactă a chirurgiei, neurochirurgia a beneficiat de două mari descoperiri în medicina generală: folosirea aparatelor pentru formarea de imagini şi dezvoltarea instrumentelor sofisticate pentru microchirurgie. Specialiştii subliniază un lucru important. Cele mai frecvente boli pe care le operează dr. Adrian Bălaşa, medic primar neurochirurg şi şeful Clinicii de Neurochirurgie, sunt tumorile cerebrale, malformaţiile vasculare, intervenţiile pe coloană. „În primul rând, tot ce operez eu, că este pe creier, că este pe coloană, e la microscop. Astăzi, neurochirurgia înseamnă intervenţii la microscop. Nu se mai fac intervenţii la vedere, la lampă. Aceasta este şi filozofia pe care am promovat-o în Clinica de Neurochirurgie. Neurochirurgia este o ramură, o specialitate chirurgicală extrem de tehnologizată. Nu poţi să mai vorbeşti de neurochirurgie modernă fără să ai aparatura necesară, indiferent cât de sigură ar fi mâna sau clinica respectivă. Este nevoie de o infrastructură care trebuie să funcţioneze perfect. Cele mai frecvente boli pe care le operez eu sunt tumorile cerebrale, malformaţiile vasculare, intervenţiile pe coloană. Paleta de patologii este foarte largă”, spune dr. Adrian Bălaşa.

Sistem de neuronavigaţie computerizat

Şi pentru că vorbeam despre cea mai tehnologizată ramură a chirurgiei, tehnica a permis crearea unui sistem de neuronavigaţie care arată exact în ce punct al creierului se află neurochirurgul. Astfel, el ştie unde trebuie să lucreze şi evită producerea unor leziuni secundare intervenţiei chirurgicale. Monitorul încorporat prezintă imagini în timp real, iar acest lucru este important mai ales la leziunile cerebrale profunde. „Sistemul de neuronavigaţie ne permite, printr-un sistem computerizat, să ştim exact în ce punct al creierului suntem în timpul intervenţiei chirurgicale, pentru a nu produce leziuni cerebrale secundare intervenţiei chirurgicale. Sistemul respectiv ne ghidează, avem un monitor care ne arată în timp real unde suntem cu instrumentul. Acest lucru este important mai ales la leziunile cerebrale, care sunt profunde sau sunt foarte aproape de zone foarte importante ale creierului, care controlează mişcarea, vorbirea şi aşa mai departe”, povesteşte dr. Adrian Bălaşa.

Operaţia pe creier, costisitoare în lume

O astfel de intervenţie poate ajunge, în zona europeană, până la 50.000 euro. Dr. Adrian Bălaşa spune că ea poate fi şi mai costisitoare în Statele Unite ale Americii, pentru că se adaugă partea de asigurare medicală şi de malpraxis. „Din ce fac colegii noştri în străinătate, în zona europeană, pot să spun că o intervenţie neurochirurgicală pentru o tumoră cerebrală poate să ajungă la până la 50.000 euro, în funcţie de timpul alocat, de tehnologia implicată şi de investigaţii. În Statele Unite ale Americii, costurile sunt mult mai mari, pentru că acolo intră şi partea de asigurare medicală, de malpraxis şi se ajunge la nişte sume imense”, menţionează dr. Adrian Bălaşa.

500 de intervenţii anual, la Târgu-Mureş

La Clinica de Neurochirurgie din Târgu-Mureş, se fac în jur de două intervenţii pe zi, ceea ce înseamnă zece pe săptămână, 40 pe lună şi aproape 500 anual. „Noi facem în jur de două intervenţii pe creier pentru patologie cronică pe zi, ceea ce înseamnă zece pe săptămână, 40 pe lună şi aproape 500 anual. Aici se adaugă şi urgenţele, care sunt undeva la 100 de cazuri pe traumatisme craniocerebrale. Noi ne ocupăm de copii, tineri, adulţi, adică nu suntem blocaţi de vârsta pacientului. Avem colegi care lucrează pe patologia de copii, care ne dau anestezie la copii, avem colegi care dau anestezie la adulţi şi neurochirurgul este acelaşi”, adaugă dr. Adrian Bălaşa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE