77% din suprafaţa agricolă din Mureş, arată Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 322 Vizualizări

77% din suprafaţa agricolă din Mureş, arată

Directorul executiv al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, consideră că anul 2013 a fost unul bun pentru agricultura judeţului, la fel şi pregătirile pentru recolta anului 2014, în condiţiile în care vremea nu va da bătăi de cap fermierilor. Directorul executiv al DADR Mureş a făcut o trecere de la recolta 2013 la perspectiva agricolă 2014 în interviul care urmează.

Reporter: Cum s-a raportat anul agricol 2013 la nivelul judeţului Mureş?

Liviu Timar: Anul 2013 din punct de vedere agricol a fost un an bun pentru fermierii din judeţul Mureş, în sensul am reuşit să obţinem producţii medii şi totale mult mai mari decât în 2012. Dar nu trebuie să facem comparaţie cu anul 2012 pentru că a fost un an slab, trebuie să comparăm cu anul 2011, când iarăşi a fost un an destul de bun la nivelul judeţului. Comparativ cu acesta producţiile din 2013 sunt puţin mai mari în sensul că la orz boabe am reuşit o producţie medie de 3.500 kg/ha, la grău 3.668 kg, la porumb boabe am reuşit să obţinem o producţie medie de 1.170 kg, la sfeclă de zahăr peste 42.000 kg/ha. Ca o concluzie generală, per total toate producţiile medii din anul 2013 sunt bune la nivelul judeţului Mureş.

Rep.: Dacă producţia a fost bună, cum a fost 2013 din punct de vedere al profiturilor?

Liviu Timar: Nu acelaşi lucru putem să spunem din punct de vedere financiar, din cauaza faptului că preţurile au scăzut faţă de 2012.  Dacă în 2012, de exemplu, s-a obţinut o producţie medie de 4.000 kg/ha la grâu, preţul de valorificare la nivelul anului 2012 a fost de 1 leu pe kilogram, ceea ce înseamnă că pe un hectar se putea obţine 4.000 lei. În anul 2013, dacă s-a obţinut 5.000 de kg/ha, preţul de valorificare a fost de 60 de bani, adică 3.000 lei pe hectar. A fost un an bun pentru cei care au reuşit să transforme cerealele în carne şi lapte, pentru cei care au avut venituri doar din sectorul vegetal nu a fost un an foarte bun.

Rep.: Care au fost bonusurile  anului trecut pentru agricultură ?

Liviu Timar:  Am avut un noroc în 2013 în sensul că, condiţiile meteorologice au fost favorabile deşi am avut o secetă în luna august şi septembrie dar care  nu a afectat producţia. De asemenea, faptul că au venit subvenţiile la timp, ceea ce este un lucru bun pe care îl doresc să se întâmple şi în 2014.

Rep.: Cum au decurs pregătirile pentru anul agricol 2014?

Liviu Timar: Toamna anului 2013 a fost una deosebită când am reuşit să însămânţăm la nivelul judeţului 32.218 ha, din care orz 1536, grâu plus secară 25.113 ha, triticale 2.612, rapiţă de toamnă 2.536, plante de nutreţ 514 hectare. Ce este foarte important este că,  culturile în toamnă au răsărit în întregime şi au arătat foarte bine. Pot spune că bazele anului 2014 au fost puse în toamna anului trecut.

Rep.: Avem o iarnă călduroasă. Cât afectează acest lucru agricultura?

Liviu Timar: În această perioadă se ridică foarte multe semne de întrebare având în vedere că avem o iarnă foarte călduroasă. Nu este normal, nu este un lucru foarte bun pentru lucrătorii din agricultură. Noi încă avem un noroc că suntem în arcul carpatic şi nu avem temperaturi atât de ridicate cum au cei din sud. Până la această dată (13 ianuarie – n.r.) nu sunt probleme cu culturile, şi aici mă refer în special la cultura de rapiţă şi cea de orz, fiindcă aceste două culturi sunt mai sensibile. Cultura de grâu este una mai rezistentă, nu sunt probleme chiar dacă vin temperaturi mai scăzute.

Rep.: Ce riscuri pot apărea?

Liviu Timar:  Se pot întâmpla două lucruri, pe deoparte datorită căldurilor foarte ridicate, există acel fenomen de decălire. Ştim că toamna spre iarnă, temperaturile treptat scad şi plantele se călesc. Acum temperaturile fiind foarte ridicate se întâmplă un fenomen de decălire, plantele devin mult mai sensibile. În condiţiile în care în perioada următoare temperaturile mai scăzute vor veni treptat nu o să avem probleme. Dar dacă, Doamne fereşte, se întâmplă să vină temperaturi scăzute de până la minus 15 grade sau chiar mai scăzute, atunci clar că o să fie probleme în sensul că rapiţa va îngheţa, orzul la fel. Dar, să sperăm, şi ideal pentru cei care activează în agricultură, ar fi ca în această perioadă să ningă, să avem un strat de zăpadă de 10-20 de cm, şi atunci pot să scadă şi temperaturile că nu vor fi afectate culturile.

Rep.: Sunt perspective pentru o producţie pozitivă în acest an?

Liviu Timar:  Ceea ce este iarăşi un lucru foarte bun care s-a întâmplat în toamna anului trecut este că am reuşit săarămo suprafaţă foarte mare. Noi, în primăvara lui 2014 trebuie să însămânţăm aproximativ 130.000 de hectare. Am reuşit săarămîn toamnă peste 100.000 de hectare, de foarte mulţi ani nu am mai avut o suprafaţă aşa de mare arată cum am avut anul trecut pentru 2014. Bazele anului 2014 sunt puse, nu avem probleme la nivelul judeţului până la acest moment, şi în condiţiile în care nu vor fi temperaturi extreme, oscilaţii foarte mari, eu sper să nu avem pierderi astfel încât producătorii agricoli să fie nevoiţi să facă alte cheltuieli.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE