Gergely Fugulyan, antrenorul de campioni Recomandări zi de zi
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 962 Vizualizări

Gergely Fugulyan, antrenorul de campioni

Cotidianul “Zi de Zi” vă propune un miniserial de prezentare a sportivilor şi antrenorilor originari din judeţul Mureş, a căror activitate a fost omisă, din cvarii motive, de organizatorii ediţiei din 2013 a Galei Sportului Mureşean. Întrucât din ierarhia premiată în luna decembrie de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Mureş lipsesc numeroase nume care ar fi fost îndreptăţite de rezultatele din 2013 să aspire la o clasare în elita sportului mureşean, ne facem datoria de onoare faţă de cei care au trudit pentru a înregistra performanţe naţionale şi internaţionale. Persoanele care doresc să facă propuneri de sportivi şi antrenori de excepţie care au făcut în anul 2013 cinste sportului mureşean sunt rugate să ne contacteze la adresa de e-mail redactia@zi-de-zi.ro sau la numerele de telefon 0757-036-968 (Alex Toth) şi 0759-022.321 (Mihai Vereş).

Episodul de astăzi este dedicat antrenorului de şah Gergely Fugulyan, care a rămas fără loc de muncă în toamna anului 2013, după o activitate de 28 de ani la Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Mureş, presărată cu multe succese care au făcut cinste României. În prezent, tehnicianul în vârstă de 52 de ani, care este candidat de maestru, face demersuri pentru înfiinţarea unui nou club de şah în Târgu-Mureş.

Reporter: Cum a fost anul 2013 din punct de vedere sportiv pentru dumneavoastră? Ce rezultate importante au obţinut şahiştii pregătiţi de dumneavoastră?

Gergely Fugulyan: În 2013 cel mai bun rezultat este locul 4 mondial, obţinut de Adam Andrea pentru România, la Campionatul Mondial de amatori de senioare, după sportive din Asia, Rusia şi Bulgaria. Sportiva antrenată de mine a ratat “la mustaţă” medalia. De asemenea, s-a remarcat cu medalie Laura Şonfălean la Cupa CSŞ Timişoara unde a obţinut locul 3, am participat şi la Superligă în sepembrie, la Mamaia, după care nu mi s-a prelungit contractul…

Rep.: Există aşadar şi un capitol al neîmplinirilor în 2013…

G.F.: Da. Am aflat în 11 septembrie că trebuie să dau examen cu necalificaţii. Era sub demnitatea mea şi nu m-am dus. Am pierdut postul după 28 de ani, cu toate că sunt singurul antrenor cu studii superioare specialiatea şah. Nu ştiu cine m-ar putea examina pe mine din Mureş. Colegul Baratosi a terminat atletismul, iar colega cea nouă educaţie fizică. Amândoi ca antrenori au nivelul cinci, ultimul nivel, eu am ajuns la doi. În prezent, am patru eleve, studente la Medicină, cu toate că am promisiuni încă nu s-a realizat afilierea echipei. Ar fi o contiuare bună, sper să se poată rezolva şi să am sprijin.

Rep.: La un moment dat se discuta despre ideea introducerii şahului ca materie de studiu în şcoli. Ce părere aveţi vis a vis de această iniţiativă?

G.F.: La Federaţia de Şah am ajuns preşedinte acum la Comisia de regulamente. Am participat ca invitat la Adunarea Generală, cum nu am club momentan, iar acolo am aflat în 14 decembrie că Ministerul Educaţiei a semnat o programă pentru introducerea şahului în şcoli. De fapt, şi băiatul ministrulul Educaţiei face şah. Ministerul a semnat programa pentru introducerea şahului în şcoli care e binevenită deoarece şahul ajută la dezvoltarea inteligenţei, atenţiei, şi în general te formează ca şi caracter. O fostă sportivă de-a mea, Kollo Edit, lucrează acum la Bruxelles la Uniunea Europeană. Şahul ajută şi în carieră…

Rep.: Care este palmaresul carierei dumneavoastră de antrenor?

G.F.: Unii sportivi antrenaţi de mine au ajuns mari maeştri, Vajda Levente şi Szabo Gergely, sau maeştri internaţionali, cum e de exemplu Anton Teodor. Am obţinut titluri de campion national de juniori cu Vajda Levente, Szabo Gergely, Anton Teodor care când era la CSŞ Târgu-Mureş a obţinut şi medalii la Europene şi titlul de campion la senori, iar Vajda Levente a ieşit campion mondial după ce a părăsit clubul. Medaliile câştigate la campionatele naţionale sunt multe, nu am ţinut socoteala. Foarte multe medalii am câştigat şi cu Rendi Eva şi mai târziu cu Mate Katalin. Am scos mulţi maeştri ai sportului, iar dintre foştii mei elevi Kiss Bela a făcut o şcoală de şah în America. Pe lângă multe medalii, pe parcursul celor 28 de ani de competiţii naţionale şi internaţionale la care am participat am fost mulţi ani şi antrenor de lot junior, am condus delegaţia României la Europene, am fost ani buni în Colegiul Central al Antrenorilor. Am făcut cinste clubului şi ţării, dar asta e viaţa. La noi nu se pune accent la performanţă…

Rep.: Cu ce vă ocupaţi în prezent?

G.F.: Acum nu am loc de muncă, după 28 de ani la CSŞ. Copii mei nu au vrut să rămână la club. Fără să facă antrenamente au terminat pe primele locuri la Cupa Moş Nicolae, în faţa sportivilor de la CSŞ Târgu-Mureş, care au beneficiat de antrenamente şi concursuri.

Rep.: Ce vă doriţi de la anul 2014?

G.F.: Să se înfiinţeze clubul cel nou, la Medicina Târgu-Mureş. Am fete valoroase acolo. De asemenea, îmi doresc să fiu mai mult sprijinit de autorităţi. Poate fac un club pentru copii unde îmi trebuie sprijin. Ar fi păcat să dau copii la Timişoara sau Bucureşti, aşa cum mă gândesc acum…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut pentru mine in domeniul sahului ca si antrenor la CSS MURES acum 20 de ani!!! Prof. Velcherean Adrian

  • Un atrenor de sah cu adevarat valoros, care intelegea mereu pe limba copiilor si stia cum sa le faca sa le placa sahul. Ar fi pacat ca copii sa nu mai aiba sansa de a se antrena cu Domnul Profesor. Pentru cei sase ani ii sunt cu adevarat recunoscatoare, m-a invatat sa-mi placa sahul, sa am o gandire logica, sa fiu mai atenta. Va multumesc, domnul Fugulyan si succes in continuare!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE