Home / Administratie / Staţia de epurare, investiţia anului 2014 la Sighişoara

Staţia de epurare, investiţia anului 2014 la Sighişoara

Consiliul Local al municipiului Sighioara se va întruni joi, 30 ianuarie, de la ora 12.00, într-o şedinţă extraordinară care are ca subiect dezbaterea şi aprobarea bugetului municipiului Sighişoara pe anul 2014. Potrivit proiectului de buget făcut public pe site-ul Primăriei, în anul 2014 municipiul Sighişoara va avea un buget de 53,4 milioane lei la capitolul „Venituri” şi 62,5 milioane lei la capitolul „Cheltuieli”. Informaţii suplimentare despre bugetul din 2014, dar şi despre principalele investiţii prevăzute a fi derulate în acest an am obţinut de la Ioan Dorin Dăneşan, primarul municipiului Sighişoara.

Reporter: Primăria municipiului Sighişoara este prima unitate administrativ-teritorială din judeţul Mureş care are în dezbatere publică bugetul pe anul 2014. Cărui fapt se datorează acest lucru?

Ioan Dorin Dăneşan: Ne-am pregătit din timp pentru bugetul pe 2014. Ca şi în anii trecuţi, indiferent de ceea ce hotărau cei de la centru, întocmeam un buget preliminar care poate să fie ulterior modificat în funcţie de priorităţi. Astfel, ştim clar, în mare, cam ce cheltuieli avem, mă refer la iluminat, curăţenie, funcţionarea şcolilor, grădiniţelor, alte instituţii subordonate. Ştiind cheltuielile din anii trecuţi şi gradul de colectare a taxelor, am reuşit să facem acest buget preliminar. Ulterior, dacă va fi cazul, vom putea decide modificări, în funcţie de priorităţile care apar, şi desigur de iniţiativele consilierilor.
Rep.: Comparativ cu anul 2013, cum e previzionat bugetul pentru acest an?

I.D.D.: Aproximativ la fel. Diferenţele sunt foarte mici, pentru că avem cam aceleaşi venituri şi cam aceleaşi cheltuieli, dar probabil vor fi alte proporţii. Dacă de exemplu s-au făcut unele scumpiri la gaz, curent şi altele, dacă euro se apreciază în comparaţie cu leul, aceşti factori se vor regăsi şi în bugetul nostru.

Rep.: Care a fost gradul de colectare a taxelor şi impozitelor în municipiul Sighişoara, în anul 2013?

I.D.D.: Rata de colectare a veniturilor proprii în anul 2013 a fost de 95,87%.

Rep.: Care sunt investiţiile demarate în anii precedenţi care vor continua în 2014?

I.D.D.: În proiectul de buget pe anul 2014 am prevăzut continuarea principalelor investiții demarate în anii precedenți. Mă refer la extinderea rețelei de canalizare II, modernizarea cartierului Andrei Şaguna, extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă, realizarea Centrului de informare turistică, baza sportivă. Ca lucrări noi, menționez stația de epurare a orașului, lucrare angajată de Compania Naţională de Investiţii, reparaţii capitale la sala de sport, reabilitarea acoperişului de la Primărie, achiziţionarea unui teren pentru amenajarea unui parc central în vederea organizării de evenimente şi achiziţionarea unei clădiri pentru Grădiniţa cu Program Normal nr 3.

Rep.: Dintre investiţiile propuse a fi realizate în 2014, care este cea mai importantă pentru comunitatea sighişoreană?

I.D.D.: Cea mai importantă, şi care probabil nu va fi foate vizibilă, va fi staţia de epurare a oraşului care trebuia începută şi finalizată în anii 2008 şi 2009. Nu s-a realizat, vina nu ne aparţine nouă ci Companiei Naţionale de Investiţii care trebuia să realizeze această investiţie şi care până acum nu a reuşit să realizeze licitaţia pentru constructorul proiectului. S-a făcut o licitaţie, aceasta a fost contestată, a urmat altă licitaţie, firma câştigătoare a intrat apoi în insolvenţă şi am rămas fără staţie de epurare finalizată în Sighişoara. De altfel, în fiecare an cota noastră pentru această investiţie a fost prevăzută în buget. Contribuţia Primăriei Sighişoara la această investiţie va fi de 5,9 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului se cifrează la 22 de milioane de lei.

Rep.: La capitolul evenimente culturale, festivaluri, care va fi strategia pe anul 2014?

I.D.D.: Vom păstra tot ce a fost până acum. Dacă decidem să mai facem alte evenimente, vom încerca să mărim bugetul în zona destinată acestui tip de evenimente pentru a le putea realiza.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Emil-Florin Mocan, sărbătoritul zilei

Redacția și administrația cotidianului Zi de Zi îl felicită pe Emil-Florin Mocan, primarul comunei Chețani, …