Mircea Cimpoi, studentul român al anului în Europa Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 459 Vizualizări

Mircea Cimpoi, studentul român al anului în Europa

Târgumureşeanul Mircea Cimpoi a fost distins marţi, 8 ianuarie, cu titlul de Studentul Român al Anului în Europa la nivel post-universitar, cu ocazia Galei Studenţilor Români din Străinătate, eveniment găzduit de Palatul Parlamentului din capitală. Absolvent al Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” și apoi al Facultăţii de Matematică și Informatică, în cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, Mircea Cimpoi are vârsta de 28 de ani şi este în prezent doctorand în inginerie la Universitatea din Oxford în cadrul Visual Geometry Group, unde lucrează la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural. A acumulat experienţă ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, fiind recompensat cu Microsoft Gold Star Award și două premii Microsoft Patent Award pentru contribuţia sa la recunoaşterea textului tipărit pe dispozitive mobile. “Rezultatele obținute, dincolo de promovarea imaginii României, mă obligă să nu fiu numai un exemplu, ci să mă implic activ în formarea și sprijinirea altor exemple”, a afirmat Mircea Cimpoi, înainte de Gală.

Reporter: Descrie te rog, pe înţelesul tuturor, ce studiezi la Oxford.

Mircea Cimpoi: Sunt doctorand în anul 3, la specializare Inginerie, în cadrul Universității din Oxford. Domeniul mai restrâns în care îmi desfășor activitatea de cercetare se numește Computer Vision și presupune dezvoltarea unor algoritmi prin care să ajutăm calculatoarele, roboții să „vadă” și să înțeleagă mediul înconjurător, într-un mod asemănător celor în care l-ar percepe oamenii. Acest lucru se realizează prin procesarea unor imagini, fotografii, secvențe video și extragerea din acestea a cât mai multe informații. Dintre exemple, aș dori să menționez recunoașterea textului tipărit, sau în mediul natural – posibilitatea ca un calculator sau dispozitiv să recunoască textul de pe  indicatoarele folosite în  circulație, adnotarea – sau tagging – automată, frecvent utilizată pentru fotografiile de pe rețelele de socializare, sau algoritmii de recunoaștere a fețelor, încorporați în aparatele foto. Tema mea de cercetare este clasificarea, recunoașterea texturilor și generarea de descrieri, în limbaj natural, folosind atribute inspirate din proprietățile acestor texturi. Am selectat un vocabular restrâns, dar în același timp cuprinzător, de termeni care descriu texturile, și sunt frecvent folosiți în limba engleză. Pentru fiecare dintre termeni, am colectat imagini care să reflecte termenul căutat, și am folosit metode de învățare automată, machine learning în engleză, pentru a categoriza aceste imagini.

Rep.: Când ai început doctoratul și cum ai ajuns la Oxford?

M.C.: Am fost admis la doctorat cu o bursă din partea Departamentului, în anul 2011, și am început studiul în luna octombrie a aceluiași an. Am ales Universitatea din Oxford, în urma discuțiilor avute cu colegi din cadrul Microsoft, în poziții de cercetare, dar și reputația Universității și a grupului de cercetare din care fac parte, Visual Geometry Group au contribuit la această decizie. Am depus aplicația în ianuarie 2011, iar în luna mai am primit răspunsul afirmativ. Dosarul de aplicare a cuprins rezultatele la testul GRE, la care am obținut punctajul maxim la matematică, rezultatele la un test de limbă engleză, foaia matricolă, copii scanate ale diplomei de licență și a celei de la master, traduse în limba engleză, precum și scrisori de recomandare, atât de la foștii profesori cât și de la cei cu care am lucrat în cadrul Microsoft.

Rep.: Ce presupun studiile doctorale?

M.C.: Există o distincție între “taught” cu predare, cursuri și “research degree”, cercetare, care se aplică programelor de master și doctorat. În cazul meu, fiind studii bazate pe cercetare, nu am cursuri, dar în primul an am participat unele din cursurile oferite pentru studenții de anul patru, la Machine learning și Optimizare. Pe lângă ședințele săptămânale cu coordonatorul meu, uneori chiar mai zilnice, avem destul de frecvent seminarii și un grup de studiu pentru lucrări științifice – sau reading group – o practică frecventă și în alte universități – și este un mod foarte bun de a fi la curent cu ultimele lucrări publicate în domeniu. De asemenea, am învățat mult din participarea la școala de vară Visual Recognition and Machine Learning, organizată de INRIA, timp de o săptămână, în iulie 2012, în Grenoble.

Rep.: Cum s-a desfăşurat ceremonia de la Palatul Parlamentului?

M.C.: Am fost prezent în sală, la Palatul Parlamentului, Sala “Alexandru Ioan Cuza”. Anunțarea premiului a fost surpriza care mi-a declanșat emoțiile. M-am recunoscut în primele cuvinte cu care am fost prezentat de către Ministrul de Externe, domnul Titus Corlățean, care mi-a și înmânat trofeul. Au fost 44 de finaliști, la cele opt categorii de premii, selectați din cei peste 200 de tineri înscriși în competiție. La categoria la care am participat, Europa post-universitar, am fost şase finaliști. A fost o surpriză plăcută că printre finaliștii la această secțiune s-a numărat și Alexandra Jimborean, fostă colegă de grupă, în timpul facultății.

Rep.: Ce înseamnă acest premiu pentru tine?

M.C.: Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor obținute până în prezent, dar și o încurajare de a mă dedica studiului și muncii cu aceeași pasiune ca și până acum. Pe lângă acest premiu, am avut ocazia de a-i cunoaște pe ceilalți finaliști și laureați ai Galei, lucru care a fost de asemenea un câștig.

Rep.: Cum ai aflat de Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate și ce te-a motivat să participi?

M.C.: Am auzit de Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate din presă, în urmă cu doi ani, la puțin timp după începerea doctoratului. Anul trecut, titlul de Studentul Român al Anului, la categoria Europa nivel universitar, i-a revenit colegei mele de grupă, Alexandra Olteanu, în prezent doctorandă la Ecole Politechnique Federale Lausanne și Mențiunea pentru Excelență la categoria Europa post-universitar a fost câștigată de Irina Armean, tot târgumureșeancă, doctorandă la Universitatea din Cambridge. Tot aici aș dori să îi mulțumesc și soției mele, pentru susținere, încurajare, și mai ales încrederea pe care a avut-o în mine.

Rep.: Cu ce impresii ai plecat de la Gală?

M.C.: Organizarea Galei a fost foarte bună, la eveniment participând 1.000 de invitați, cuprinzând personalități din mediul academic, cultural, studenți și absolvenți români, alături de membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate din peste 50 de țări. Pe lângă premiile Studentul Anului, a fost acordată distincția „Eroism, devotament și demnitate” domnului sergent major Daniel Porumb, în semn de apreciere pentru eroismul, devotamentul și dragostea de țară de care a a dat dovadă de-a lungul activității. A fost poate cel mai încărcat de emoție moment al Galei, când întreaga sală a aplaudat în picioare. De asemenea, a fost premiat și Ionuț Budișteanu, câștigătorul marelui premiu la Intel International Science and Engineering Fair, cu distincția Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru Merite Academice Deosebite. Un alt aspect de apreciat a fost că Gala a avut un juriu de excepție, prezidat de acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc.

Rep.: Ce planuri de viitor ai după terminarea doctoratului?

M.C.: Mai am aproximativ doi ani până la terminarea doctoratului și încă nu am luat o decizie, printre opțiuni numărându-se studii post-doctorale și revenirea în industrie, în cadrul unei firme de top. Pe termen lung, îmi doresc și voi face tot posibilul să revin în țară.

A consemnat Alex TOTH

Foto: Silviu PAL

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE