Sprijinul financiar solicitat în ultimul ceas de cluburi Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 80 Vizualizări

Sprijinul financiar solicitat în ultimul ceas de cluburi

Vineri, 10 ianuarie este ultima zi în care se pot depune la sediul Primăriei Târgu-Mureş dosarele concursului de proiecte privind finanţarea structurilor sportive de performanţă, şcolar sau de masă. Deşi pe site-ul oficial Regulamentul de Sprijinire, Ghidul Solicitanţilor şi celelalte documente necesare au fost publicate cu o lună în urmă, cu doar 24 de ore înainte de termenul limită, pe masa de lucru se aflau doar şase proiecte: Sportul Pentru Toţi – korfball, CS Ladies – fotbal feminin, BC Sirius – baschet, Body Buidelrs Lacta – culturism, CS Ring Box, CS H2o Team – înot. Celelalte (între 30 şi 40) vor fi depuse probabil în ultima zi. ”Deşi au avut la dispoziţie o lună şi multe zile libere la dispoziţie în care puteau definitiva proiectele, majoritatea se depun de obicei în ultima zi”, ne spune reprezentantul primăriei, Virgil Măceşanu. Acesta a mai specificat că, de obicei aceste proiecte sunt complete, cu mici excepţii, îndeosebi la aprobarea bugetelor pentru semestrul al doilea, când se mai încurcă actele.

Criteriile bine definite, nemulţumiţi vor fi

Deşi în regulament sunt clar stabilite criteriile prin care Consiliul Local va aproba cota parte din sumele solicitate, de fiecare dată sunt asociaţii sau cluburi care se vor considera defavorizate. Cu excepţia celor cinci structuri de performanţă care au contracte de colaborare cu Primăria (ASA-fotbal Liga II, CSU Medicina-volei, BC Mureş-baschet masculin, City’us-futsal, BC Nova Vita-baschet feminin), pentru a beneficia de prevederile Ordinului nr.130/2006, privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport judeţene, celelalte cluburi vor trebui să depună documentele necesare, din care să rezulte următoarele: au sediul şi activitatea principală în municipiul Târgu-Mureş, să fie angrenate în competiţii naţionale sau internaţionale, să nu aibă datorii la stat (taxe, impozite), să aibă certificat de identitate sportivă, să se înregistreze în baza de date a Primăriei Municipiului (Statut, sediul actual, nr. cont bancar, persoane de contact, etc.). „Se contestă faptul că cele cinci structuri cu care avem contracte de colaborare primesc sume mult mai mari. Atenţia vrem s-o orientăm spre cluburile care cresc copii, cele şcolare şi pentru sportul de masă, dar, spre mândria noastră, trei dintre acestea ne-au reprezentat oraşul în competiţii continentale şi spijinul acordat se justifică”, a completat Virgil Măceşanu.

Ajutor, nu finanţare

Nemulţumirile care apar deseori sunt legate de diferenţele dintre sumele alocate. Criteriile cuprinse în Ghidul Solicitanţilor prevăd câteva puncte, în urma cărora se acordă un anumit procentaj, în urma unui algoritm de calcul. Acesta sunt: suport financiar (25 puncte); contribuţia proprie de autofinanţare (35 puncte), nivelul de partcipare (competiţii internaţionale oficiale, Divizia A, competiţii locale sau de juniori) (20 p) şi capacitate de realizare (performanţe anterioare, specialişti existenţi, etc.) (20 p). Acestea pot însuma 100 de puncte, iar suma acordată va constitui cotă parte din suma eligibilă (maximum 50 la % din suma solicitată). Un amănunt important: proiectele care nu întrunesc 40 de puncte sunt respinse. După analizarea dosarelor, sumele vor  fi aprobate în ultima şedinţă din luna ianuarie a Consiliului Local, după aprobarea bugetelor. Excepţie vor face participările la unele competiţii importante, care nu au fost prevăzute iniţial în proiect. La acestea, cererea de finanţare şi documentele vor trebui depuse cu cel puţin 10 zile înaintea desfăşurării lor. Unele cluburi care îşi reiau activitatea înaintea aprobării bugetelor vor întâmpina greutăţi până să intre în posesia sumelor, dar aici intervine unul din punctele de bază pentru sprijinirea activităţii acestora: autofinanţarea. Până la aprobarea noilor bugete, rămân în vigoare sumele aprobate anul trecut. „Cluburile private de performanţă trebuie să aibă resurse proprii şi sponsori, sumele acordate din bugetul local constituind o completare, nu finanţare”, a specificat Virgil Măceşanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE