Home / Sanatate / Secţia ATI, reacreditată pentru prelevare de organe

Secţia ATI, reacreditată pentru prelevare de organe

Clinica Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a obţinut la sfârşitul lunii decembrie o nouă acreditare pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi organe de origine umană, ceea ce înseamnă că în următorii cinci ani se vor efectua intervenţii chirurgicale specifice.

„Acreditarea se suprapune cu ce avem deja”

Pentru că centrele de prelevare de organe trebuie să fie dotate corespunzător pentru depistarea, declararea, şi întreţinerea donatorului în moarte cerebrală, cu supraveghere continuă şi cu armonizare la criteriile europene, prof. dr. Sanda Copotoiu, şefa Clinicii ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, spune că secţia mai are nevoie de dotări, investiţii şi modernizări. Aceasta a menţionat că acreditarea se suprapune cu ceea ce avea deja secţia pentru diagnosticul de moarte cerebrală. „Acreditarea vine şi se suprapune peste ceea ce noi deja aveam şi puteam să facem pentru diagnostic de moarte cerebrală. Noi nu facem altceva decât să pregătim pacienţii care se află în moarte cerebrală pentru donare. Dacă chiar dorim să facem lucruri performante şi cu armonizare la criteriile europene, acest lucru presupune dotarea cu logistică, refacerea secţiei şi modernizarea ei, adică nişte investiţii mari care s-au făcut în alte centre universitare, dar la noi nu”, a precizat prof. dr. Sanda Copotoiu.

Viaţa a mii de oameni depinde de un transplant de organe. Ei aşteaptă salvatorul, chiar dacă posibilul salvator se află în moarte cerebrală, iar organele sale mai pot fi menţinute în stare de funcţionare datorită medicilor. Este o cursă contracronometru şi fiecare secundă contează pentru un bolnav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Campanie de vaccinare pentru Vâltoare

Echipa organizatorică a Vâltorii Mureșene a decis să ofere tuturor posibilitatea de a participa la …