Home / Sanatate / Transplantul de celule stem, reacreditat

Transplantul de celule stem, reacreditat

Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a primit la sfârşitul anului trecut o nouă acreditare pentru activităţile de bancă de celule stem hematopoietice centrale şi de sânge periferic. Astfel, în următorii cinci ani aici se vor realiza recoltări, procesări, conservări, stocări, distribuţii şi transplant de celule stem hematopoietice centrale.

Zeci de transplanturi anual

La sfârşitul lunii decembrie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a emis un ordin de acreditare a Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular, ceea ce înseamnă că  în cadrul unităţii vor continua să se desfăşoare intervenţii. Clinica a realizat în ultimii ani sute de transplanturi, iar medicii de aici s-au confruntat cu situaţii delicate, cazuri în care s-au făcut transplanturi în premieră în ţară. Numai în luna august a anului 2013 prof. dr. Benedek Istvan, şeful Clinicii, a anunţat că aici s-a efectuat, în premieră naţională, cu ajutorul Registrului European de Transplant, un transplant de grefă, de la un tânăr polonez la unul român, cei doi având grupe sanguine diferite, pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului. Tot atunci, acesta a declarat că la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş au fost realizate, începând din 2001, peste 320 de transplanturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Fizionova, soluții de top în Ortopedie, Traumatologie și Știința Sportului

Unul dintre cele mai moderne și eficiente centre medicale de Ortopedie, Traumatologie și Știința Sportului …